Погрешно злорадстват за новия iPhone 5S

За пръв път по-евтин вариант на айфон; Има ли риск с пръстов отпечатък? – бележки за новостите на „Епъл“

Сравнение между предишния модел iPhone5 и iPhone5s. Новият модел има по-висока резолюция и незабележимо по-голям размер на екрана, по-качествено изображение, по-мощен процесор и система за индивидуален достъп на потребителя с пръстов отпечатък. Снимка: Apple

Б. р. – „Епъл“ представи новите си модели iPhone 5S и iPhone 5C, което незабавно предизвика дискусии сред потребители и експерти. iPhone 5S е с намалено тегло, много по-мощен процесор, система за достъп само чрез пръстов отпечатък на собственика и др. iPhone 5C е по-евтин вариант на същия модел с пластмасов корпус и разнообразие от цветове. По повод новите модели заваляха и критики. В следващите редове са обяснени някои „за” и „против” новите модели iPhone.

От няколко дена наблюдавам как във Facebook се изливат потоци от помия и злорадство по повод „некадърността“ на Apple, чиито нови модели iPhone били толкова малко различни от предишните. Видях и много задоволство, че фирмата е загубила милиарди от борсовата си цена само за един ден.

iPhone5c – Color е по-евтин вариант на новия модел с пластмасов корпус и различни цветове. Снимка: Apple

Но хайде, ще кажете, нормално – българските хейтъри само чакат някой да стъпи накриво. По-странното е, че даже и в професионален сайт като ZDNet се говори главно за НЕДОСТАТЪЦИТЕ на новите модели, които все още никой не е пипал – и например за това че не било правилно, че Apple са сложили по-мощен процесор, запазвайки живота на батерията, вместо да запазели стария процесор и да увеличат времето, което телефонът може да работи без зареждане. Или че телефонът е останал със същия размер на екрана (все едно че е много удобно да говориш с таблет в ръката).

Чета всичко това и недоумявам… Как пък никой не забеляза, че iPhone 5s ще бъде 41 пъти по-бърз като процесорна мощ от оригиналния айфон, който направи най-голямата революция в телефонията и цели 57 пъти по-бърз като графична мощ от него!? Как никой не забелязва, че цялата тази изчислителна мощ е събрана в уникално тънък корпус и тежи само 112 грама, срещу 140 грама за предишния модел и още повече за тези преди него?

Защо никой не вижда и това, че Home бутонът се е превърнал и в скенер за пръстови отпечатъци, с който може да се гарантира, че само правилният пръст може да получи достъп до всичката информация, която едно подобно устройство крие.

iPhone5s в шарени обвивки. Снимка: Apple

И че всичко това ще струва за нормалните потребители с договори в белия свят точно толкова, колкото са стрували и всички предишни модели – въпреки че в комплекта влиза все повече и повече мощност и възможности.

Да, айфонът не е и никога не е бил телефон за всеки. Но не мога да разбера толкова ли пък чак им е кисело гроздето на онези, които мислят, че не е за тях, че трябва да се надъхат в максимална степен за това, че след като те го нямат, значи той е лош.

Ако има нещо лошо в айфоните у нас, то е свързано с ценовата политика на операторите, които ги предлагат в комплект с договори. В САЩ играчката се продава с договор за $199/ $299/ $399 съответно във версията с 16/ 32/ 64 гигабайта памет и за $649/ $749/ $849 долара без договор. У нас същото нещо струва повече с договор, отколкото в САЩ без договор – а не беше така, когато тукашните оператори зарибяваха пазара.

iPhone5c е по-евтин вариант на новия модел с пластмасов корпус и различни цветове. Снимка: Apple

Та всъщност основните проблеми на българите, пораждащи злобата им към Apple, трябва да бъдат насочени към местните феодали, които искат да печелят добре и от стоката, и от услугата, която ще продават покрай нея. Вярвам, че ако българинът можеше да притежава айфон на цените, на които могат да го имат американците, отношението към този смартфон щеше да е коренно различно.

А за онези, които един път са го имали, тъй или иначе съществуването на останалите марки и модели е просто въпрос на разнообразие. Техният телефон най-вероятно винаги ще си остане именно iPhone. Естествено, в актуалната му версия, която да е достатъчно мощна като хардуер, за да понесе все по-високите изисквания на софтуера.

От личната страница на Stephan Yankov във Фейсбук. Авторът е бизнесмен в сферата на IT и фото технологиите.

П.П. За пръстовия отпечатък:

Не е приумица, а необходимост. Представи си, загубваш си телефона – или ти го открадват – и той попада в ръцете на някой, който веднага може да почне да си пазарува с твоите карти и сметки през магазините, в които си си регистрирал платежните средства.

iPhone5s има система за достъп чрез пръстов отпечатък на собственика, която предизвиква спорове. Но биометрични данни вече има във всички паспорти и потребителят няма как да опази тези данни за себе си. Снимка: Apple

Или получава достъп до всичките ти контакти, история на разговорите и т.н. Не е лошо да има бариера срещу подобен риск – и четецът на отпечатъци ти я осигурява. Вярно, когато някой наистина иска да се добере до информация, струваща милиони, сигурно ще прати крадец, който да ти отреже и пръста – но все пак вярвам, че тези случаи ще са единици – а хората, спасени от неоторизиран достъп до личната им информация ще бъдат десетки милиони.

Това било начин да се получат пръстовите отпечатъци на лица, на които досега не са вземани?
Защо, нали пръстовия си отпечатък съм си го дал на МВР за паспорта с биометрични данни? Нали го има и ЦРУ, когато съм кандидатствал за американска виза? Кой повече?
Освен че информацията за отпечатъците, съм сигурен, че се съхранява само на телефона, съм още по-убеден, че използването на тази функция е изцяло по желание – както и на всеки лаптоп в последните десетина години, е имало скенер за отпечатъци, но го ползваш само ако искаш.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.