Избори в Сърбия няма да има преди пролетта

Предсрочни (парламентарни – бел.ред.) избори в Сърбия със сигурност няма да бъдат свикани преди пролетта на следващата година, т.е. докато не бъде приложено брюкселското споразумение с Прищина и докато не започнат преговори с ЕС, заявяват събеседници на вестник „Данас“.

Според тях не е сигурно дали и тогава ще се стигне до насрочване на нови избори, защото всичко зависи от това кога международната общност ще каже, че изборите няма да навредят на решаването на косовския проблем. Що се отнася до Сръбската прогресивна партия СПП , тя е съгласна и избори вече щеше да има, ако Западът не беше против.

Програмният директор на Центъра за свободни избори и демокрация Джордже Вукович прави за „Данас“ оценката, че отчасти продължителността на тази власт зависи от позицията на СПП, защото тя държи „контролния пакет акции“. Въпреки мнението му, че след известно време ще се стигне до намаляване на подкрепата за СПП, проучванията показват, че тя запазва много високия си рейтинг с тенденция към по-нататъшно увеличение.

За свикването на избори, смята Вукович, влияят и отношенията вътре в самата СПП, защото различните течения имат различни становища по този въпрос. „Второто, от което зависи кога ще бъдат насрочени избори, е външният фактор.

Властите в Сърбия държат сметка за исканията на международната общност, т.е. за това, което за нея е важно да се свърши, имайки предвид, че има свои критерии и изисквания. В момента, в който косовският проблем се постави в определени рамки, в същия момент се открива възможност за нови избори“, подчертава Вукович.

Редакторът на „Нова сръбска политическа мисъл“ Джордже Вукадинович подчертава за „Данас“, че никой не може да предвиди колко ще остане на власт това правителство, макар малцина да са готови да залагат на продължителността му, с изключение на Ивица Дачич. Той добавя, че този състав по много точки е „принудително и временно решение, преди всичко за СПП и лидера й Александър Вучич“.
„Известно е обаче, че у нас временните решения често са дълготрайни, така че не е невъзможно правителството да остане на власт по-дълго, отколкото изглежда. Засега изглежда, че срокът му на продължителност е ограничен, но може и да не е, не заради волята на СПП, а заради желанието на Запада да не създава политическа нестабилност, докато не бъде развързан косовският възел и докато това правителство сътрудничи по този въпрос“, смята Вукадинович.

Продължителността на това правителство, както посочва Вукадинович, зависи следователно от външнополитически и вътрешнокоалиционни фактори, а не от политическия натиск на обществеността, от опозицията, парламента или заради икономическите проблеми. По думите му, Западът сега е попречил да се стигне до избори, но голямо влияние за това оказал и президентът Томислав Николич, „макар да изглежда, че е в сянка“.

„Избори няма да има преди началото на следващата година. Това е единственият срок, когато изобщо може да се мисли за избори. Тези обаче, които и сега попречиха да се стигне до избори, имам предвид Запада и президента Николич, на тях вероятно няма да им е изгодно и тогава да се стигне до избори“, отбелязва Вукадинович.

И социологът Йово Бакич казва за „Данас“, че насрочването на избори зависи от динамиката на решаване на косовския проблем, т.е. как ще протичат нещата по този въпрос. Сред останалите причини той посочва и това дали САЩ и ЕС ще кажат, че изборите няма да навредят на така наречения „косовски процес на помирение“.

„Не зависи толкова от СПП. Ако зависеше, щяхме да имаме избори до месец-два. Политиката е ирационално пространство за маневриране, така че никога нищо не може да се предвиди със сигурност. Съдейки по всичко, преди пролетта на следващата година избори не трябва да се очакват, но това не означава, че и тогава ще има“, посочва Бакич.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.