Гръцка лампа за Нимиц

По-добре късно, отколкото никога. Доколко тази поговорка, която слушаме цял живот, е вярна, потвърди и посредникът на ООН в гръцко-македонския спор за името, посланик Матю Нимиц. Най-накрая след петнадесетина години на посредничене, десетки и десетки срещи, много предложения, общи и отделни вечери с представителите на двете страни, конструктивни разговори с правителствени представители, Нимиц завчера в Атина ясно разбрал гръцката позиция на името.

Венизелос беше много ясен. Имахме много конструктивна среща, тъй като сега много ясно разбрах позицията на гръцката страна, заяви Нимиц след срещата с ръководителя на гръцката дипломация, без да отива в детайли какво е това, което сега го е разбрал, а досега не му било ясно.

Остава неизвестно дали този път Венизелос, тласкан от своето солунско потекло и твърдото си становище по въпроса, ясно е казал позицията на своята държава или сега, за разлика от по-рано, когато гръцката страна предимно отхвърляше предложенията, поне е имал смелостта да конкретизира какво е онова, което не им харесва.

Не знаем дали досегашните събеседници на Нимиц от Атина, включвайки и премиера Андонис Самарас, който повече от ясно е изразявал своите становища, не са могли или не са знаели да кажат какво искат и какво не искат. Обаче посредникът преди един месец сигурно не само е пил кафе в Ню Йорк със Самарас колкото за обща фотография, а от него, като ключова политическа фигура в нашето обкръжение, достатъчно ясно е бил информиран за гръцката позиция, която, между другото, те никога не са криели.

Но и това закъсняло разбиране може да се използва. Сега, след като знае добре гръцката позиция по последното предложение от април и след като днес ще разговаря с македонските си домакини, Нимиц ще може разтоварен да се върне в Ню Йорк и на рахат да напише предложение, много по-лесно отколкото досега.

По време на последното посещение в региона в Скопие той каза, че след 20 години е трудно да се даде съвсем ново предложение, но с определени изменения на досегашните предложения, може да се стигне до приемливо решение.

Сега Нимиц все още сондира становищата на Скопие и на Атина за априлското предложение, което изработи с подкрепа от Брюксел и от Вашингтон, но лампата, която му запалиха гърците преди два дни може да го доведе до решение.

Макар в Атина той да каза, че това са трудни преговори и е много важно всяка страна да разбере позицията на другата с надеждата, че ще се приближат по-близо една до друга, още по-важно е той да разбере позициите на двете страни, пък дори след това да прави предложения на хартия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.