Завой на партия НФСБ-СКАТ към Бойко? Задава се нова тройна коалиция

Политически конструктори търсят алтернатива на сегашното управление, която да използва Бойко Борисов и ГЕРБ, тъй като те остават най-силната партия вдясно.

От своя страна Борисов търси подкрепа от други партии, за да се върне на власт.

Последните социологически сондажи, например на „Алфа Рисърч“ (с шеф Боряна Димитрова, на която Борисов най-много вярвал по собствените му думи), показват, че ГЕРБ вече е втора сила с около 15% подкрепа, след БСП – 18%. Реформаторският блок е отнел няколко процента от ГЕРБ и е около 7%. И дава признаци, че ще си сътрудничи с ГЕРБ (повече тук). Но ДПС е около 6%. При такива резултати на избори ГЕРБ плюс Реформаторския блок нямат да имат повече депутати в парламента от БСП и ДПС, без да се брои „Атака“. Силите са изравнени.

Нужна е още една патерица на Борисов.

Друга партия, която има шанс да мине 4-процентната бариера е НФСБ – т. нар. партия на телевизия СКАТ. За нея резултатът от сегашните сондажи е малко над 3%, вероятно са се прелели гласове от „Атака“, която е слязла на 1,5%.

За да се върне Борисов на власт, ще му е нужна подкрепата и на Реформаторския блок, и на НФСБ. Такава евентуална коалиция ще бъде много трудна. В НФСБ се вля партията ГОРД на Слави Бинев, която получи половин процент на последните избори. Слави Бинев е твърд противник на Борисов. А по време на управлението на Борисов телевизия СКАТ и НФСБ бяха от най-острите му противници.

Но в неделя в интервю по Нова ТВ при Люба Кулезич, съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов даде признаци, че има завой към ГЕРБ. В отговор на въпрос на водещата той каза: „Слави Бинев е абсолютно готов да подкрепи заедно с нас тези действия на ГЕРБ, които са в полза на България“ (виж тук). Той прави уговорка, че в полза на България биха подкрепили и БСП, но така или иначе вече на шега разчитат абревиатурата на партията му като Национален Фронт за Спасение на Бойко.
Водещата Кулезич е известна като яростна адвокатка на Борисов и Цветанов, а Нова ТВ от няколко месеца се очертава като новата пропагандна телевизия на Борисов.
Поканата към Валери Симеонов, въпросът към него и отговорът му не са никак случайни.

Така в политическата мъгла изплува проект за нова тройна коалиция ГЕРБ – Реформаторски блок – НФСБ. Тя трудно ще бъде обяснена, защото изглежда безпринципна, с единствена цел някакви формации да се домогнат до властта, а ГЕРБ и Борисов да се върнат. А Борисов се постара да направи мръсна самата дума коалиция.

Но този политически купаж може и да не успее. Доста вероятно е процентите на Реформаторския блок да падат, както падаха за Кунева в месеците преди изборите (и за нея имаше в ранен период към 7%). А за „Атака“ ще се качват. Сега изглежда, че Сидеров няма да влезе в парламента, но такъв слаб резултат той показваше и месеци преди предишните избори. Сидеров е оратор-популист, надминат само от Борисов. В момента е непрестижно да си привърженик на „Атака“ и избирателят крие вота си.

Каквото има да става, ще стане. Но в период от година напред това са възможните коалиции. Дано от храстите  да изскочи нова сила, тя, обаче, ще трябва да се комбинира с наличните.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.