Испания плахо се пробужда на фона на корупция

Дали корупционните скандали засенчват първите признаци на икономическо съживяване в Испания? За премиера Мариано Рахой, който през ноември ще започне втората половина от четиригодишния си мандат, 2013 година е трудна. Вместо тихо и кротко да се възползва от добрите икономически новини, премиерът ще трябва да овладява потушаването на скандала около тайното счетоводство на неговата Народна партия (НП), който подкопава личния му авторитет.

В тези условия стратегията на НП изглежда в основни линии цели да бъдат избягвани темите, които могат да разсърдят хората, като в същото време се поставя ударение върху нещата, които вървят добре. И то при условие че опозицията и разкритията около разследването, което се води, редовно я принуждават да се връща на тази тема. Именно самият Мариано Рахой се изказа в този дух на 1 август. В парламента, където той бе, за да обясни каква отговорност носи в аферата „Барсенас“ – по името на бившия ковчежник на НП, чиито счетоводни партийни книжа са в основата на следствието, премиерът обвини бившия ковчежник в измама, а след това подчерта в дълга пледоария икономическия напредък на страната.

Плахи признаци за съживяване наистина има. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания смекчи спада си през второто тримесечие до минус 0,1 %. И консервативното правителство, и анализаторите прогнозират излизане от рецесията през третото тримесечие. Това подобрение се дължи на активизирането на износа, който нарасна с 8 % през първото полугодие до 118 милиарда евро, а това е исторически рекорд. Между другото, пазарите отново са отворени за Испания и емисиите на дългови книжа на големи национални компании пак се търсят. Призракът на спасителния финансов план, който бе надвиснал над страната преди една година, просто изчезна. Дори заетостта отчита слабо подобрение.

Само че все още не е настъпило време за празнуване: равнището на безработицата продължава бъде рекордно високо (26,3 %), а перспективите за растеж са прекалено слаби, за да се очаква разкриване на работни места в краткосрочна перспектива. От тук вътрешното търсене трайно е потиснато, а то е основен елемент на БВП. То е възпрепятствано и от свиването на кредитите, което продължава да бъде факт въпреки признаците за съживяване, както и от рекапитализирането на банковата система с европейска помощ от 40 милиарда евро, отпуснати през 2012 година.

И макар предпазливостта да не е отминала, тези окуражителни новини са причината началото на новата икономическа година да бъде под знака на оптимизма. Погледнато от Мадрид, присъжденото на домакинството на Олимпийските игри през 2020 година (дадено на Токио) щеше да бъде черешката на тортата. Правителството e със силни позиции заради абсолютното си мнозинство в парламента и така то се чувства с по-свободни ръце, за да започне нови реформи, като в същото време леко разхлабва менгемето на строгите мерки на икономии. В дневния ред най-вече е реформата на данъчната система през 2014 година и на пенсионната система, която е особено опасна.

Миналата седмица правителство обяви основните насоки на проекта си, според който пенсиите ще бъдат индексирани според продължителността на живот, но и според финансовия баланс на пенсионната система и икономическата конюнктура. Изпълнителната власт ще трябва да покаже цялата си способност да води преговори, за да убеди социалните партньори да подкрепят този текст.

Синдикатите вече се обявиха против проект, който ще доведе до намаляване на покупателната способност на пенсионерите, а те са значителна част от консервативния електорат. Другата гореща точка ще бъде овладяването на сепаратистките стремежи на каталунското правителство, които изострят напрежението в отношенията с Мадрид.

Успехът на каталунския национален празник на 11 септември, година след демонстрацията на стотици хиляди каталунци, настояващи за независимост, отчасти ще определи следващите събития, легитимирайки или не на организирането на референдум за самоопределяне през 2014 година. Той ще повлияе и на бъдещите преговори за реформиране на системата на финансиране на районите. По този въпрос Рахой стъпва по яйца. Някои от избирателите му очакват от него твърдост, която отговаря на идеала му за централизъм. Само че става въпрос и за това да не се смачка прекалено силно каталунският електорат.

Премиерът на Испания вече е поставил в центъра на полезрението си парламентарните избори, насрочени за 2015 година, и твърди, че ще бъде в състояние след една година да обяви намаления на данъците, след като поредицата увеличения на налозите от 2011 година разочарова част от неговия електорат. Изпълнението на това обещание и укрепването на сигналите за икономическо съживяване ще бъдат допълнителни фактори за преизбирането му.

Остава да видим дали аферата „Барсенас“ може да постави под въпрос политическото му бъдеще. Нито летните ваканции, нито изострянето на дипломатическото напрежение с Гибралтар, нито обещаната за октомври промяна на закона за абортите, нито дори корупционните скандали около кралското семейство успяха да отклонят вниманието на испанците от тази афера. Няма никакво съмнение, че опозицията ще се възползва максимално от случая, за да разклати лодката на правителството.

Авторитетът на партията вече пострада: ако изборите бяха организирани днес, то НП щеше да получи едва 23 % от гласовете, а това е близо два пъти по-малко, отколкото на вота през 2011 година, сочи изследване, публикувано от в. „Паис“ на 1 септември. При все това изборната цена от аферата би могла да бъде заличена от липсата на политическа алтернатива – Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) се мъчи да се възроди от пепелищата си, а и самата тя е замесена в голям скандал около отклоняване на държавни средства в Андалусия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.