„Турска рецепта“ срещу последиците от война в Сирия

Независимо от това дали предвождана от САЩ коалиция ще извърши широко очаквания ограничен военен удар срещу Сирия, за да накаже режима на Башар ал Асад за предполагаемата употреба на химическо оръжие срещу неговите граждани, Турция се оказва, че вече е попаднала в сирийското тресавище в продължаващата две и половина години гражданска война в съседната държава.

Въпросът сега е дали Турция ще преследва политика за намаляване и противодействие на последствията от ограничен удар по Сирия, който се очаква още повече да усложни ситуацията около междусектантското насилие и да засили терористичните организации от типа на Ал Каида в региона.

Турция вече дава убежище на половин милион сирийски бежанци и както изглежда един военен удар по Сирия ще накара още повече бежанци да дойдат в Турция. Икономиката вече изпитва последиците от кризата. Както съобщи в края на миналата седмица турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, сложната обстановка в по-широкия район на Близкия изток е довела до скок в цените на петрола, което означава допълнителни 300 милиона долара енергийни разходи за Турция само за месец.

Присъствието на бежанци от войната, чийто брой се очаква да достигне един милион в Турция до края на тази година, има сериозни последствия върху сигурността и социални последици, особено в южната част на страната, където живеят голям брой бежанци. Турският учен Гьонюл Тол прогнозира в неделя пред в. „Тараф“, че сирийските бежанци няма да се върнат обратно в родината и завинаги ще останат в Турция, променяйки социалния облик на южния район на страната. Не е съвпадение тогава, че в. „Заман“ цитира няколко турски експерти в интервю същия ден, че Турция може да престане да дава гражданство на бежанците.

Зле приеманата турска политика към Сирия на прекомерна подкрепа за опозицията за сметка на демонизирането на Асад ограничи възможностите на Анкара в политически план и подкопа сигурността й. Това е така, защото режимът на Асад, воден от желание за отмъщение, използва всяка възможност, за да дестабилизира турската граница, като например предоставя прикрита подкрепа за групи, които извършват бомбени нападения на турска територия като атаката преди няколко месеца в Рейханлъ, в която загинаха над 50 души.

Сирия свали турски изтребител Ф-4 в Средиземно море миналата година, при което бяха убити двамата пилоти, а Турция не отговори на нападението. Това повдигна въпроси за способността на Турция да предотвратява подобни атаки.

Междувременно извън всякакво съмнение е, че Асад използва сирийските кюрди да подкопават и без друго крехките мирни преговори на Анкара с турските кюрди.

Турска политика, основаваща се не на заставане на страната на опозицията, а на оставянето на възможност за маневри към възможен диалог с Асад, когато е необходимо, би имала по-малко дестабилизиращо влияние върху Турция.

Турция може да плати още по-висока цена за слабата си политика към Сирия след широко очаквания през следващите дни или седмици удар срещу режима на Асад. Възможно е например, режимът, за който се твърди, че е използвал химически оръжия срещу своите граждани при нападение на 21 август в предградие на Дамаск, да отвърне със същите оръжия и на Турция.

Ялчън Акдоган, съветник на премиера Реджеп Тайип Ердоган и депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), е на мнение, че Асад не би посмял да нападне Турция, член на НАТО, защото едно подобно действие би значило нападение срещу алианса.

„Нападение срещу Турция би значило лудост и е самоубийство за Асад. Турция е достатъчно силна, за да предотврати подобно нападение,“ каза Акдоган в интервю за в. „Акшам“ в понеделник.

Тол обаче посочи пред „Тараф“, че Сирия може да извърши терористични нападения в Турция и Израел посредством несвързани със страната участници, като да речем Хизбула, за отмъщение срещу евентуална атака на предвождана от САЩ коалиция по военни цели в Сирия.

Ако Асад съумее да запази режима си непокътнат в обозримо бъдеще, той ще използва всяка възможност да накара Турция да си плати за това, че подкрепя опозицията, която се бори срещу силите на режима в Сирия.

Допълнително притеснение представлява нарастващата непопулярност на политиката на ПСР, не само в Турция, но и в западния и арабския свят. Западът критикува авторитарния уклон на Ердоган и не е доволен от задълбочаващата се тенденция за отклоняване на Турция от демократичните ценности, докато няколко арабски държави се тревожат от предполагаемата подкрепа на Турция за сунитите и враждебно отношение към шиитите.

Ердоган, който и преди се е случвало да прави завой на 180 градуса, когато се налага, може да го направи и сега, като демонстрира рационален и демократичен характер вместо арогантност. Подобна драстична промяна в отношението ще помогне на Анкара да се справи с неизбежните негативни последствия на войната в Сирия, като създаде положителен климат вътре в Турция, където поляризацията се задълбочава.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.