Ястребът Кери – острието в кампанията на Обама срещу режима в Сирия

Ройтерс

Джон Кери. Снимка: от тв екрана

Когато Сенатът се заеме с въпроса дали да подкрепи планираното от Белия дом нападение срещу Сирия, може да не се намери по-ефективен и по-страстен лобист на администрацията от държавния секретар Джон Кери, който бе член на този елитен клуб в продължение на 28 години.

Миналата седмица той окачестви предполагаемата употреба на химическо оръжие от страна на Сирия като „морален позор“, а при друга изява нарече сирийския президент Башар ал Асад „главорез и убиец“. Според хора, запознати с обсъжданията в администрацията, Кери се е изказал за по-твърда американска намеса в конфликта, дори и при все че той бе нейното „острие“ в търсенето на дипломатическо решение.

„Той е много по-отворен към потенциални военни действия, отколкото други в администрацията“, каза бивш американски служител, пожелал анонимност.

Ветеранът от Виетнам Кери, който е син на американски дипломат, зае поста държавен секретар след близо три десетилетия в Сената – всичките прекарани в Комисията по външните работи.

Този опит може да е от полза, когато Белият дом излага аргументите си за действия срещу Сирия в отговор на атаката от 21 август, която според американски представители е убила над 1400 души.

Кери направи тези свои силни изказвания по един въпрос, по който други висши американски представители, включително президентът Барак Обама, гледаха да не се изявяват много.

Държавният глава изрази убеденост в събота, че срещу Сирия трябва да се използва сила, но отстъпи от извършването на незабавен удар и поиска одобрение от Конгреса.

„Джон Кери е ценен за президента, защото може да говори пред публика, може да говори пред международна публика и може да говори пред американския народ“, каза Тамара Кофман Уайтс, която е директор на Центъра „Сабан“ към Института „Брукингс“.

С оглед на решението да се търси одобрението на Конгреса, не е ясно кога е най-подходящият момент за американски отговор – най-вероятно с крилати ракети, изстрелвани от разрушители на американските военноморски сили в Източното Средиземноморие.

Това, че Кери стана основен изразител на политиката на администрацията на Обама, може би е изненадващо, имайки предвид склонността му да прави изказвания, поставящи служителите в Белия дом и Държавния департамент в неудобно положение.

Говорейки през юни за американските усилия да доведе враждуващите страни в Сирия на масата за преговори, Кери заяви: „Това е доста труден процес, за който закъсняхме“ – изказване, което може да се разчете като индиректна критика срещу политиката на Обама през предишните две години, която до голяма степен се основаваше на пълна ненамеса.

А по-рано това лято той заяви, че египетската армия е „възстановила демокрацията“, когато през юли свали от власт първия демократично избран президент, ислямиста Мохамед Морси – широко критикувана подкрепа за военните управници, които действаха брутално срещу поддръжниците на движението на Морси „Мюсюлмански братя“.

Като се изключат тези дисонанси, Белият дом изглежда смята Кери, който през 2004 г. бе кандидатът за президент на Демократическата партия, за един от най-ефективните си говорители, когато трябва да се комуникира с американското общество, Конгреса и света.

Миналата седмица Кери бе основният защитник на Обама за употреба на сила, с което бившият сенатор от щата Масачузетс опроверга репутацията си на слаб оратор.

„Безразборното клане на цивилни, убийството на жени и деца и на невинни странични хора с химически оръжия е морална гадост“, заяви той в понеделник.

„Ако изберем да живеем в свят, в който един главорез и убиец като Башар ал Асад може да обгазява хиляди от собствения си народ безнаказано, дори след като САЩ и съюзниците ни казаха не, и след това светът не направи нищо по въпроса, няма да има край на изпитанията за нашата решителност и на опасностите от онези, които смятат, че могат да правят, каквото си поискат“, каза той в петък.

„Както за Сирия, така и за Египет, Кери изрази пръв новата втвърдена позиция на администрацията“, каза Джон Олтърман, който е ръководител на близкоизточната програма към вашингтонския мозъчен тръст Център за стратегически и международни изследвания.

Сирийската гражданска война предостави на Белия дом възможности за политики, които в най-добрия случай намираше за неприятни за един американски президент, избран отчасти с условието, че ще изведе САЩ от войните в мюсюлманския свят.

Нежелайеки да бъде въвлечен в още една, Обама се опита да се дистанцира от конфликта, въздържайки се месеци наред, преди да призове Асад да се оттегли през август 2011 г., а през 2012 г. не прие съвета на тогавашния държавен секретар Хилъри Клинтън и на шефа на ЦРУ Дейвид Петреъс да даде американски оръжия на сирийските бунтовници.

Кери, който пое поста на 1 февруари от Клинтън, е застъпник на тезата да се направи повече за подпомагане на сирийските бунтовници.

В края на февруари в Рим, при първата си задгранична визита като държавен секретар, Кери обяви значителна промяна в политиката на САЩ – решението да се изпрати невоенна помощ като медицински материали и храни директно на бунтовниците.

След като през май се споразумя с Русия да се направи опит да се възобновят замрелите усилия да бъдат накарани двете враждуващи страни да седнат около масата за преговори, Кери намекна две седмици по-късно, че Западът може да въоръжи бунтовниците, ако Сирия откаже участие в разговорите.

Обама в крайна сметка се реши на тази стъпка, но не е ясно дали някакво американско оръжие изобщо е достигнало до бунтовниците.

Дипломатическата инициатива на Кери обаче само след месец започна да се разпада, когато сирийските правителствени сили си върнаха през юни стратегическия град Кусейр, разположен на важен снабдителен път близо до границата с Ливан.

Седмица по-късно на 12 юни на заседание на висшия екип на Обама по националната сигурност Кери се изказал за това САЩ да отидат по-далеч от въоръжаване на бойците на опозицията, нанасяйки въздушни удари, твърди източник, запознат с разговорите.

Мартин Демпси, който в качеството си на председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ се явява най-високопоставеният американски военен, възразил силно, заявявайки, че подобна мисия би била сложна и скъпа. Изглеждаше сякаш Кери губи спора – досега.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.