Кой яха протеста, кой срещу кого – коментари във Фейсбук

Хора на ГЕРБ сред протестиращите събарят загражденията пред парламента в първия му работен ден след почивката през август. Снимка: Явор Николов

Tatiana Vaksberg: По бТВ се виждат хора с недвумислена физика, бръснати глави и черни очила, увити в българското знаме като на футболен мач след 17 бири – твърдят, че са граждани, които протестират срещу правителството и кой знае защо искат да преодолеят загражденията, като предизвикват полицаите.

Ами събориха загражденията, като май използваха автоджамбазки техники. истинският протест в момента има остра нужда да се разграничи от това.

Ivo Hristov: Започна като бунт срещу олигархията. Превърнаха го във виагра за синята десница. Днес ГЕРБ го яхва. Кабинетът се провали отдавна. Протестът също се дискредитира. Уви. (коментарът е към снимката на Росен Марков, който седи със събути гащи върху тоалетна чиния пред парламента).

Ivan Stambolov: Тази сутрин бул. „Македония“ е пълен с автобуси от провинцията. Те разтоварват или спонтанно протестиращи, или спонтанно контрапротестиращи. Не успях да разбера точно какви, но пък това прави нещата още по-спонтанни и непринудени

Svetozar Bukov: Ние от клуб „Алкохол “ се разделихме на две крила .както протестиращите и решихме :
Половината ще се напием , за да покажем ,че така ни е хубаво , а другата половина ще се напият ,за да покажат че така не е хубаво. Така едните ще протестират, а другите ще контрапротестират и обратното! В края на краищата алкохола ще си остане , а важното е да не е МЕНТЕ, както искат да ни го сервират.

Мая Бабанска: Появата на Баце по телевизиите ме подсеща, че единственото нещо, което не искам да виждам никога повече, е неговата физиономия.

Росен Марков от Партията на българските мъже дойде от Варна за протеста и по традиция си събу гащите, седнал на тоалетна чиния. Снимка: Иво Христов, Фейсбук

Bogomil Bonev: Как се нарича социолог, който участва в протестите и след това представя социологическо проучване, където се прави на обективен?! Същото като журналист, който проституира, но се прави на обективен.

Асен Генов: МВР пак обслужи корумпираната власт, осигурявайки й чист периметър. Раковска е блокирана. Ченгетата не пускат от Царя до Дондуков. Без обяснения. София е под червена блокада.
… платените агитки, про и анти, събрани с автобуси, се опитват да опорочат протеста. Хората от Протестна мрежа не носят ножици за рязане на загражденията. Протестът е опорочен от агитки на БСП и ГЕРБ, а Йовчев знаеше и го каза публично. Истинският протест ще продължи без партийно финансиране и конвоиране.

#Noresharaki ви съветва: Няколко души ни се обадиха с практически препоръки за днешния ден, обобщаваме накратко:

– лични документи – в случай на проверка;
– заредени телефони и зарядни кабели в чантата (снимането особено изтощава);
– топли дрехи и удобни обувки;
– без раници (улесняват бутането и събарянето)
– личните автомобили – напълно изрядни заради увеличените проверки.

Протестираме мирно, но настоятелно. Ще се видим на площада, 08.00 ч и до края на деня!

Valentina Charlanova: Б. Борисов ще опорочи протестите- отново е докарал рейсове с хора… нещо не ми се участва в подобен протест….

Кирил Кирилов: Бойко Борисов бе бурно освиркан от хората пред Народното събрание. С бурни викове “Оставка” и “Ууу” протестиращите успяха да го откажат за по-малко от минута от намеренията му да засвидетелства солидарност на демонстрантите.

Georgi Kotev: Мадам В. (б. р. така наричат журналистката Валерия Велева от „Преса“) от студиото на ДС телевизията бТВ нажежава атмосферата по сценарий и даже се обърна срещу Буда, комуто точеше баници и му ги носеше в Банкя, по пантофи, през 2009-та.

