Неочакваният успех на опозиционера Алексей Навални

Франс прес

Резултатът в Москва показва пределите на политическата система на Путин

Подкрепа за Навални
Хиляди привърженици демонстрират в подкрепа на опоциционния кандидат за кмет на Москва Алексей Навални и срещу фалшификацията на изборите. Снимка: Алексей Вивицки, Фейсбук

Неочакваният успех на опозиционера Алексей Навални на кметските избори в Москва показва пределите на политическата система, установена от Владимир Путин и прави от младия адвокат, борец срещу корупцията, безспорен лидер на опозицията в Русия.

Въпреки че социологическите анкети в началото на предизборната кампания му даваха едва 3 процента продкрепа, и той не разполагаше с достъп до големите медии, опозиционерът получи 27,2 на сто от гласовете в столицата. Това е резултат, който го поставя след досегашния кмет Сергей Собянин (51,3 процента), но който е по-голям от сбора на останалите четирима кандидати, в това число този на комунистите.

„Това е резултат от една брилянтна кампания, без прецедент в Русия. Този резултат е от колосално значение за Навални, който вече не е просто активист, а политик“, подчертава Мария Липман, анализатор в Московския център „Карнеги“.

Трийсет и седем годишният адвокат и блогър, известен с разследванията си на корупционни схеми, които публикува в интернет, се превърна в един от лидерите на недоволството срещу режима на Владимир Путин по време на зимните протести през 2011-2012 г., налагайки се като най-решителната и най-харизматична фигура.

Според политолога Николай Злобин, Навални е извършил „преврат в руската опозиция“. Бизнес всекидневникът „Ведомости“ подчертава, че той е станал нейният „безспорен лидер“.

Презирайки ограниченията и пречките, наложени от властта, и условно освободен от съда, докато присъдата му се обжалва, опозиционерът проведе активна кампания по западен модел, като организира множество срещи с московчани край метростанциите, мобилизира хиляди доброволци и събра повече от 100 милиона рубли (2,3 милиона евро) дарения.

„Сега знаем, че можем да водим ефективни кампании“, заяви той вчера пред журналисти, изразявайки задоволство, че неговите доброволци, тези „хора от улицата“, нанесоха поражение на кметството (…) с милионите си долари и пакетите с хранителни продукти за пенсионерите“.

Именно Кремъл обаче му позволи да участва в кметските избори в Москва, за да легитимира досегашния кмет Сергей Собянин, верен съюзник на Путин, чрез един „конкурентен вот“, организиран в столицата на общественото недоволство.

Първоначално депутатите, подкрепящи Кремъл в общинския съвет, му осигуриха необходимите гласове, с които да се регистрира като кандидат.

Навални бе осъден през юли на пет години лишаване от свобода по обвинение за злоупотреби. Той твърди че доказателствата са изфабрикувани от първото до последното. Опозиционерът бе вкаран в затвора, а след това освободен от съда, противно на всички очаквания, до датата на обжалване на присъдата, която не е определена. Според експерти това решение не е могло да бъде взето без съгласието на Кремъл.

„Фактът, че властите са били задължени да позволят на Навални да участва в изборите след десетилетие без политическа конкуренция, показва, че системата отслабва. Вече не е толкова непоклатима, както преди 2011 г.“, подчертава Мария Липман.

Русия бе залята от вълна на безпрецедентно обществено недоволство след парламентарните избори през декември 2011 г., спечелени от партията на власт, „Единна Русия“, заклеймени като фалшифицирани от опозицията.

„Кремъл сега е изправен пред труден избор. 27 процента не е 5 процента. Независимо от условията, при които Навални влезе в кампанията, неговите 27 на сто ще създадат разделения в Кремъл между застъпниците на полицейските методи и подкрепящите здравия разум и модернизацията“, твърди независимият политолог Александър Морозов.

„Властта е изправена пред предизвикателство, на което трябва да намери отговор. В противен случай тя ще се сблъска с катастрофална загуба на доверие“, добавя той.

Анализаторите са съгласни с това, че оттук насетне ще бъде трудно Навални да бъде вкаран в затвора. „Смятам, че една условна присъда е компромис, на който властите би трябвало да склонят“, смята политологът Глеб Павловски, бивш съветник в Кремъл.

„Ако го вкарат в затвора, това ще означава да му дадат допълнителен тласък, който може да се окаже необратим, към бъдещето му на национален лидер“, допълва той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.