Енергийната сигурност на Полша ще струва скъпо

Ройтерс

Сделката, сключена от Полша за внос на втечнен природен газ от Катар, може да обремени най-голямата източноевропейска икономика с едни от най-високите цени в света – твърде висока за страна, опитваща да се откаже от руските доставки и да възстанови икономическия си растеж. Според сегашните цени вносът на газ от Катар, който по график трябва да започне през 2015 година, ще бъде с поне една трета по-скъп от цената, която Русия взема за доставки в Европа. Това води и до фактора непредвидимост за правителство, на което предстоят нови избори.

„Полша ще трябва да живее с последиците от тази сделка и да се подготви да намали загубите до минимум“, посочва Андрей Шчесняк, независим анализатор на петролния и газов сектор. „Страната би могла да препродава газа, който получава от Катар, но вероятно на по-ниска цена“, допълва той. Според оценките на Шчесняк катарската цена ще бъде с 40-50 % по-висока от исканата от руския газов монополист Газпром. Високопоставен служители от енергийния сектор в Полша предполага, че разликата е дори по висока.

Полша и други страни от Централна и Югоизточна Европа получават по-голямата част от природния газ, който използват, от Русия и са нетърпеливи да намалят зависимостта си от бившия съветски господар. Газовият спор между Русия и Украйна от зимата на 2009 година, който затвори основен тръбопровод, обслужващ региона, подчерта рисковете от това да се разчита на руските доставки и притисна правителствата да удвоят усилията си за намиране на нови източници на газ. „Причината Полша да се освободи от зависимостта си от единствения доставчик, който е враждебно настроен, е геополитическа и неикономическа“, посочва Авиезер Тъкър, който специализира централно- и източноевропейски въпроси в института по енергетика на Университета в Тексас.

„За разлика от тръбопроводния газ, за втечнения природен газ има глобален пазар“, отбелязва експертът. Има ново предложение тръбопроводна система да транспортира газ от новия полски терминал за втечнен природен газ на Балтийско море и от друго планирано съоръжение на хърватския северноадриатически остров Крък. Терминалът за 2,1 млрд. злоти (645 млн. долара), който се строи в балтийското пристанище Швиноуйшче, трябва да бъде завършен през втората половина на 2014 година, а катарските доставки да започнат през 2015 година. Според споразумението, подписано през 2009 година, полският газов монополист PGNiG ще купува 1 милион тона втечнен природен газ годишно за период от 20 години на цена, тясно свързана с котировките на суровия петрол. Сделката предвижда Полша да плаща ставка от 16 % или повече над цените на суровия петрол плюс фиксиран компонент от около 50 цента на милион британски термални единици* (mmBtu), според източници, запознати със споразумението. При сегашните цени това се равнява на около 20,50/mmBtu спрямо цената на руските доставки по дългосрочни договори за Европа от 13,50/mmBtu, сочат данни на Thompson Reuters Point Carbon.

Това означава, че може да се наложи Полша да плаща допълнителни 325 милиона долара годишно за доставките от Катар, които ще покрият около 10 % от цялото търсене в страната с население около 39 милиона души. Спотовите цени на втечнения природен газ на световния пазар са около 15,25/mmBtu, докато в момента цената на газа по европейската тръбопроводна система е 10/mmBtu. Единствените доставки, които са осигурени за терминала засега са катарските.

Тъй като високите цени на втечнения природен газ в крайна сметка ще засегнат потребителите, този въпрос може да се превърне в политически за дясноцентристкото правителство през 2015 година, когато в Полша трябва да се проведат парламентарни избори. „Освен тази сделка, която може да се определи като символична предвид сравнително малките количества, Полша в крайна сметка може да стане пазар за втечнен природен газ от САЩ, след като износът му започне“, посочва друг източник от сектора.

Вземай или плащай

Газът за новия терминал вероятно ще дойде от третия производствен завод на Qatargas, най-големия световен износител на втечнен природен газ. Очаква се до 2037 година шистовият газ и върнатият в газообразно състояние втечнен природен газ да бъде по-скъп от тръбопроводния газ, внасян от Русия, който през 2010 година се увеличи до 10,2 милиарда кубични метра годишно. Друг проблем за Полша е „договорът вземай или плащай“, изискващ PGNiG да започне да плаща за втечнения природен газ независимо дали терминалът е готов. Полският министър на държавното съкровище заяви в началото на септември, че Полша вероятно няма да плаща за доставките, ако проектът за терминала се отложи.

Според източници на Ройтерс PGNiG е създала комисия, която да предоговори сделката с Катар, докато бивш министър на държавното съкровище намекна, че се обсъжда преразглеждане споразумението. „Знам, че имаше подобни планове“, каза източник от сектора в Полша.

PGNiG и министерството на държавното съкровище отказаха коментар, посочвайки, че договорът е конфиденциален. Дори това да е вярно, нови преговори с Катар имат слаби изгледи за успех, тъй като доставчикът на втечнен природен газ ще се отнесе сдържано към идеята да даде отстъпка заради твърдите световни цени, отбелязва източник от пазара. „Подобни контракти обикновено могат да бъдат предоговаряни всяка трета година след влизането им в сила, но не мисля, че катарската сделка може да бъде предоговорена преди да започне изпълнението й, особено ако няма къде да се разтоварва втечненият природен газ“, казва анализаторът Шчесняк. Вместо това може да се наложи Полша да предложи значителни активи (като електроцентрали или недвижими имоти), за да склони катарците на по-ниски цени, според представител на сектора. „Всичко зависи от добрата воля на катарците“, допълва Шчесняк.

БТА

*Британски термални единици – символ Btu понякога BTU – е традиционна единица енергия, равна на 1055 джаула. Тя е приблизително равна на количеството енергия, необходима за отопление на 1 паунд (0,454 кг) вода, от 3,8 градуса по Целзий до 4,4 градуса по Целзий

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.