Дипломация за Сирия: всички очи са насочени към американско-руските преговори

От мига, в който държавният секретар на САЩ Джон Кери направи своето необмислено изявление в Лондон, дипломацията се води с шеметни и объркващи темпове. Но тя бе блокирана в ООН заради невъзможността да се постигне споразумение как да се приложи руският план за предаване на химическите оръжия.

С подкрепата на Америка и Великобритания Франция води кампания за строга резолюция, придружена от заплаха за военни действия, ако режимът на сирийския президент Асад не изпълни задълженията си да предаде всичките си химически оръжия. Тя се обръща към Глава седма от Устава на ООН, който разрешава употребата на военна сила.

В предлагания документ също така сирийското правителство е обвинено за клането от 21 август и се призовава отговорните за него да бъдат изправени пред Международния наказателен съд. Русия, която продължава да обвинява сирийската опозиция за химическото нападение, не иска никаква резолюция, със сигурност не и такава, подкрепена със заплаха от употреба на сила.

Вместо това Москва предлага декларация на председателя на Съвета за сигурност (СС) на ООН, съдържаща идеите й. Проблемът е, че подобни декларации са с необвързващ характер и следователно не може да се наложи спазването им. Международната общност ще трябва да даде доверието си на режима на Асад, който досега отричаше самото съществуване на химически арсенал.

Доста трудно е да си представим как Русия склонява за резолюция, която е възможно да изложи съюзника й на американски военни удари. Москва до голяма степен се опасява и от повторение на прецедента „Либия“. Русия съжалява, че не използва тогава ветото си, за да блокира окачествената от нея след това като „прибързано прокарана“ резолюция на ООН, която разреши употребата на сила в Либия, както и установяването на забранена за полети зона.

Москва смята, че Америка, Франция и Великобритания са използвали резолюцията като средство, даващо им пълна свобода да действат за смяна на режима. Наравно с това е трудно да си представим и как Америка, Франция и Великобритания се съгласяват с необвързваща декларация на СС. Те ще се опасяват, че Русия и Сирия ги правят на глупаци и че си имат работа с фалшиво предложение.

Тогава какво следва? Дипломатите в ООН изглежда ще заемат изчаквателна позиция, докато не се състои изключително важната среща между Джон Кери и руския му колега Сергей Лавров в Женева. Ако ще има някакво споразумение, то ще бъде изковано от САЩ и Русия. Това са ключовите играчи.

Новината за срещата дойде малко след като Москва отмени заседание на СС при закрити врата, което самата тя бе поискала няколко часа по-рано. Това бе индиректно признание, че истинската дипломация ще е там. Вниманието на обществеността бе насочено към Барак Обама, докато правеше телевизионното си обръщение към нацията.

Но погледите на дипломатите ще се насочат към случващото се зад закрити врата в Женева, както и към частните обсъждания, които президентът Обама може да се наложи да води с колегата си Владимир Путин. Ако ще има някакъв пробив тази седмица, той ще дойде по-скоро по време на тези разговори, а не в Ню Йорк.

Още по темата: Руската инициатива за Сирия – спасителна сламка за Обама и възможност за Путин да затвърди влиянието на Русия

Обстановката в Сирия и руската инициатива относно сирийските химически оръжия са водеща тема за чуждестранните всекидневници.

Американските оръжия стигнаха до сирийските бунтовници, пише в. „Вашингтон пост“. ЦРУ е започнало да доставя оръжията в последните две седмици, твърдят неназовани американски представители. Става дума за леко стрелково оръжие и муниции. Паралелно Държавният департамент е доставили нови автомобили, комуникационно оборудване и медицински комплекти за спешна помощ по време на сражения.

