Синай в Египет се превръща в ново бойно поле за джихада

Асошиейтед прес

Египетски лекар, който някога бил близък с Осама бин Ладен, обединява множество вдъхновени от Ал Каида въоръжени групировки в Синай в Египет, за да се бият срещу армията на страната в момент, когато обхванатият от беззакония полуостров се превръща в ново бойно поле за джихада, казват египетски служители от разузнаването и сигурността.

Откакто армията свали от президентския пост ислямиста Мохамед Морси на 3 юли, има други признаци за опасна промяна в дългогодишните размирици на полуострова, граничещ с Израел и Газа, заявяват служителите. С тази промяна нестабилността на Синай започва по-силно да засяга региона и да заплашва да се превърне в открита бунтовническа дейност.

През последните два месеца в Синай се наблюдава наплив на чужди бойци, включително неколкостотин йеменци. Няколко въоръжени групировки, които отдавна действаха в района с цел да установят ислямски халифат и да атакуват традиционния си враг Израел, се присъединиха към други, като официално обявиха, че целта сега е да се бият срещу египетската армия.

Освен това Синай привлича вниманието на големи регионални джихадистки групировки. Миналия уикенд иракският клон на Ал Каида призова египтяните да се бият срещу армията, както направи върховният лидер на Ал Каида Айман аз Зауахири. Боецът, смятан за най-опасния човек в Сахара, едноокият терористичен лидер Мохтар Белмохтар, който е бивш член на северноафриканския клон на Ал Каида, обедини силите си с установена в Мали джихадистка групировка миналия месец и обеща нападения в Египет.

Начело на списъка на най-издирваните хора в Синай е лекарят Рамзи Мауафи, присъединил се към Ал Каида в Афганистан през 90-те години на 20 век. 61-годишният Мауафи избяга от египетски затвор през 2011 г. при масово бягство на затворници, при което на свобода излязоха също така Морси и повече от дузина членове на „Мюсюлманските братя“ в хаоса на въстанието срещу авторитарния лидер Хосни Мубарак.

Предполага се, че сега Мауафи е в Синай, където координира действията на въоръжени групировки и помага за осигуряването на пари и оръжия, казаха за Асошиейтед прес служители по сигурността. Четиримата служители бяха от военното разузнаване, армията и силите за сигурност и поискаха да останат анонимни, тъй като не бяха упълномощени да говорят пред медиите.

Разпокъсаните въоръжени групировки в Синай сега са „на една и съща страна, в пълно сътрудничество, изправени пред една и съща заплаха“, каза за АП генерал Шериф Исмаил, наскоро пенсиониран съветник по сигурността на губернатора на Северен Синай. Той заяви, че групировките са вдъхновени от Ал Каида, но не са непременно свързани с организацията майка.

Падането на Морси отвори пътя за засилване на активността на синайските джихадисти. Повечето бойци разглеждаха Морси като прекалено склонен на компромиси при установяването на господството на ислямското право шериат в Египет. Но отстраняването му от военните с подкрепата на либерали беше сметнато за атака срещу исляма. И което е по-важно – то сложи край на политиката на преговори със синайските въоръжени групировки, която Морси следваше през едната си година на поста, ограничавайки операциите по сигурността срещу тях в замяна на спиране на нападенията срещу армията.

Сега армията засилва операциите. Във вторник бойни хеликоптери поразиха предполагаеми бунтовнически убежища в няколко села близо до границата с Израел и Газа, като убиха най-малко 8 и раниха 15 бойци, обяви държавната осведомителна агенция МЕНА.

От свалянето на Морси бойци са убили над 70 полицаи и войници при поредица от нападения и ответни нападения, при които джихадистите възприемат по-жестоки методи. При най-тежката единична атака, извършена на 19 август, въоръжени мъже изкараха полицаи новобранци от автобуси, сложиха ги на земята и застреляха 25 от тях. Няколко дни по-късно група бойци беше убита, преди да извърши самоубийствено нападение с кола бомба, което свидетелства за значително увеличаване на насилието.

За същия период силите за сигурност убиха 87 бойци, включително 32 чужденци, и арестуваха 250, включително 80 чужденци, каза пресслужбата на армията.

В Северен Синай почти всеки ден се извършват нападения от типа „удряй и бягай“, насочени срещу силите за сигурност в провинциалната столица Ел Ариш и градове по крайбрежието и границите с Газа и Израел.

Двама бойци – йеменец и палестинец, които бяха наскоро арестувани в Синай, предоставиха при разпити информация за ролята на Манауи, казаха служителите по сигурността. Основателят на въоръжената групировка „Ислямски джихад“ Набил Наим, който познава Манауи от Афганистан, заяви наскоро по египетска телевизия, че Манауи „предвожда бойците в Синай“.

