Пробиви по сирийската граница са заплаха за Турция

Увеличават се рисковете за сигурността по сирийската граница на фона на обсъжданията за възможен удар на предвождана от Съединените щати западна коалиция срещу готовия за битка сирийски режим и заплахите, че сирийският президент Башар ал Асад може отново да използва химическо оръжие.

Сирийските бежанци могат да влязат в Турция по всяко време на деня навсякъде по границата без да преминават през КПП. Недостатъчен брой военни са натоварени със задачата да патрулират по границата и не са способни да попречат на неконтролираните преминавания през границата между двете страни.

Бежанците, поединично или на групи, лесно могат да пресекат телената ограда по границата и да влязат в Турция, особено в частта й, простираща се от Джейлянпънар в окръг Шанлъурфа до Рейханлъ в Хатай.

В някои райони трафиканти внасят контрабанда с трактори, джипове или пикапи. Предвид настоящата липса на сигурност по границата, същите тези маршрути може да бъдат използвани и за транспортиране на оръжия, дори на бомби.

Висши ръководители от администрацията и сигурността, пожелали да запазят анонимност, подчертават рисковете, които тези нелегални преминавания крият за сигурността на страната.

Като се има предвид, че Турция е разположена в един от най-опасните райони на света, добавят те, възможността за лесно пресичане на турската граница е златна възможност за терористичните и други престъпни организации.

Фуат Каракуш, депутат от Килис на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), смята обаче, че контролът по границата е достатъчен. „Нашата толерантност определено не е безгранична. Не е лесно да различиш онези, които бягат, за да спасят живота си, и тези, които злоупотребяват с готовността на Турция да приеме бежанци,“ каза пред „Тудейс заман“ Каракуш, допълвайки че правителството няма информация, която предполага, че оръжия или наркотици действително се пренасят през границата.

Кметът на Рейханлъ Хюсеин Шанверди, който произхожда от ПСР, смята, че административният вакуум в Сирия представлява сериозен риск за сигурността на Турция. 53-ма души бяха убити при бомбени атентати в неговата околия на 11 май. Според Шанверди обаче контрабандата през границата е в застой, а турската армия е увеличила мерките за сигурност по граничните райони.

Сегашните развития имат обаче потенциала да доведат до последствия, каквито властите дори не си представят. Всъщност определени села по границата се намират под контрола на контрабандисти и бежанци. Използвайки определени села като свои бази, трафикантите пренасят контрабанда в Турция с трактори, джипове, пикапи и други камиони. Сякаш са на офроуд състезание, те карат джипове по труднодостъпния терен, за да достигнат до крайната си дестинация.

Жителите на тези села казват, че не могат да се месят в действията на нежеланите им гости, които понякога ги заплашват. На някои гранични пунктове контрабандистите дори преговарят с войниците за трансфера на стоки от едната страна на границата към другата. Празните пространства земя, осеяни с противопехотни мини, изглежда не отклоняват бежанците и трафикантите.

В много села и градове броят на бежанците превишава този на местните жители. Значителен брой бежанци пътуват и до други части на Турция, увеличавайки търсенето на местните и национални транспортни услуги.

В района битуват безпокойства, че сирийската разузнавателна служба Мухабарат може да използва тесните си връзки с определени терористични организации в Турция, за да извърши всякакъв вид нападения на турска територия, включително такива, в които да бъдат използвани химически или биологични агенти, възползвайки се от тези нелегални пресичания на границата.
Дори се твърди, че терористични организации като Кюрдската работническа партия (ПКК), Ал Каида и Хизбула могат да се възползват от същите пропуски в сигурността. Други големи рискове са улесненото проникване на чужди разузнавателни мрежи в страната и увеличената търговия на наркотици.

Кметът на Джейлянпънар Исмаил Арслан, който е от прокюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД), твърди, че безконтролното влизане в страната може да разруши социалната й структура.

Твърдейки че Турция си е създала огромен проблем с помощта за Джабхат ан Нусра (групировка, действаща в Сирия срещу сирийското правителство, бел.ред.), която е свързана с Ал Каида и не е от Сирия, Арслан каза, че много бойци на организацията, ранени при сблъсъци с Партията на демократичния съюз (ПДС) (сирийска кюрдска организация, свързана с ПКК, бел.ред.), се лекуват в местни болници. Той е разтревожен от възможен кюрдско-арабски конфликт в района, причинен от провокации на Ан-Нусра в Джейлянпънар, където една четвърт от населението е арабско.

Избирателите на ПМД в Джейлянпънар твърдят също, че престъпления като кражбите, проституцията и контрабандния трафик нарастват, а заради по-евтината работна ръка на бежанците те вече не могат да си намират работа. Полицаи, които коментираха за „Тудейс заман“ обаче, оспорват твърденията, че има увеличение на престъпността независимо от нарастването на населението. Те дори изтъкват, че сирийските бежанци внимават да спазват турските закони. Според местните обаче евтиният труд на сирийците е често пъти предпочитан в граничните селища.

Присъединявайки се към хора от гласове, разтревожени какво би могло да стане с хората в района на границата при нападение с химическо оръжие, Арслан казва, че освен зала за обеззаразяване в местната болница и техника, засичаща следи от химическо оръжие, изпратена в Джейлянпънар, държавата не е взела никакви мерки срещу евентуална атака. Безразличието на високопоставените служители по отношение на района е поразително, казва Арслан.

Каракуш, депутатът от Килис, заявява обаче, че са били взети много тайни мерки, за които той не може да съобщи, срещу осъществяването на нападение с химическо оръжие. По думите му болниците се подготвят да лекуват хора, пострадали от химическо оръжие, но се стараят да не подклаждат паника.

Кметът на Рейханлъ Шанверди посочи, че е невъзможно да се осигурят противогази на всекиго, тъй като единият струва 400 турски лири, но добави, че в града има убежища, които спокойно могат да приютят всички.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.