Бавария гласува в неделя, Меркел очаква добър старт

Франс прес

Баварската кралица на бирата
27-годишната германка Франциска Сиртл вдига наздравица, след като е избрана за първата Баварска кралица на бирата в Мюнхен. Снимка: ЕПА/БТА

Канцлерката Ангела Меркел се надява да събере максимален брой гласове на регионалните избори в богатата Бавария, предана на консерваторите, за да получи добър старт седмица преди изборите за парламент.

Консерваторите управляват селската и католическа провинция в Южна Германия вече 56 години без прекъсване. Просперитетът й се основава на процъфтяващата високотехнологична индустрия. В неделя те може да си върнат абсолютното мнозинство в парламента на Мюнхен, 5 години след като го загубиха.

В тази провинция, най-голямата и втората по население в Германия, която специално поддържа своята културна специфика, Християнсоциалният съюз (ХСС), малката баварска сестра на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, е обещал голяма победа.

Последните проучвания дават на ХСС, партия, която е горда с привързаността си към традиционните ценности като семейството и Църквата, от 46 до 48 на сто от гласовете.

Германската социалдемократическа партия (ГСДП), основен противник на национално равнище, не се очаква да получи повече от 18 до 21 на сто от гласовете.

„Ако ХСС отбележи резултат от 43 на сто (както се случи преди 5 години – бел. АФП), това ще бъде много лош резултат“ за консерваторите, който ще „звучи бемолно“ в седмицата на парламентарните избори, смята Йенс Валтер, политолог в Университета на Дюселдорф.

Размирният коалиционен партньор на Ангела Меркел, Свободната демократическа партия – либерали, (СвДП), която също управлява в Бавария заедно с ХДС, може да създаде проблеми на консерваторите. Проучванията я показват на ръба както на национално, така и на регионално ниво. СвДП рискува да не успее да влезе в парламента, ако не премине прага от 5 на сто.

От друга страна, колкото по-слаб е резултата на либералите в неделя, толкова по-голямо ще е изкушението за някои консервативни гласоподаватели да подкрепят СвДП седмица по-късно: тактически вот, за да й се помогне да получи максимално възможния брой депутати, с надеждата да се спаси управляващата в момента в Берлин коалиция.

„ХДС се опасява изключително от „ефект на жалостта“ сред своите избиратели“, подчертава Валтер.

Това може да понижи резултата на ХДС, както се случи в началото на годината в Долна Саксония, където това тактическо гласуване беше позволило на опозицията от социалдемократи и зелени да спечели на косъм.

„Ще има изключително деликатна ситуация“ за СвДП в Бавария, подчертава Михаел Вайгъл, политически аналитик в университета в Мюнхен. „Бавария винаги е била труден терен“ за партията.

На национално ниво, ХДС на Меркел, която се бори за трети мандат като канцлер, продължава да е начело в проучванията, въпреки лекото покачване на социалдемократите на Пеер Щайнбрюк. 39 на сто от запитаните са изразили намерение да гласуват за нея, срещу 25 на сто за ГСДП според проучване, публикувано в сряда.

Неотдавна Ангела Меркел зачести посещенията си в Бавария, като се осмели дори да направи спорна визита в бившия нацистки концлагер „Дахау“ близо до Мюнхен. Това първо посещение на германски канцлер в „Дахау“ предизвика критики, защото беше незабавно последвано от среща с избиратели.

Консерваторите могат да се похвалят с добри икономически резултати в Бавария. Провинцията се радва на най-ниската безработица в страната (3,8 на сто през август спрямо 6,8 на сто средно за страната), а ХСС иска да постигне пълна заетост през 2018 година. От няколко години, Бавария наема квалифицирана работна ръка в чужбина за своите високотехнологични предприятия.

БВП на провинцията е по-висок от този на много европейски страни, а в нея се намират централите на няколко мултинационални компании като БМВ, Сименс, Адидас и Алианц.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.