Япония – Олимпиада под сянката на Фукушима

Ройтерс

Япония днес се наслаждава на победата си в надпреварата за домакинство на Олимпийските игри през 2020 г., като очаква да получи икономически импулс, който да раздвижи възстановяването й от опустошителното земетресение и цунами през 2011 г.

Решителната победа над съперниците Истанбул и Мадрид вероятно ще подобри положението на премиера Шиндзо Абе, който заложи репутацията си на идеята, че победата ще засили националното доверие, ключова съставка в досегашния успех на политиките, подпомагащи растежа.

Икономическото отражение на победата се оценява от комисията за кандидатурата на Токио на повече от 3 трилиона йени (30 милиарда долара), като ще бъдат създадени 150 хиляди работни места. Ако водещият индекс на токийската борса Никей последва примера на борсите в Лондон и Атина, след като тези градове спечелиха домакинство на игрите, може да стане свидетел на ръст в продължение на три месеца.

Но Токио, който през 1964 г. стана първият азиатски град домакин на Олимпийски игри, спечели правото да посрещне най-голямото световно спортно събитие въпреки опасенията за течове от атомната електроцентрала Фукушима на 230 км от японската столица.

Компанията оператор „Токио илектрик пауър“ (ТЕПКО), беше принудена да спре да отрича и да признае, че стотици тонове радиоактивна вода се изливат в Тихия океан всеки ден. Нивата на радиация скочиха рязко.

Абе заяви в Буенос Айрес, където Международният олимпийски комитет обяви победата на Токио, че централата е „под контрол“. Но той добави, че Токио ще трябва да работи, за да спечели доверието на света след най-тежката ядрена катастрофа от 25 години насам, след трагедията в Чернобил.

„Бих искал да кажа ясно, че не е имало, няма и няма да има каквито и да било здравни проблеми“, заяви Абе на пресконференция. „Нещо повече, правителството вече е изработило програма, за да сме сигурни, че няма да има абсолютно никакъв проблем, и вече сме започнали работа“.

Въпреки подобни уверения в петък Република Корея разпростря забраната за внос на рибни продукти върху по-голям регион около повредената централа Фукушима поради опасения за радиацията. Китай е забранил вноса на млечни продукти, зеленчуци и морска храна от поне 5 японски префектури след катастрофата от 2011 г.

Миналата седмица Токио обеща да похарчи поне половин милиард долара за почистване на централата, като критиците твърдят, че изявлението е имало за цел спечелването на олимпийския вот.

Около 2000 души се бяха събрали в токийски парк, за да изчакат олимпийското съобщение, което беше направено към призори местно време. Някои от тях заявиха, че игрите може да привлекат достатъчно международно внимание, за да се реши наистина ядреният проблем.

„От ТЕПКО не бяха откровени за много неща, но може би сега ще бъде оказан достатъчен чуждестранен натиск, за да се погрижат наистина за това“, заявява 51-годишната Юмико Окада, която помага в бизнеса на съпруга си, илюстратор на комикси.

„Сега погледът на света ще бъде върху нас“. Доверие, акциите вероятно ще се покачат

Със сигурност е вярно, че конкурентните кандидати за домакинство на игрите Мадрид и Истанбул също се борят със собствените си демони; в испанската столица под формата на рецесия, а в турския град – на надвисналата опасност от военен удар по съседна Сирия и на вътрешни размирици.

Мнозина в парка в Токио се надяваха, че победата на Япония ще засили доверието, ще покаже, че страната се е върнала на световната сцена след мрачните икономически времена, известни като „двете изгубени десетилетия“, по време на които Китай я надмина и стана най-голямата световна икономика след САЩ.

„Това е много добър шанс в Япония да има възраждане с цел по-нататъшно икономическо развитие – и в същото време Япония тези дни е загубила самурайския дух“, казва 78-годишния Кадзуо Оцуки, който казва, че се радва на третия си шанс да види Олимпийските игри в Токио. Игрите през 1940 г. трябваше да бъдат проведени в Япония, но бяха отменени поради Втората световна война.

„В наши дни японците се чудят какво да правят и пак се лутат.“

От идването си на власт през декември Абе води агресивна валутна и данъчна политика, която повиши донякъде увереността, че Япония може да излезе от годините на стагнация.

Сега олимпийският успех може да повиши още повече доверието и купуването на акции, като мнозина прогнозират повишено потребление в широк отрязък от икономиката.

Индексът Никей нарастваше в продължение на месец, след като японският град Нагано спечели правото да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 1998 г., като един аналитик предсказа, че той може да се повиши с над 10 на сто в краткосрочен план.

Борсовият олимипийски индекс на Токио, включващ 79 компании, които могат да се облагодетелстват от игрите, е съставен от „Окасан секюритис“. Той вече се повиши с близо 50 на сто тази година, което е повече от общото пазарно повишение от една трета.

Брокерите на недвижими имоти, предвиждащи благоустрояване на бреговата търговска част на Токио – където ще бъде разположено Олимпийското градче – са особено обнадеждени.

„Ние в пазара на недвижими имоти очакваме това да стане шанс за Токио да изведе развитието си като международен град до едно по-високо ниво на фона на все по-засилващата се конкуренция на други азиатски градове“, се казва в изявление на „Мицубиши естейт“, което приветства решението.

Икономическият подем може да даде на Абе и последния стимул, от който има нужда за планираното повишение на националния данък върху продажбите, което е най-сериозният опит на Япония от години да обуздае излезлия от контрол държавен дълг. Решението се очаква в началото на другия месец, след като Абе прецени дали икономиката е достатъчно силна, за да понесе рязкото повишение на данъците.

„Помислете за общото икономическо стимулиране, което предсказват, 3-те трилиона йени и всички тези работни места“, казва 63-годишният Масахару Ота, изпълнителен директор по рекламата.

„Това ще даде мотивация на хората дори данъкът върху продажбите да нарасне през април“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.