Милен Миленов: Едно мило обръщение към мен на лични от един от умните и красивите протестъри:
„Ей грозен плешивец много си отворен , не са ти набивали грозното канче скоро. мама ти деба комунистическа деба мръсна курвенска“

Irina Aleksova: Гледайки как политици, социолози, коментатори се опитват да ни разпарчетосат и присвоят се опитах да се позиционирам според тяхната схема. И не успях, защото: не съм млада, но не съм и стара, не съм бедна, но не съм и богата, против правителството съм, но не съм дясна, лява съм, но нямам нищо общо с политиката на БСП, единствено сигурното е,че съм софиянка, но дълбоко уважавам и харесвам хората от провинцията, винаги съм протестирала по собствено убеждение и без заплащане.Нека не позволяваме да ни насъскват един срещу друг и да ни маркират като добитък.

Luben Dilov: Срещнете ли днес красив, млад и умен човек, веднага започвайте да викате „оставка“, за да не го разстроите!

Колаж от страницата на Любен Дилов-син.

От 1999 излизам на избори и говоря точно това, което сега дори не опитвате вече да формулирате. Хайде сега вие поправете малко революции, пък аз ще седна на слънце и ще правя иронични забележки…
Скъпи протестиращи – още в началото на тези мили символни протести предлагах, преди да отидете до площад „Народно събрание“, да по протестирате малко и в къщи, в банята, пред огледалото. Днес подновявам настояването си. Единственият смисъл да бъде притискан този парламент – парламентът, не правителството, защото то е негова функция – е за следното: Незабавно определяне на дневен ред и дата за избори на последното в историята на България, Велико Народно Събрание. То трябва да замени генерално изборната система в България с двукамерен парламент, избиран с преки мажоритарни избори; да отвори път за изборност на съдиите и районни полицейски инспектори; да разреши правото на индивидуална жалба до Конституционния съд; да определи най-после роля на президента, различна от тази на кибика в таблата. И – най-важното – да създаде нов, достатъчно гъвкав и същевременно консервативен законов механизъм за промяна на конституцията, различен от този параграф 22 в момента. „Оставка веднага“ сега е равностойно на „Спрете земята, искам да сляза!“. Да, може да е морално, етически и естетически справедливо, но напълно непрактично. Не разбирам системата ли искате да смените, или Орешарски с Цецка Цачева?

Veni Markovski: Преди малко един приятел се оплака, че докато „България загива от 4 месеца, социалистите я продават на Москва с кожата, кокалите и оскубаната й четина, а ти ми бърбориш безсмислици…“
Сетих се по този повод, че за това, което ни се случва, не са виновни нито Русия, нито САЩ, нито ЕС. Дори и Турция не ни е виновна, а пък турското робство – съвсем.
Виновните за дереджето на България могат да се видят във всеки един момент. В огледалото.

Коментар на двамата лидери на ГЕРБ и БСП

Бойко Борисов: Айде давайте си оставката и всичко да тръгне добре в държавата. …ДПС и „Атака“ не са спечелили изборите. Извадихме си нашите поуки в партията. Всеки ден идват хората с метрото, по южната дъга, движат се по „Тракия“, „Люлин“, никой не може да ни го вземе това. Искат да съсипят проектите на „Хемус“ и „Струма“, това е, което сега искат да направят. (в парламента, цитиран от Агенция „Фокус“)

Сергей Станишев: Политиката не може да бъде сблъсък на две агитки като „Левски” и ЦСКА на националния стадион и чиито вувузели са по-мощни, значи те са прави. Това не е диалог, както не е диалог приказката – „ние сме правите, вашата оставка е единственото условие и нищо друго не ни интересува”.
Политиката „избори до дупка“ не е продуктивна. Същото е и с протести до дупка. (пред журналисти пред парламента)

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.