Голямото мълчание на Ал Каида

Франс прес

В дебата за евентуални военни удари на Запада в Сирия групировките, свързани с Ал Каида, остават мълчаливи – една атака може да послужи на техните интереси, смятат анализатори.

Групировката „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ (ИДИЛ) и фронтът „Джебхат ан Нусра“, две от основните джихадистки групировки, които се бият в Сирия срещу режима на президента Башар Асад, се въздържаха от какъвто и да било коментар. Експертите смятат, че те не искат да признаят помощта, която може да им окаже един от основите им врагове – САЩ.

Докато американците отбелязват дванадесетата годишнина на атентатите от 11 септември, някои джихадисти се боят, според публикувани коментари в близки до тях интернет форуми, че американците ще се възползват от военната интервенция срещу режима в Дамаск, за да ударят успоредно с това и техните бази в Сирия.

САЩ възнамеряват да нанесат удар на сирийския режим, за да го накажат за това, че вероятно е прибягнал към употребата на химически оръжия срещу своето население.

„САЩ и джихадистките групировки имат няколко общи интереси – и двете страни целят свалянето на режима“ в Сирия, твърди иракският политолог Тарек ал Мамури.

Нормално е такива групировки да демонстрират сдържаност, тъй като тяхната заявена цел е противопоставяне срещу Запада, най-вече срещу САЩ, и съответно не биха рискували да дадат одобрението си за военен удар“, казва той. „От тази гледна точка мълчанието е възприемано като нещо приемливо“.

Липсата на коментари е още по-очебийна поради факта, че ИДИЛ наскоро зачести с комюникета, в които поема отговорност за атентати или призовава за джихад в Египет.

Джихадистките групировки „демонстрират омразата си към Запада, но виждаме, че са доста безмълвни, когато става дума за военен удар срещу арабска държава“, смята иракски държавен служител, пожелал анонимност. Те си мълчат, „защото ударите ще им помогнат“ във военно отношение, добавя той.

Ихсан аш Шамари, преподавател по политически науки в Багдадския университет, също смята, че всяко едно действие, което „отслаби Асад, ще им позволи да получат надмощие. Затова остават безмълвни по въпроса за ударите“. „Тези групировки, по-конкретно ИДИЛ и „Ан Нусра“, могат само да спечелят от това.

Ударите обаче вече не са на дневен ред, поне в краткосрочен план. Всъщност американският президент Барак Обама заяви във вторник , че иска да даде шанс на дипломацията в Сирия в момент, когато Дамаск твърди, че е готов да се откаже от химическия си арсенал.

Обама прецени, че руското предложение да бъдат поставени сирийските химически оръжия под международен контрол е „окуражителен“ признак.

Той поиска от Конгреса да не гласува веднага за искането за употреба на сила, но напомни, че вариантът за военна операция остава.

Някои джихадисти се изказват в интернет форумите, като показват плахо одобрение за ударите, но други продължават да се съмняват.

Един интернет потребител, пишещ на сайта „Хонеин“ под псевдонима Абу Мусаб ал Ираки, напомня, че западната НАМЕСА в Либия от 2011 г. „не е била извършена по инициатива на мюсюлманите или на джихадистите, но в крайна сметка се е оказала в полза на джихадистите“.

Друг потребител с името Абу Карам обаче заявява, че „нищо добро не идва от американците, както видяхме в Ирак и в други части на света“.

Абу Саад ал Амени също смята, че е добре да не се възлага доверие на американските намерения. „Джихадистите от Леванта трябва да внимават и да не се доверяват на хипотезите, изтъквани преди очакваната атака на кръстоносците (името, с което наричат американците)“, пише той.

„Те трябва да се подготвят така, че все едно кръстоносците ще нападнат тях“, а не силите на Асад, добавя Ал Амени. „Враговете ще се опитат да уцелят с един удар два заека“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.