С поглед към Иран, Израел иска американска акция срещу Сирия

Асошиейтед прес

Зад официална стена на мълчание, Израел дава сигнал, че иска САЩ да нанесат удар срещу Сирия възможно най-скоро, като се опасява, че продължителното бездействие може да навреди на авторитета на Америка в региона.

И все пак в същото време Израел изглежда няма особено желание сирийският президент Башар Асад да бъде свален, следвайки теорията, че познат враг е за предпочитане пред някои от тези, които биха могли да го заместят, особено ислямските екстремисти, които печелят все повече влияние сред бунтовниците.

Тези противоположни сили поставиха Израел в деликатна позиция, докато САЩ обмислят военна акция. Публично израелските лидери не са казали много за начина, по който президентът на САЩ Барак Обама се справя със сирийската криза. Но след решението му през уикенда да отложи военната операция, като поиска подкрепата на Конгреса, признаците на стреснато объркване изглеждат очевидни.

„Имам пълно доверие в моралната и оперативна позиция на президента Обама. Препоръчвам търпение“, заяви президентът Шимон Перес в интервю вчера, като се опитваше да успокои изнервената общественост. „Уверен съм, че САЩ ще отговорят на Сирия по правилния начин“.

Израелските лидери се въздържаха да изказват мнението си за това какво трябва да направят САЩ, опасявайки се да не създадат каквото и да било впечатление, че се намесват в американската вътрешна политика или в гражданската война в съседна Сирия.

В неделя премиерът Бенямин Нетаняху порица член на кабинета, който публично критикува Обама. В интервю по радиото министърът на жилищната политика Ури Йехуда Ариел сравни американското забавяне с бездействието на Запада по време на Холокоста. Той заяви освен това, че бездействието на Америка изпраща послание към терористи и враждебни правителства, че няма да бъдат наказани, ако използват неконвенционални оръжия.

Нетаняху разпореди на министрите от кабинета да пазят мненията си за себе си, като подчерта необходимостта да се държат „отговорно“ в толкова деликатен момент.

Но на среща с гостуващия френски външен министър миналата седмица самият Нетаняху призова за твърд отговор срещу Сирия, като заяви, че световната реакция на използването на химически оръжия ще има по-дълбоки последици за международния подход към иранската ядрена програма.

Израел, както и много западни страни, е убеден, че Иран се стреми към ядрени оръжия и Нетаняху многократно е изказвал опасения, че международният натиск за възпиране на иранската ядрена програма е недостатъчен.

Режимът на Асад е станал изцяло иранска марионетка, а Сирия – изпитателен полигон за Иран, заяви Нетаняху. „Сега целият свят гледа, Иран също, за да види каква ще бъде реакцията на използването на химически оръжия“, смята израелският премиер.

По тази причина мнозина израелци реагираха с разочарование, след като Обама съобщи, че ще поиска вот в Конгреса преди употребата на сила срещу Асад. Израелски вестници и аналитици обвиниха американския лидер, че изглежда слаб и нерешителен.

„Не можеш да разчиташ на някого, който не е уверен в себе си“, казва Хана Цикли, жител на северен Израел.

Израелците изразяват желанието си за американски действия със смесица от морални и стратегически опасения. Гледката на хора, умиращи от отровен газ, е болезнена в страна, изградена върху пепелта от Холокоста, когато нацистите са изпратили безброй еврейски жертви на смърт в газовите камери.

Тя също така изостри страховете, че Асад може някой ден да използва тези оръжия срещу Израел. През последните дни специалните центрове за раздаване на противогази бяха залети от нервни хора, които искаха да получат специалните си защитни комплекти.

„Щом е използвал химически оръжия срещу собствения си народ, няма да се поколебае да ги използва срещу други“, каза Одед Еран, експерт в Института за проучвания по националната сигурност, мозъчен тръст в Тел Авив.

Въпреки това, изглежда важи презумпцията, че един американски удар няма непременно да предизвика сирийски ответен удар срещу Израел. Макар да се смята, че Асад печели надмощие във войната, израелските стратези подозират, че той ще внимава да не отслаби армията си, откривайки нов фронт срещу силен съперник.

Израелският депутат Нахман Шай заяви, че на карта е поставен авторитетът на САЩ в региона, защото Обама отдавна беше казал, че използването на химически оръжия от сирийска страна е „червена линия“, която не може да бъде премината. Също така Обама беше обещал на Израел, че никога няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия.

„Наблюдаваме Америка внимателно. Разчитаме на Америка във всички области на живота, особено сега, когато става въпрос за Иран“, заяви Шай, бивш главен говорител на армията, който сега е член на Комисията по отбрана и външна политика на парламента. „Имаме нужда да сме сигурни, че в решаващия ден Америка ще бъде до нас“, обясни той.

Шай, който е член на опозиционната Партия на труда, въпреки това похвали Нетаняху за начина, по който се справя с кризата досега. Макар Израел очевидно да се интересува от как САЩ ще отговорят в Сирия, според него е важно Израел да избегне всякакво впечатление, че се намесва в процеса на взимане на решения в Америка.

Израел не е взел страна в сирийския конфликт и по думите на Шай няма интерес да го прави тепърва. Според него всякаа американска атака трябва да изпрати „силно послание“ на Асад, но не бива да се опитва да промени хода на боевете или да сваля сирийския лидер.

Ако Израел можеше да получи гаранции, че Асад ще бъде сменен от стабилно правителство, контролиращо цялата територия и многобройните групировки, които действат на нея, би могъл да е склонен да иска свалянето му, каза Еран. Но въпреки че Сирия и Израел са заклети врагове, фамилията Асад остави тих израелския фронт през по-голямата част от последните 40 години и много израелци смятат Асад, когото познават, за предпочитане пред ислямистките фракции, опитващи се да го свалят, някои от които са свързани с Ал Каида.

„Трудно е да се определи кои са добрите и кои са лошите. Вероятно те са лошите“, каза Шай. „В интерес на Израел е никой да не го нападне и да не бъдем замесени по никакъв начин“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.