Много надежди и много въпроси за Реформаторския блок

Реформаторският блок (РБ) е натоварен с големи надежди да бъде алтернатива на БСП и ГЕРБ.
Блокът представи своя т. нар. Граждански съвет (виж тук членовете му). Веднага в интернет заваляха коментари и въпроси към блока и съвета му. Някои са злобни заяждания, но има и съвсем основателни.
Например (цитатите са предимно от форума на в. „Дневник“):

– Ако правят Граждански съвет, който да определя политиките на няколко партии, каква всъщност е ролята на самите партии?

– Мнозина от Гражданския съвет имат политическо минало и не се вписват в смисъла на думата граждани.

– Какво значи „граждански съвет“ към една партия или коалиция? Тези, които членуват в партиите не са ли също граждани?

– РБ е съставено от сдружения по интереси с по един файтон членове. Оттам и необходимостта от Граждански съвет.

– Съмняваме се в добрите намерения на Реформаторския блок, защото участниците някак си са компрометирани вече.

– Вождове вече има, търсят се индианци. Лошото е, че естественият ход на живота намалява реститутите и няма кой да застане зад вождовете.

– Новото ОДС?

– Граждански блок – това са просто протежетата на лидерите на отделните партии в блока.

– До вчера върли противници с противоречия в политиките, а от днес, усетили възможност за поправителен за подреждане на държавната софра – плeснаха с ръце, па се прегърнаха! Още по-лошо е, че яхнаха протестите!

– Реформаторски блок – и какво точно ще реформират? Може би искат да възстановят държавната собственост , да излезем от НАТО и ЕС , да възстановим ОФ?

Но заедно с това има и мнения, които поддържат надеждите за ролята на блока:

– РБ събира 7.8 процента подкрепа. Т.е. достатъчно, за да влезе в един следващ парламент и да бъде реалната опозиция, защото в момента там опозиция няма, има делегати на различни олигархични групировки.

– Въпреки че този съвет е някаква недомислица с множество смущаващи имена в него, РБ е най-доброто, на което може да се надява днешният объркан и обезверен българин.

Трудно ще бъде на блока да се превърне в алтернатива на БСП и ГЕРБ, а надеждите за това са на път да бъдат провалени от лидера на ДСБ Радан Кънев, който при представянето на Гражданския съвет се изказваше като едноличен лидер и говорител на самия РБ (виж тук).

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.