Радан Кънев е на път да изпари надеждите за Реформаторския блок

Радан Кънев. Снимка: от екрана на бТВ

Много е трудно да кажеш нещо против Реформаторския блок, още повече против Радан Кънев, новата надежда на ДСБ. Веднага ще станеш враг на демокрацията, прогреса и евроатлантическите ценности.

Но, ако нещо не е наред, трябва ли всички да си мълчат от страх да не ги обвинят, че защитават правителството и да гледат как се провалят надеждите за алтернатива на БСП и ГЕРБ?
Защото Реформаторският блок е именно надежда за онези, които не харесват нито ГЕРБ, нито БСП и искат да имат друг избор.

При представянето на Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев се изказа

като говорител и лидер на блока

Никой друг от лидерите на 7-те партии не се почувства длъжен да говори така за общата политика на блока, сякаш той я определя.

Какво обезпокояващо каза Радан Кънев?

„Вратата към БСП и ДПС е зазидана. Те я зазидаха с действията си в настоящото управление. За всеки друг зависи доколко може да следва реформаторските политики, които предлагаме. За момента те са много различни от това, което сме виждали досега от ГЕРБ. Много различни.“

Това на практика означава, че Радан Кънев от името на целия блок заявява, че те са алтернатива на БСП, но не и на ГЕРБ. Ако занапред ГЕРБ слушат и следват техните политики, вратата към тях не е зазидана.

За да няма неясноти по въпроса, Радан Кънев същия ден се изказа и пред БНР:

„Ние сме на този пожар, който наричаме протести, а всъщност това е едно национално усилие за сваляне на първото безотговорно мафиотско правителство от 2004 година насам. Говоря за политическа отговорност с напълно неясен произход на воля зад него, без абсолютно никаква воля на министър-председателя за промяна. Ние говорим за класическо мафиотско правителство. Последното такова беше на Беров и последиците от него още ги плащаме. Ние работим от началото във всеки час на протеста и който друг да дойде в помощ е добре дошъл. Нямаме никакви скрупули по този въпрос.“

Петър Москов, зам.-председател на ДСБ, доразви идеята пред други медии, че било възможно тактическо взаимодействие с ГЕРБ, за да свалят правителството. Главната им цел била да извадят мафията от управлението. Тоест ГЕРБ не е мафия. Правителството на ГЕРБ имало някои успехи, но има и неуспехи и т. н.

Отношението към ГЕРБ е фундаментално определящо

за една политическа партия. Идеите, че Борисов и ГЕРБ били по-малкото зло, или, че за да свалим правителството можем да приемем тактическа помощ от Борисов, на практика са призив – „Да свалим олигархията с помощта на мафията“.
Да прощават двамата лидери на ДСБ, но ГЕРБ е много по-близо до мафията от БСП. Не като евфемизъм, а направо мафия. Да не си припомняме как тази партия в изпълнителната власт рекетираше останалите власти и бизнеса, който из цяла България сега тръпне дали Борисов няма да се върне. За връзки на Борисов със СИК, ТИМ, за беззаконията му е банално да се припомня.
Защо на някои им е неудобно да признаят тези истини публично? И тук не става въпрос – абе, задължително трябва да има реципрочно отношение и към БСП, и към ГЕРБ. Да премълчиш за ГЕРБ е просто основополагащ въпрос. За мнозина избиратели ти вече си ясен. Никакви други критики към ГЕРБ, каквито е изричал по-рано Радан Кънев, не могат да изличат сегашната позиция.
Наистина ли си въобразява Радан Кънев, че Борисов ще им следва политиките, ще стане послушен и ще им потропа на вратата, която за него не е зазидана? С такова изказване лидерът на ДСБ (който обаче говори от името на РБ) се прави на Волен Сидеров, който кани другите партии да следват неговата политика.

Така надеждите за реформаторския блок са на път да се изпарят. Да заявиш публично, че ти си алтернатива само на БСП е

нещо като самоубийство,

самоограничаване сред определени групи избиратели. Ще делиш гласовете само с ГЕРБ. Просто е като фасул, може да го разберат дори политици и политолози.

Колаж: Владимир Дойчинов – Ладо

Изявленията на Кънев са точно в момент, в който на представянето на Гражданския съвет обясняваха, че той ще определя политиката на РБ, че гласът на Кънев бил равностоен на този на Михаил Неделчев и т. н.

Всъщност в този блок има две по-големи партии, а останалите 5 са със символично или практически никакво влияние сред електората. Движение България на гражданите (115 хил. гласа на изборите), има най-малкото равностойна тежест в сравнение с ДСБ (103 хил. гласа), но лидерката му Кунева благоразумно или просто възпитано мълчи.

Или може би отношението на Радан Кънев към партиите в РБ е както към ГЕРБ – да следват неговите политики? Тоест – ДСБ се самоназначи като машинист на влака от 7 партии, като ново ОДС, и се кани в бъдещия парламент да управлява в коалиция с ГЕРБ. Наивно е да си мислиш, че може да се повозиш на гърба на Борисов.

Борисов пред правосъдието като политически въпрос

От станалото обикновеният избирател ще си направи извод, че реформаторите не искат да се разграничат категорично от Борисов, не искат да го обидят, защото предвиждат бъдещи общи действия с него – няма начин в един следващ парламент да се състави дясно правителство без него.

А една от основните европейски ценности е върховенството на закона и еднаквото му прилагане към всички. Борисов тепърва ще има проблеми с правосъдието, което сега още се страхува да приложи закона към него.

В Италия Берлускони след 20-ина години перипетии най-после беше осъден на последна инстанция по едно от делата срещу него. Сега той рекетира цяла Италия, чрез партията си в парламента ще събори нестабилното правителство, за да се измъкне от правосъдието.

Такъв сценарий предстои на България. И тук ще се намерят партии, които да помагат на Борисов да избегне правосъдието. Това обаче не е правова държава и такива партии не могат да претендират да са европейски.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.