Завръщането на Пеевски

Делян Пеевски. Снимка: Булфото

Делян Пеевски се върна в мача. След повече от 80 дни протести, които започнаха от неговото кратко назначение за шеф на ДАНС, името му пак е в заглавия, предавания и по трибуни.

Най-честият въпрос е кой го е предложил за поста.

По този повод колегата Любомир Кольовски отбеляза във “Фейсбук”, че Пеевски нито е заподозрян, нито обвиняем, нито осъден. Защо тогава името му е мръсна дума в политическия и обществения ни живот?

Отговорът може донякъде да обясни, защо вече почти тримесечните протести губят пара и не водят доникъде.

Посочете един доказан мафиотски бос или олигарх у нас. Ако ги наречете така по име, особено писмено, веднага могат да ви осъдят за клевета. Защото няма да имате доказателства.

Тези дами и господа са хора със солиден и законен бизнес и политически връзки, някои с политическа кариера, други – с медии, чиято публика вижда мафията до изпълнителното ѝ ниво – мутрите.

Тази особеност на истинския мафиот (не само у нас) е една от главните причини Европейският съюз още да наблюдава правосъдието и вътрешните работи на България със специален механизъм. И периодично да отчита липса на убедителни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Имената на групировките, босовете и пр. са в заглавията и предаванията повече от 20 години , но от тях няма нито един осъден. Публичността не ги смущава. Защото е недорасла. Не хапе. Нека тогава да си лае. Така изглежда, че има свобода.

Един от парадоксите на протеста е, че започна заради Пеевски, след което всички го забравиха. Искат заради неговото назначение правителството на Пламен Орешарски да си подаде оставката, но никой не възразява Пеевски да остане депутат и медиен магнат.

В една по-зряла демокрация медиите и неправителствените организации щяха вече да са разнищили и него, и семейството му. Откъде са взели парите да си купуват медии на едро? Какво точно ги свързва с Корпоративна търговска банка? Защо никое правителство не отказа протекциите си на тази група и защо никое досега не се отказа от услугите на нейните медии?

Всички мразят Пеевски. Ама защо? Защото има вестници и телевизии? Пари? (Апропо, знае ли някой колко?) Наднормено тегло? Защото ходи с един взвод охрана? Кое от тези неща е престъпление? Кое дори е неморално? Кое от тях е причина да се иска оставката на правителството?

Съвсем огрубено – искат Орешарски да падне, защото Пеевски не им е симпатичен. Е, как Европа да подкрепи такава “кауза”?

Съвсем друго би било, ако има доказателства дали бившият следовател Пеевски е използвал връзките си в правораздавателната система, за да се разправя с политически опоненти и конкуренти в бизнеса.

Съвсем друго би било, ако някой посочи откъде той или семейството му вземат пари да поддържат няколко етажа офис на медийната си група в един от скъпите квартали на Брюксел. (Бул. “Сен Мишел” 15, Етербеек).

Съвсем друго ще е, ако разберем как финансира седмичника си Euro Post –  24 страници, цветен печат на скъпата хартия тип “Файненшъл таймс” – който разпространява безплатно в европейските институции.

Съвсем друго ще е, ако компетентният независим регулатор постанови, дали да контролираш близо 80 на сто от разпространението на периодичния печат в България е монопол. А независимите медии да разкажат какво се прави, та защитниците на конкуренцията да мижат.

Иначе заклинанията срещу Пеевски и олигархията изобщо започват да ми приличат на лозунгите срещу американския империализъм от бай Тошово време. Един от тях беше: “С трудови успехи – срещу ядрената заплаха”.

От блога на Веселин Желев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.