Един джойнт вреден колкото пет цигари

Един джойнт канабис е вреден колкото пет цигари с никотин една след друга. Това показва изследване на Медицинския изследователски институт в Нова Зеландия, публикувано в медицинското списание за респираторна медицина Торакс.

Според учените един джоинт канабис се равнява на пет цигари тютюн, изпушени една след друга. Снимка: Ройтерс

Учените твърдят, че любителите на марихуаната вредят на най-малките кухини в белия дроб – алвеолите, в които се осъществява обменът на газове между кръвта и въздуха. Затова тези, които посягат към марихуаната, се оплакват от хрипове, кашлица, стягане в гърдите и бронхит. Освен че кашлят и не им достига кислород, те може да развият и хиперинфлация – състояние, в което при издишане в белите дробове остава прекалено много въздух.

Учените са изследвали 339 души на възраст между 18 и 70 години, разделени на четири групи. Първите са пушили само канабис, вторите – само тютюн, третите – и тютюн, и канабис, а останалите са били непушачи. Пушачите на канабис са били включвани в изследването, само ако през последните пет години са пушили поне по един джоинт на ден. Любителите на никотина е трябвало да са изпушвали през последната година по 20 цигари на ден. Всеки доброволец е бил подложен на тестове за функционирането на белите му дробове и рентгенови снимки.

Резултатите са категорични, че само пушачите на тютюн страдат от болестта белодробен емфизем, но пушенето на марихуана пречи на белите дробове да работят нормално. “Степента на увреждане е свързана директно с броя на изпушените джойнти, като при по-голяма консумация се забелязва по-голямо смущение в работата на дробовете,” казват авторите на изследването. “Най-важното откритие беше, че степента на увреждане на дробовете от всеки джойнт се равнява на изпушени между 2,5 и 5 цигари една след друга”. Това се дължи основна на начина, по който се пуши канабисът – той се вдишва дълбоко, задържа се в дробовете за по-дълго време и без да се използва филтър.

Любителите на канабиса имат същите симптоми като пушачите на никотин – кашлят, имат хрипове, стягане в гърдите и бронхит. Те обаче не развиват белодробен емфизем. Снимка: Ройтерс

В момента британското правителство е пред дилемата дали да класифицира канабиса като по-опасна дрога заради пристрастяването към него.

“Опасността, която марихуаната представлява за респираторната система постоянно се подценява,” заяви Елена Шовълтън, изпълнителен директор на Британската фондация за бели дробове. “Пушенето на джойнт е по-вредно за дробовете, отколкото цигарите. Съвсем наскоро забранихме на хората да пушат на публични места заради риска за здравето им, но и защото тютюн се пуши много повече и по-често.”

През миналата седмица британски изследователи заявиха, че употребата на марихуана увеличава риска от развиване на психотични заболявания като шизофрения.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.