Мисията ЕУЛЕКС вече не е желана в Косово

Правителството на Косово настоява за приключване на мисията на ЕС ЕУЛЕКС. Наблюдателите обаче се съмняват, че косовските инситтуции са готови сами да се борят с корупцията и престъпността и да се занимават с разследване на военни престъпления.

ЕУЛЕКС е най-голямата мисия на Европейския съюз. Нейната цел е да подкрепя и да следи спазват ли се принципите на правовата държава в Косово. Военните престъпления, корупцията и организираната престъпност са в нейния фокус, освен това тя съветва косовското правосъдие, полицията и митницата.

От февруари тази година начело на мисията е германецът Бернт Борхарт. Мисията е финансирана от членките на ЕС плюс Норвегия, Турция, Швейцария, Канада и САЩ.

Бюджетът за 2013 г. възлиза на 111 милиона евро, а на работа са назначени 2250 чуждестранни и косовски служители.

Блерим Красничи, говорител на ЕУЛЕКС, казва, че е ясно, че тази мисия един ден трябва да напусне Косово. „Не желаем да оставим слаби институции, които да останат под влиянието на политиката и които няма да могат да се борят против корупцията и организираната престъпност“, заяви говорителят.

Красничи изтъкна, че целта на ЕС е Косово да може да стои на собствените си крака, а това е свързано с функционирането на правовата държава. В предишните години работата на ЕУЛЕКС бе често критикувана за недостатъчна ефикасност, пилеене на пари и едностранчивост спрямо някои народи.

Сърбия обвинява ЕУЛЕКС, че подкрепя стремежа към независимост. Но и косовските институции са недоволни от работата на ЕУЛЕКС.

Лютви Дервиши, уролог, напуска съда на ЕС на 29 април 2013 г. Той е намерен за виновен в процеса „Медикус“.

Косовският парламент прие през юли резолюция и задължи правителството да подготви стратегия за приключване на мисията ЕУЛЕКС. Повод за това решение е арестуването на петима бивши командири от Армията за освобождение на Косово АОК през май тази година заради подозрения, че са извършили военни престъпления по време на войната в Косово.

Сред арестуваните са Сулейман Селими, бивш командир на АОК и посланик на Косово в Албания, както и Сами Лустаку, кмет на Скендерай Сърбица , политически приближен на премиера Хашим Тачи. Резолюцията бе инициирана от Куртан Кайтази, депутат от управляващата Демократическа партия на Косово. В парламента той каза, че ЕУЛЕКС се опитва да хвърли петно върху освободителната война на косоварите, тъй като военни престъпления в Косово са извършили сръбските сили, а не АОК.

Дритон Лайки, съветник на косовския министър на правосъдието, в разговор за Дойче веле казва, че стратегията вече е готова и сега парламентът трябва да вземе решение. Макар че още през лятото на 2012 г. ЕУЛЕКС намали присъствието си в Косово, необходими са допълнителни спешни модификации на ролята на тази мисия. Предложението на правителството е правомощията на ЕУЛЕКС да се прехвърлят върху косовските институции.

От началото на мисията, поради подозрения, че са извършили военни престъпления и за корупция, бяха арестувани няколко десетки косовски политици и административни служители от висок ранг. Досега са издадени над 40 присъди. Много съдебни процеси още не са завършили. Мнозина наблюдатели се съмняват, че косовските институции последователно ще провеждат разследвания на военни престъпления против сърби, роми и други малцинства в Косово.

Още една важна задача на ЕУЛЕКС е изпълнението на договорите между Косово и Сърбия, постигнати в Брюксел. Белград предупреждава, че краят на мисията би застрашил диалога и че договорите не биха могли вече да се прилагат на практика. Иван Дурич, съветник на президента на Сърбия, смята, че косовската стратегия за приключване на мисията е „абсурдна“, тъй като, по думите му, статутът на Косово все още не е решен. Досега независимостта на Косово е призната от над 100 държави, сред които 23 членки на Европейския съюз. Белград обаче настоява, че Косово продължава да бъде част от Сърбия.

Въпросът за статута е все още отворен. Няма условия за самостоятелност на косовската полиция и съдебна система, казва Дурич.

Дали ЕУЛЕКС наистина ще се изтегли идната година, е под голяма въпросителна. Нашият мандат е до юни 2014 г., а дали мисията ще бъде продължена и в какъв облик, с какъв мандат, това трябва да определят съвместно ЕУЛЕКС, членките на ЕС и правителството на Косово, казва ръководителят на ЕУЛЕКС Берн Борхарт за Дойче Веле. Той обаче е уверен, че съществува готовност мисията на Косово да бъде продължена.

Мисията на ЕС всъщност може да бъде прекратена само със споразумение между Брюксел и Прищина. ЕС има много начини да оказва натиск върху Прищина – без подкрепата на Брюксел няма либерализация на визовия режим или интеграция на Косово в международните организации, каквито са ЕС, НАТО и ООН.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.