Монсеньор Пиетро Паролин – бъдещ папски „премиер“ и опитен дипломат

Кардинал Пиетро Паролин: Снимка: от тв екрана

Петдесет и осем годишният италианец Пиетро Паролин, назначен в събота за държавен секретар на Светия престол, считано от 15 октомври, е човек с опит във ватиканската дипломация, полиглот и особено млад за поста.

Дипломат от кариерата за разлика от предшественика си кардинал Тарчизио Бертоне, монсеньор Пиетро Паролин произхожда от областта Венето, в Североизточна Италия.

Роден е на 17 януари 1955 г. в село Шкиавоне, където баща му притежава железарски магазин, а майка му е учителка в местното начално училище. Когато е на 10 години, баща му загива при злополука. Четири години по-късно през 1969 г. той постъпва в семинарията в момент, в който Църквата е напълно разтърсена след Втория ватикански консилиум.

Пиетро Паролин е ръкоположен за свещеник през април 1980 г. Две години е енорийски свещеник, преди да бъде изпратен в Папския грегориански институт в Рим, където учи каноническо право.

През 1983 г. постъпва в Папската духовна академия, натоварена със задачата да подготвя дипломатическия персонал на Светия престол. Пиетро Паролин става част от дипломатическата служба на Ватикана на 1 юли 1986 г. Последователно работи в Нигерия от 1986 г. до 1989 г. , после в Мексико до 1992 г., преди да влезе в първи отдел на Държавния секретариат, натоварен с връзките с държавите. Тогава му поверяват връзките с Испания, Андора, Италия и Сан Марино.

Папа Йоан Павел Втори го назначава на поста помощник-секретар за връзките с всички държави през ноември 2002 г. Така Пиетро Паролин става фигура номер три във ватиканската дипломация и работи по деликатните въпроси, като например връзките на Светия престол с Израел, Виетнам и Китай.

„Паролин се чувстваше добре в разговорите с представителите на пресата и беше много ценен от акредитираните във Ватикана чужди посланици“, спомня си специализираната по ватиканските въпроси агенция I.Media. И днес все още много дипломати хвалят качествата на човека и духовника Паролин.

„Той е внимателен, винаги на разположение, интелигентен, непретенциозен“, споделя пред агенцията чуждестранен дипломат, работил с него.

След почти седем години на служба при държавните секретари Анджело Содано и неговия приемник Тарчизио Бертоне папа Бенедикт Шестнайсети назначава през август 2009 г. Пиетро Паролин за папски нунций във Венецуела. Някои смятат, че в това отдалечаване пръст има кардинал Бертоне.

Пиетро Паролин е ръкоположен за епископ от папата на 12 септември 2010 г. В Каракас неговият мандат е белязан от напрежението между венецуелската епархия и Уго Чавес.

Монсеньор Паролин е изключително млад за поста на държавен секретар, който е най-висшият в римската Курия и който го превръща в нещо като премиер на папата.

След 1930 г., от номинирането на 53-годишния кардинал Еудженио Пачели, бъдещ папа Пий Дванадесети за държавен секретар, нито един от назначените след това седем други държавни секретари не е бил толкова млад.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.