Евентуален удар срещу Сирия разделя джихадистките движения

ДПА

Евентуален военен удар от страна на Запада срещу Сирия разделя ислямистките бойци, борещи се срещу режима на Башар Асад, и поставя най-голямото политическо предизвикателство, което джихадисткото движение е срещало от десетилетия, твърдят анализатори.

Някои смятат, че едно военно нападение от страна на Запада, отслабващо сирийския режим, би дало непосредствено преимущество на ислямистките бойци в страната, които се увеличиха като брой и влияние през последните месеци и разгромиха правителствените сили в няколко битки.

Експерти твърдят, че джихадистите остават разделени по въпроса дали да подкрепят или открито да се противопоставят на интервенцията.

„За джихадистките групи това е все едно да гледат двамата им най-големи врагове да се сражават, докато единият не падне мъртъв“, казва Аарън Лънд, експерт по глобални джихадистки движения, работещ в Стокхолм.

„Не можеш да си позволиш да бъдеш гледан като някой, който заема страна в конфликта“.

Йордански джихадисти поставиха под съмнение подбудите на Вашингтон в Сирия, а свързаната с Ал Каида групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ призоваха за открита „съпротива“ срещу всякаква международна намеса.

Други сирийски и международни джихадистки движения останаха до голяма степен безмълвни в отговора си на намеренията за удари, които са в отговор на предполагаемата атака с химически оръжия, при която, според опозицията, са загинали стотици.

Въпреки това, под привидното спокойствие, лежи яростен дебат за това как и дали ислямистките групировки могат да се възползват от очакваните военни действия.

„В момента се води усилена дискусия между джихадистките групировки за това дали военните удари ще спомогнат или ще възпрепятстват техните опити да изградят ислямска държава в Сирия“, твърди Мохамед Абу Руман, експерт по ислямистки движения в Центъра за стратегически изследвания към Йорданския университет.

Според Абу Руман тези, които са за военни удари, твърдят, че ислямистките милиции могат да се възползват от вакуума в сигурността, предизвикан от международната намеса и да увеличат наскоро постигнатите военни успехи в страната.

Въпреки това, голяма част от биещите се в Сирия ислямистки групировки гледат недоверчиво на американските намерения, и настояват за организирана съпротива срещу нападенията от страх, че американските сили могат да използват интервенцията като възможност да ударят бойците джихадисти.

„Съществува реална тревога сред лидерите на джихадистите, че тази интервенция не е нищо друго, освен продължение на американската война срещу исляма и Ал Каида и няма нищо общо със сирийския народ“, каза Абу Руман.

Противниците на международната военна интервенция казаха, че тя идва повече от две години след началото на конфликта, точно когато ислямистките сили печелят терен в Сирия – като доказателство за това, че САЩ възнамеряват да възпрепятстват идването на власт на ислямистите в разкъсаната от войната страна.

„Как стана така, че след като две години гледаше безучастно как хиляди хора умират, Западът решава да нахлуе в Сирия?“, пита Мохамед Шалби, известен още като Абу Сайеф, ръководител на твърдолинейното йорданско салафитско движение, изпратило над 1000 от своите членове да се бият в Сирия. „Опасяваме се, че това е само защото сега те искат да попречат на сирийския народ да постигне целта си – създаване на ислямска държава“.

Опасенията на джихадистите, свързани с намеренията на Запада в Сирия не са съвсем неоснователни, твърдят експерти.

Западни дипломати и йордански официални представители служители признаха, че Вашингтон е изпратил съвместно американско-йорданско подразделение на специалните части в състав от 300 души в северната част на Йордания. Тяхната цел е да влязат в Сирия в момента на удара, за да „обезопасят“ запасите на химически оръжия и да предотвратят попадането им в ръцете на ислямистки групировки.

Ако спецчастите срещнат съпротива от страна на ислямистки бойци, те няма да се поколебаят да „използват сила“, за да опазят складовете, заявиха официални източници.

„Правителствата на западните държави смятат джихадистите за най-голямата заплаха в Сирия след химическите оръжия“, каза американски дипломат в Аман, запознат с процеса на планиране на ударите.

„Специалните части от сухопътните войски няма да се спрат пред нищо, за да им попречат да се сдобият с химически оръжия“.

Друга заплаха за джихадистките сили е възможността западните войски да използват своето присъствие в съседни държави като Йордания, за да проведат кампания на „целенасочени убийства“ на бойци и лидери на джихадистите, подобно на операциите, проведени преди време в Йемен и Пакистан.

Едно от най-големите предизвикателства обаче може да се окаже нещо, което е далеч от бойното поле, смятат наблюдатели.

Остава безпокойството, че Западът може да използва интервенцията, за да раздели ислямистките групировки, биещи се срещу Дамаск и да се опита да спечели благоразположението на по-умерени ислямистки групи чрез оказване на въздушна подкрепа за техните бойци.

„Това би създало разделения, които може да навредят на световното джихадистко движение повече от всеки ракетен удар“, смята Хасан Абу Хания, йордански експерт по ислямистки движения.

Докато западни представители продължават да обсъждат размера, обхвата и времето за планираните нападения, анализатори твърдят, че джихадистките движения ще продължат да се опитват да заемат позиция по това, което мнозина наричат „сценарий, при който победата е невъзможна“ за твърдолинейните ислямисти.

„Както всеки в Сирия, джихадистите просто чакат и се надяват на най-доброто“, допълва Лънд.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.