Партии обещават предизборно на германците спасение от шума

Ройтерс

Предизборен плакат на СДП

„Всеки втори германец се дразни от шума“, заявява в предизборната си платформа Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел. „Искаме да направим промяна“. Германия вече има едни от най-строгите правила за шума, а гражданите й не биха се поколебали ни най-малко да смъмрят съседите си заради шумни деца или защото си хвърлят боклука прекалено рано сутринта в неделя. Известен е случаят от 2001 г. с Йоахим Зауер, съпругът на канцлера Меркел, който подал оплакване заради пътуваща театрална трупа, изнасяща представление срещу жилището им в центъра на Берлин през 2001 година. Актьорите превишили с 8 децибела ограничението за шума от 60 децибела.

В своите програми за изборите на 22 септември политическите партии в невиждани досега мащаби описват как възнамеряват да направят небето на Германия, както и нейните пътища още по-тихи. Шумът се споменава 12 пъти в платформата на ХДС, 19 пъти в програмата на по-малкия му коалиционен партньор, Свободната демократическа партия (СвДП), 38 пъти в програмата на „Зелените“, 9 – в тази на левоцентриската Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и 8 пъти от крайнолявата формация „Левите“.

Малко шум изглежда приемлив. ХДС и СвДП изтъкват, че през 2011 г. правителството е отменило законовите разпоредби, позволяващи на германците да подават оплаквания срещу детските площадки заради „шума“ от играта на децата. „Шумът, който децата вдигат, не е вреден за околната среда“, дава да се разбере ясно новият закон.

ШЕПТЯЩ АСФАЛТ

Много партии обещават едни и същи мерки: ограничения на скоростта за намаляване на шума, по-голяма употреба на пътна настилка, известна като „шептящ асфалт“, както и повече инвестиции в шумова изолация на пътища и железопътни линии. След това идват по-абстрактни обещания, насочени към успокояване на изтощените избиратели.

ХДС споменава за почитаната в Германия „нощна тишина“, или Nachtruhe на немски, както се нарича времето от 10 вечерта до 6 сутринта, в което трябва да се пази тишина. „Преди всичко искаме да защитим по-добре правото на нахтруе на хората“, казаха те. Защитаващата околната среда партия „Зелените“ заявява: „Защитата от вреден за здравето шум не трябва да е въпрос на пари. Шумът причинява стрес и може да доведе до хронични заболявания“. Те обещават да увеличат шумовата изолация на сградите и да удвоят разходите за шумоизолиране на пътища и железопътни линии. ГСДП дори обещава да се опита до 2020 г. да намали наполовина броя на хората, чието здраве е пострадало от шума, докато „Левите“ обещават строга забрана за полети през нощта.

Петдесет и една годишният Петер Фазнер пържи „кварк белхен“ – приличаща на поничка закуска – в каравана на голям булевард в източноберлинското предградие „Кьопеник“. През няколко минути наоколо се разнася стържещият звук на трамваи или тътен от преминаващи по мост влакове. „Става все по-шумно и по-непоносимо. Радвам се, че политиците мислят за шума, но какво могат да направят в действителност? Шептящ асфалт ли? Не мисля, че такова нещо изобщо съществува“, каза той. „Когато я имаше Източна Германия, трафикът беше едва една трета от днешния. Миришеше лошо заради всичките отделяни от колите газове, но поне беше тихо“.

Професор Райнер Гузки от Рурския университет в град Бохум провежда спонсорирано от германската провинция Хесен изследване за „свързаните с шума раздразнение, когнитивни увреждания и други здравословни проблеми“. Според него засиленият интерес на политиците към шума се дължи на високото равнище на обществена активност срещу разширявания на летища и големи инфраструктурни проекти. Хиляда протестиращи, живеещи в близост до новопостроено летище, в събота обградиха с жива верига канцлерството в Берлин. Показвайки, че мислят за решения, политиците може да помогнат за ограничаване на съпротивата на гражданите срещу нови проекти, същевременно съобразявайки се с интересите на германската индустрия и логистика, каза Гузки. „Колеги във Великобритания се шегуват, че германците са малко истерични за здравните последици от шума. Изглежда там са малко по-толерантни“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.