Гърция се готви за нова инспекция на „тройката“

Гръцкото правителство се подготвя за връщането във вторник на експертите от „тройката“ за нова оценка на сметките и реформите на страната начело с преструктурирането на държавната администрация, на което синдикатите ще се противопоставят със серия от стачки през цялата седмица.

Гръцкото правителство ще има срещи от вторник с техническите екипи на международните кредитори на страната ЕС, ЕЦБ, МВФ , които ще подготвят пристигането на ръководните представители на „тройката“ следващия понеделник, а именно ден след изборите в Германия.

Синдикатите на държавните служители ще предприемат незабавно мобилизация на няколко равнища: стачка в училищата и университетите през цялата седмица, която може да бъде продължена; стачка в сряда и четвъртък на всички държавни служители, като лекарите в болниците ще започнат първи, прекратявайки работа още от вторник.

Синдикатите се противопоставят на прилагането на план за прехвърляния и съкращения на служители в държавната администрация, чието преструктуриране, обявявано редовно от началото на дълговата криза през 2010 г., навлиза в своята същина.

Правителството ускорява работата, за да попълни списъка с 25 000 държавни служители, които ще бъдат изпратени в така наречен „трудов резерв“ до края на годината, от които 12 500 – до края на септември, като ще получават с 25 процента по-малка заплата в продължение на осем месеца преди да им бъде предложено пренасочване на друга работа. Към това трябва да се добавят 4000 съкращения до края на 2013 г. от които 2600 от държавната телевизия .

Правителството стартира спешно тази мярка, стоварила се като нож на гилотина, още през юли по отношение на 4500 учители и охранители в училища. Продължението на прилагане на механизма ще стане въз основа на оценка на службите с излишък или недостиг на персонал и на профила на държавните служители, обещава министерството на административната реформа.

Разчитайки на подкрепата на едно „мълчаливо мнозинство“, изпълнителната власт се надява да избегне покачване градуса на социалното напрежение, обещано от синдикатите от държавната администрация, след осем месеца на относително спокойствие на полето на демонстрациите.

Още повече, че списъкът със задълженията на Гърция не се изчерпва само с реформа на администрацията, припомнят в разработка анализаторите от Юробанк: новата оценка ще се отнася също до преструктурирането, дори ликвидацията, на три исторически национални индустрии, включително тази на отбранителната индустрия, до изплащането на големите просрочени задължения към националните водни компании преди стартирането на тяхната приватизация, до напредъка на програмата за приватизации, либерализацията на адвокатската професия, прилагането през 2014 г. на нов данък за недвижимите имоти.

Преговорите не се очертават „нито по-трудни, нито по-лесни от предишните“, изтъква Панайотис Петракис, преподавател по финансова икономика в университета в Атина, докато драматизирането на проблемите ескалира в гръцкия печат.

Страната се надява да приключи разговорите с „тройката“ преди предвиденото заседание на Еврогрупата на 15 октомври, за да получи деблокиране на нов транш от заема от един милион евро в рамките на втория финансов спасителен план за страната от февруари 2012 г.

На фона на оценката на изпълнението на реформите контурите на трети план за подпомагане след юли 2014 г. ще зависят силно от развитието на икономическата обстановка в страната. Правителството приветства подобряване на положението със стабилизирана рецесия и перспектива за първичен бюджетен излишък извън обслужването на дълга за 2013 г. – резултат, който вече е постигнат за първите осем месеца на годината.

Развихря се дебат с лявата опозиционна партия СИРИЗА, която определя този показател като „оптична илюзия“ и изтъква, че излишъкът е получен без никакви допълнителни приходи, а чрез орязване на разходите, предвидени в бюджета, и натрупаните просрочени плащания в една страна, в която равнището на безработица доближава 28 процента и дори 60 процента сред младите хора.

Според Панайотис Петракис бюджетният излишък свидетелства за „ситуация под контрол, на със сигурност не за силна икономика“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.