Сирийски бежанци заливат бреговете на Италия

Франс прес

Докато заплахата от въздушни удари надвисва над Сирия, Италия отчита пристигането на все по-голям брой сирийци – тези нелегални имигранти от Средиземноморието обикновено не са безпарични и тяхната крайна цел често е Швеция.

Десетки хора дебаркират всеки ден на сицилианските брегове, докато в началото на Арабската пролет те бяха по-малко.

Около 1300 сирийци са пристигнали през август по този начин в района на Сиракуза, в сравнение с 646 през юли, по данни на имигрантските служби.

Повечето от тях са заможни, за разлика от имигрантите от Африка – еритрейци и сомалийци, които също масово пристигат в Италия. Отправната им точка е доста по-далеч от бреговете на Тунис или Либия – те тръгват от Египет или от Турция.

„Често виждаме членове на семействата им да чакат в колата си на кея“, разказва за АФП сицилианският адвокат Карла Тромино, служител на Асоциацията за правни изследвания по въпросите на имиграцията – италианска асоциация за подпомагане на имигрантите.

„Новодошлите имат пари, облечени са добре, имат таблети“, разказва Тромино и допълва, че се опитват „да избегнат формалностите около установяването на самоличността, тъй като искат да заминат за Швеция и да не бъдат затваряни в италианските центрове за бежанци“.

„Остават един-два дни и изчезват“, казва тя.

Швеция бе първата страна от ЕС, която обяви този месец, че ще предостави убежище и статут на постоянно пребиваващ чужденец на всеки сирийски бежанец.

„Свидетели сме на истински взрив. Трябва да извикаме подкрепление“, смята Антонио Спампинато, местен командир на бреговата охрана.

Цели семейства, малолетни без придружители и бременни жени бягат от гражданската война.

„Очаквам сирийската криза да доведе до влошаване на проблема“, предрече наскоро ръководителят на италианското правителство Енрико Лета.

Министърът на вътрешните работи Анджелино Алфано пристигна миналата седмица в Сиракуза, където констатира, че притокът на бежанци представлява „извънредно положение“ в регион, ударен с всичка сила от рецесия и младежка безработица“.

Правителството ще утрои броя на наличните легла в бежанските центрове, за да станат 16 000, и желае да окаже натиск за промяна на европейската нормативна уредба, за да се улесни събирането на членовете на семействата, което би позволило на сирийците да отидат в Северна Европа.

На пристанището в Сиракуза присъстваме на емоционални моменти, когато семействата се срещат, както наскоро млад сириец дойде от Швеция, за да посрещне дядо си.

Пътуванията им са цяла одисея – една сирийка например е родила по време на 8-дневното плаване в малко корабче, превозващо 354 бежанци. Друга – медицинска сестра от Дамаск, почина от умора и дехидратация. Съпругът й, който пътуваше с нея и двете им деца, дари черния дроб и бъбреците й, за да спаси трима болни италианци.

Много капнали от умора бежанци, биват хоспитализирани, когато пристигнат, дори ги откарват по спешност с хеликоптер.

Съгласно италианското законодателство подпомагането на нелегалната имиграция е закононарушение и членовете на екипажа биват арестувани и уволнявани.

Сирийци споделиха, че са платили на лодкарите между 3000 и 4000 долара за възрастен и 1500 долара за малки деца.

Лодкарите използват много ловък и доходоносен похват, смята Спампинато – първо качват голям брой търсещи убежище лица на големи рибарски или товарни кораби. Преди да навлязат в италианските териториални води, ги прехвърлят на по-малки лодки, с които ги закарват до брега.

„Успяваме да идентифицираме основните плавателни съдове, но не можем да се намесим, тъй като плават в международни води“, обяснява Спампинато.

Подобни схеми се използват в източната част на Средиземноморието за трафик на дрога. В петък патрулен катер извади от водата и арестува в Туниския проток девет членове на турско-сирийски екипаж, които били подпалили собствения си товарен кораб с 30 тона хашиш на борда.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.