Вестникът публикува и поредица от анализи за руското предложение за сирийските химически оръжия и за готовността на САЩ да го проучат внимателно. Обама е на път да успее,, като избра последния от трите възможни варианта, се посочва в единия анализ. Относно Сирия вариантите бяха или подпомагане на бунтовниците да свалят режима, или оказване на хуманитарна помощ, или напомняне, че международните стандарти срещу химическите оръжия трябва да се спазват. Обама избра да се придържа към третия вариант, което го спасява от провала.

В отделен анализ изданието посочва, че в действителност Владимир Путин е предложил на американския си колега възможност да се измъкне от сценария за ударите по Сирия в момент, в който Обама беше изоставен дори от Лондон, а американското общество все повече не одобряваше военна интервенция. Обама с благодарност прие предложената от Путин възможност, смята авторът. В друг анализ се твърди, че за Русия инициативата за Сирия е възможност да се покаже като противовес на САЩ и страна, с която трябва да се съобразяват. Още един анализ предупреждава, че решението на Обама да даде възможност на дипломацията може да охлади американските връзки с монархиите от Залива, оказващи военна помощ на бунтовниците в Сирия

Много ще бъдат обратите по пътя за Дамаск, но политиката, която се води от 21 август насам, когато беше извършено химическото нападение в Сирия, говори много за състоянието на САЩ, пише британският в. „Гардиън“. Американците са изморени от войните зад граница и може никога повече да не изиграят водеща роля в една нова война.

Руската инициатива за Сирия не е утешение за многострадалния сирийски народ, но за руския президент това е дипломатически триумф и де факто чрез нея Башар Асад се оказа обезоръжен, а Белия дом, посочва „Гардиън“ в друга статия.

Вестникът съобщава и че Великобритания е доставила повече химикали на Сирия, от които може да се произведе оръжие, отколкото се смяташе досега. Пет компании са получили лиценз за продажбата на над 4000 килограма натриев флуорид на Сирия в периода 2004 г. – 2010 г. според цитирания британски министър на бизнеса и иновациите Винсънт Кейбъл.

Британският в. „Индипендънт“ предупреждава, че спешните разговори относно руската инициатива за Сирия между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров ще се окажат трудни, след като Москва вече обяви за неприемлива френската резолюция за Сирия.

Подобен е изводът и на „Ню Йорк таймс“, според който позициите на Вашингтон и Москва относно Сирия се различават коренно. Вестникът признава, че с офертата си за Сирия Путин е изместил Обама от центъра на сцената. Инициативата си остава с несигурен успех, но Путин постигна няколко неща. Той подаде спасителното въже на съюзника си Башар Асад и същевременно се показа необходим за намирането на решение на сирийската криза.

САЩ са все по-позитивно настроени към руската оферта за Сирия, пише френският в. „Монд“. Вестникът съобщава, че резултатите от анализа на първите проби от нападението на 21 август, които са попаднали в ръцете на френски разузнавачи, са били доста объркващи. Според тях се оказва, че химикалът, използван на 21 август, е бил всъщност много сложен и отровен коктейл, в който обаче идентифицирането на следи от зарин е било много трудно, тъй като те са били по-малко от един нанограм на милилитър. З

а сравнение концентрацията на зарин в организма на жена, станала жертва на химическо нападение в Саракеб в Сирия, е било 850 нанограма на милилитър. Въпреки малката концентрация на зарин в токсичния коктейл от 21 август той е бил изключително смъртоносен, посочват първите резултати от анализите, които ще бъдат последвани от още изследвания, пише вестникът. Той припомня, че анализите в британски и американски лаборатории на проби от 21 август показват доста по-високи концентрации на зарин, отколкото във френските проби.

Френският в. „Фигаро“ се спира върху позицията на президента Франсоа Оланд за Сирия, след като САЩ дадоха път на дипломацията. Оланд беше принуден да се справя с отстъплението на Обама, но той се показа виртуоз. Сега той едновременно се е вкопчил в подадената му спасителна сламка от Русия и размахва над Сирия Дамоклевия меч на военните удари, смята изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.