Манауи се специализирал в правенето на бомби през годините си в Афганистан, казаха служителите. Той също така надзиравал клиники, където се лекували ранени ислямистки бойци, което му спечелило прозвището „лекаря на Бин Ладен“, макар Наим да казва, че никога не е лекувал самия покоен лидер на Ал Каида.

През юни миналата година египетски съд обвини Манауи, наред с членове на организацията „Мюсюлмански братя“, сред които Морси, в заговор с Хамас и Хизбула за подготовка на бягството от затвора „Уади Натрун“ през 2011 година. Съдът определи Манауи като „генералния секретар на Ал Каида в Синай“.

Броят на джихадистките групировки, действащи в скалистите планински пустини на Синай, бързо се увеличава през последните години и се предполага, че те имат хиляди бойци.

Някои са предимно египетски като „Ансар Ерусалим“, за която се смята, че включва египтяни с несинайски произход, и „Съвет на муджахидините от околностите на Ерусалим“, съставена главно от синайци, и групировката „Салафитски джихадисти“. Сред населението на Синай се разраства движението на „такфиритите“, отхвърлящи като еретици всички, които не се придържат към тяхното строго тълкуване на исляма. Въпреки че не всички такфирити се занимават с въоръжени действия, идеологията им ги прави лесни за вербуване от въоръжени групировки.

Други групировки като „Ислямска армия“ и „Джалджалат“, за които се предполага, че изпращат бойци в Синай, са се установили в намиращата се в съседство ивица Газа, управлявана от Хамас.

Някои групировки се ориентираха към борба срещу Израел и от време на време изстрелваха ракети през границата. Други извършваха нападения срещу египетските сили за сигурност обикновено като отмъщение за арести или движени от дълбоко вкорененото недоволство на синайското население от полицията. След падането на Мубарак през 2011 г. една групировка нападна полицейски участъци и изгони полицейските сили от граничните градове, като обяви района за ислямски халифат. Много от тях по-късно бяха съдени и осъдени на смърт.

Сега множество групировки открито призовават за „джихад“ срещу египетската армия. Неколкостотин йеменски бойци влязоха в страната след свалянето на Морси, отзовавайки се на религиозните укази на духовници у дома, приканващи ги да водят джихад в Египет, казаха йеменски служители по сигурността, пожелали да останат анонимни, тъй като не бяха упълномощени да говорят пред медиите. Ал Каида в Йемен, известна като Ал Каида на Арабския полуостров, е смятана за най-активния клон на терористичната мрежа.

Египетските служители казват, че идват бойци и от Саудитска Арабия, Либия и Сирия. Служителят от военното разузнаване заяви, че командири на джихадистки групировки обединяват силите си с водещи бойци в Синай, които принадлежат към големи племена, за да си осигурят защита и да си улеснят контрабандата на оръжия. Едно от най-влиятелните племена – суарка – е разделено на семейства, подкрепящи правителството, и такива, които са против него.

Египетски военен служител в Ел Ариш каза, че в Синай има най-малко девет основни тренировъчни лагера, поддържани от джихадисти, скрити в села, контролирани от съюзнически племена, или в планински райони.

Изследователят от Египетския център за социални и икономически права Исмаил ел Искандарани, който пише доста за Синай, казва, че е трудно да се определи с точност броят на бойците или лагерите, защото местните джихадисти се крият в домовете на свои роднини след извършването на нападения от типа „удряй и бягай“.

„Дори техните роднини може да не знаят, че те се занимават с ислямистки бунтовнически действия“, каза той.

Според него също така няма единен лидер, а са налице малки групи с различни идеологии. Ситуацията допълнително се усложнява от припокриването на бойци и престъпни мрежи, занимаващи се с контрабанда, като понякога има въвлечени корумпирани полицейски служители. „Намесени са различни служби за сигурност и е трудно да се каже кой какво прави“, заяви той.

Сега след преврата се прибавят призивите за джихад на международни терористични групировки. В изявление на 3 август лидерът на Ал Каида Аз Зауахири осмя участието на Морси в демократичния процес, като нарече демокрацията създаден от секуларистите „идол, направен от каша от фурми“. Той призова „войниците на Корана да поведат войната за Корана“.

В събота лидерът на иракския клон на Ал Каида Абу Мохамед ал Аднани също призова египтяните да се бият срещу своята армия.

Миналия месец бунтовническият лидер Белмохтар и малийска джихадистка групировка обявиха от Северна Африка, че целта им е да изградят джихадистки фронт от река Нил до северноафриканския атлантически бряг.

Засега египетската армия не предприема голямо настъпление срещу въоръжените групи в Синай. Изследователят Ел Искандарани смята, че генералите внимават да не разпалят по-широко противопоставяне с недоволните бедуински племена. Освен това синайските джихадисти имат могъщ нов арсенал от тежки противовъздушни оръжия, ракети и друго въоръжение, внесено контрабандно от Либия. „Цената ще бъде много висока“, каза Ел Искандарани.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.