Косовското ембарго няма нито политически, нито икономически смисъл

Министърът на търговията и промишлеността на Косово Мимоза Кусари-Лиля не прие поканата за телевизионен дуел с македонския вицепремиер Владимир Пешевски, който я покани в директен диалог да бъдат обяснени аргументите на двете държави.

„В своя отговор тя призова за директен диалог – нещо, за което във взаимната комуникация аз настоявах още миналата седмица, преди ние да въведем нашите мерки, но тази инициатива от моя страна тогава остана без отговор. Вярно е, че решение е възможно да бъде намерено само в директни разговори, нещо, което отново подчертах във взаимния обмен на послания с вицепремиерката Кусари още миналата седмица, но също така смятам, че гражданите на двете държави трябва да знаят, че в нито един момент Република Македония не желаеше такова развитие на събитията“, посочва Пешевски в писмена декларация за медиите.

Той подчертава, че общите усилия ще отстранят възможностите за различни тълкувания на тази ситуация и причините, поради които тя е възникнала и поради това изтъква, че е подготвен да приеме публичния дебат с който и да било член на правителството.

Министърът на икономиката (на Македония) Вальон Сарачини вчера сутринта обяви, че решение на проблема ще се намери през деня, тъй като косовският вицепремиер Хайредин Кучи ще пристигне в Македония, за да се срещне с високопоставени правителствени представители.

„Очаквам след срещите да се вземе решение на проблема с търговската война с Косово. Намирането на решение е върховен приоритет на правителствата на двете страни и трябва да се случи. След срещите, които имахме в Прищина с министъра на търговията и финансите, смятам, че нещата се движат в правилната посока. Диалогът е започнал, създадени са условия за започване на процес, който трябва да допринесе за взаимноприемливо решение за двете страни. Срещата на високо правителствено ниво трябва да доведе до окончателно решаване на проблема“, заяви Сарачини.

Косовската радио и телевизия и Косово прес съобщиха, че Косово до сутринта ще вдигне бариерата за македонските продукти, а се очаква да бъде премахната и входната такса за косовските граждани и коли при влизане в Македония, а това ще произлезе след превъзмогването на неразбирателствата на срещата на Кучи с македонските правителствени представители в Скопие.

Македонските превозвачи и вчера блокираха граничните пунктове Блаце и Яжинце в очакване на позитивни решения на спора и вдигане на бариерата от косовска страна.

По косовско-македонския търговски спор вчера се произнесе и македонският президент Георге Иванов, който смята, че е неуместно да се случва това в момент, когато „в подем имаме много сфери между двете държави и когато очакваме подобрения в много насоки“.

„Аз лично бях изненадан от това, което предприема косовската страна, защото съществува договор за ЦЕФТА и този договор трябва да се спазва и от Косово. Надявам се, че институциите в Косово ще намерят институционално решение на този въпрос. Хората от моя кабинет вече са в контакт с кабинета на президентката на Косово, настояваме да се намери решение и се надяваме, че след този срок, който е поставен от наша страна, след приключване на мярката, предприета от нашето правителство, ще има нормализиране. Впрочем в понеделник ще отида в Дуръс на среща с албанския президент, косовската президентка и черногорския президент и ще говорим по този въпрос. Междудругото се надявам, че дотогава ще се намери решение“, заяви Иванов.

ГКПП Блаце е Мека за печелене на пари

Блокадата на граничния пункт „Блаце“ позволи на всички измамници, алчни таксиметрови шофьори и по някой местен албанец да направят бързи пари. Надявайки се, че блокадата ще продължи, те си спомнят за славната бежанска криза, когато не се знаеше кой от кого и от какво прави пари, но важното е, че имаше за всички! Незаконни таксита има десетки и само чакат някой косовар, за да му вземат пари до Скопие, колкото биха взели, ако го бяха откарали в Солун.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.