Изтеглянето на ПКК от Турция: кой не спазва своята част от сделката

Снимка: Юръп юнайтед

Терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК) твърди, че 600 нейни бойци са напуснали турската територия след 8 май, когато групировката започна да се изтегля в рамките на споразумение за уреждане на кюрдския проблем, постигнато между изпратения в затвора лидер на организацията Абдуллах Йоджалан и турското правителство.

ПКК обяви наскоро обаче, че прекратява изтеглянето, посочвайки като причина, че правителството не е изпълнило обещанията си. ПКК настоява за свобода за Йоджалан и за започване на обучение на кюрдски език в училищната система, като твърди, че управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) не е осъществила напредък по никое от тези искания.

Депутатът от окръг Шърнак от прокюрдската Партия за мир и демокрация (ПМД) Хасип Каплан каза неотдавна, че краят на изтеглянето не значи непременно край на мирния процес. ПКК обяви на 25 април, че ще се оттегли от Турция в съответствие с преговорите между нея и турското правителство, като изтеглянето започна на 8 май. Източници от ПКК казват, че 29 групи от по 17-22 бунтовници вече са напуснали Турция и са преминали на територията на Ирак.

Турски правителствени представители, в т.ч. премиерът Реджеп Тайип Ердоган, се оплакват от бавния темп на изтеглянето. През август те посочиха, че по груби сметки 20 процента от бойците на ПКК са напуснали страната, според източници на турското разузнаване. Не е известно дали този процент съответства на представените от ПКК числа.

По-рано тази седмица обаче организацията Съюз на кюрдските общини (СКО), която действа като изпълнителен орган на терористичната организация, обяви, че ПКК е спряла изтеглянето за неопределено време. Ръководителят на СКО Джемил Байък обяви наскоро пред свързани с ПКК агенции, че групировката преустановява изтеглянето, отново заявявайки, че правителството не е спазило своята част от уговорката.

В коментар за радио Гласът на Америка на 10 септември Каплан заяви, че съдбата на изтеглянето в крайна сметка ще зависи от пакета с мерки за демократизация, който правителството се очаква да обяви в следващите 20 дни. Каплан посочи също, че от лидера на ПКК Йоджалан ще зависи каква ще бъде следващата стъпка на организацията във връзка с процеса.

Междувременно много организации на гражданското общество, базирани в преобладаващо кюрдската югоизточна част на страната, изразиха безпокойство за бъдещето на мирния процес. В района нямаше нападения през последните девет месеца благодарение на примирието и възможността терористичните атаки да се завърнат е кошмар за много от жителите му.

„Процесът категорично не може да се провали“, заяви Тахир Елчи, лидер на адвокатската колегия в Диарбекир. Мирният процес за уреждане на кюрдския проблем е „жизненоважен и исторически“ за „народите на Турция“, посочи той. По думите на Елчи „правителството трябва да разбере очакванията на обществото и да вземе необходимите мерки. Нужен е демократичен основен закон, а обучението на майчин език трябва да бъде гарантирано по конституция“.

Той каза също, че Турция има нужда от промени, които да гарантират правото на справедлив съдебен процес, както и от реформи в сегашния закон за борба с тероризма, по силата на който стотици са задържани в затворите като заподозрени в процеси за дейността на СКО.

Алядин Коркутата, лидер на бизнес асоциация в Диарбекир, казва, че не е реалистично да се очаква 50-годишен проблем да бъде разрешен за няколко месеца. „Бизнес светът и общественият живот тук си отдъхнаха. Няма хаос, няма сблъсъци. Подкопаването на мирния процес няма да бъде от полза за никого“, заяви той.

Фарук Алпаслан, председател на организация на занаятчиите във Ван, Източна Турция, каза: „Призовавам всички навсякъде в страната. Моля Ви, не пречете на мира, който имаме; моля Ви, съдействайте за мира с всякакви средства“. Подобни изявления направиха и бизнес сдружения в Мардин и Шърнак.

Не е чудно обаче, че СКО сега прекратява изтеглянето, смята Вахап Джошкун, асистент по юридически науки от университета в Диджле. „Смятам, че въпреки изявлението на СКО насилието няма да се завърне. Винаги е сериозно, когато в процеса се натъкнеш на проблеми, но по-важното е процесът да продължи. Смятам, че най-важният фактор ще е пакетът с мерки за демократизация. Ако той отговори на техните очаквания, мирният процес ще се придвижи по-бързо напред от тук насетне. Разбира се, пакетът няма да изпълни всичките им искания, но продължаването на процеса е много важно,“ коментира той.

Делегация на Партията за мир и демокрация (ПМД) се очаква да посети скоро Йоджалан на остров Имралъ, където той бе затворен след залавянето му през 1997 г. Някои коментатори хранят оптимизъм, че посещението ще върне мирния процес в релсите. Не всеки обаче споделя тези надежди. Лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели остро критикува процеса на пресконференция във вторник, изтъквайки отново отдавнашната съпротива на партията си.

Той твърди, че ПКК издига барикади по магистралите в Югоизточна Турция и събира такси за преминаване. „А чудовището главатар“, каза той, визирайки Йоджалан, „беше повишено от затворник в гост“. Бахчели предрече също, че в скоро време ПКК ще възобнови нападенията.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.