Унгария: лекарите бягат в чужбина от болната здравна система

Франс прес

Лекарската професия е висококвалифицирана и се плаща добре по света. Снимка: Сайт на Щатската държавна администрация за храни и лекарства

Унгарските лекари напускат страната, бягащи от ниските заплати, корупцията и лошите условия за работа. Масовото им изселване отслабва и без това болната здравна система, обезкървена от икономическата криза. Млад унгарски лекар печели средно 140 хиляди форинта (420 евро) на месец, 5 пъти по-малко отколкото в Германия, Великобритания или в скандинавските страни, според Емеше Батизан, директорка на агенцията „А-Тийм Медикъл рекрутмънт“. Точно тези страни са и предпочитаните дестинации за унгарските лекари, които решат да напуснат родината си, добавя тя, като уверява, че те са „търсени в чужбина поради доброто си образование и желанието си за работа“.

Здравословното състояние на унгарското население е едно от най-лошите сред развитите страни, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Страната не харчи за здравната си система колкото другите индустриализирани страни в процент от брутния си вътрешен продукт, Унгария харчи половината от средната сума за страните от ОИСР. Ниските заплати, получавани от лекарите, ги накараха да приемат пари „под масата“ – система, която днес е станала универсална и която вреди на младото поколение.

„Системата е затънала в корупция и един главен лекар няма никога да остави новак да оперира, защото не може да се лиши от подкупите, които получава от пациентите“, разказва 57-годишният Ищван Егер, председател на Асоциацията на унгарските лекари. Младите лекари, наскоро излезли от факултета, се оказват в болници, „където персоналът е уморен, демотивиран, техническите условия са за окайване, а професионалното развитие е много трудно“, добавя Ищван Егер, самият той лекар в спешна помощ. Не е известен точният брой на лекарите, напуснали страната. Но през 2012 г. са били поискани рекордният брой от 1600 сертификата за работа в чужбина при 1400 сертификата през 2011 г., показват данните на Националната здравна каса. Близо две трети от сертификатите са поискани от лекари под 40 години.

„След присъединяването ни към Европейския съюз преди 9 години хиляди лекари специалисти са напуснали Унгария. Броят им може да бъде оценен на около 5000 души“, заяви за АФП Ищван Егер. Масовото изселване на лекарите се е засилило с икономическата криза през 2008 г., според Егер. От 2008 г. насам броят на лекарите, напускащи страната, надхвърля броя на новодипломираните.

27-годишният Даниел Геро провежда стажа си по хирургия в Лозана, Швейцария, след като е учил в Будапеща и е стажувал във Франция, САЩ и Швейцария. „Атмосферата е стимулираща, да работя с колегите си е много добър опит“, казва той пред АФП, като добавя, че работи в Лозана от 60 до 90 часа на седмица. Интересни случаи, модерни методи на лечения и „отзивчивостта правят това място желано за работа“, обяснява той. Други не искат да напускат родната си страна, дори след като са опитали удобствата навън. Така след стаж в Швеция Бела Кювеш, 32-годишен уролог, решава да остане в Будапеща със съпругата си, която също е лекарка. „Много е трудно да се върнеш, след като веднъж си заминал, а ние не искаме завинаги да живеем в чужбина“, обяснява той. „Корупцията е все още много разпространена в Унгария, включително и в моето отделение. Лично аз съм отвратен, смятам я за унизителна и за двете страни“, обяснява той. „Тя няма да изчезне без значително повишение на смешните ни заплати“.

Председателят на Асоциацията на унгарските лекари Ищван Егер вижда решението в „драстично повишаване на заплатите, комбинирано със строга забрана на подкупите, като се въведат драконовски мерки за тези, които прибягват до тях“. От юни правителството е въвело система от стипендии, достигащи до 150 процента от базовата заплата на младите унгарски лекари. В замяна те трябва да подпишат договор, в който гарантират, че никога няма да приемат подкупи. Пряката последица е, че броят на исканията за напускане на страната бележи спад – през юли те са били 454 (спрямо 542 през същия месец на предишната година).

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.