Изборите в Германия решават съдбата на мерките за икономии в Европа

ДПА

Предизборен плакат на СДП

Германците ще гласуват на 22 септември на избори, които може да решат бъдещето на усилията на Европа за укрепване на еврото чрез строги мерки за икономии.

Коалицията, начело с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел, е движещата сила зад усилията за спиране на продължителната дългова криза в еврозоната чрез въвеждане на сурови структурни реформи и орязване на държавните разходи.

Според социологическите проучвания политическият блок на Меркел вероятно ще остане най-голямата сила в парламента след изборите.

Така че щом изборите минат и над нея вече няма да е надвиснала заплахата от враждебна реакция от германските избиратели заради наливането на парите на данъкоплатците във финансово закъсали държави от еврозоната, Меркел може би ще е готова да смекчи исканията за икономии, казват анализатори.

„Има възможност изборите да доведат до леко смекчаване на позицията на Германия към периферията на еврозоната, тъй като Меркел може да прецени, че е по-способна да прави отстъпки, щом не е непосредствено задължена на избирателите“, заяви анализаторката Джесика Хайндс от изследователския център „Кепитъл иконъмикс“.

Ключови части от програмата на Меркел за въвеждане на ред в държавните финанси на еврозоната вече са приети от повечето държави членки на ЕС, съгласили се със строгите фискални параметри, очертани в т.нар. фискален пакт.

Те включват съгласие за ангажимент да гарантират, че националните им бюджети са балансирани или имат излишък.

Също така в Брюксел е спряно движението по части от стратегията на Европа за справяне с дълговата криза – като завършването на създаването на банков спасителен фонд в еврозоната и обмислянето на евентуален трети спасителен план за Гърция – в очакване на изхода от изборите в Германия.

Но междувременно социологическите проучвания също така повдигат въпроси за формата на коалиционното правителство, което Меркел вероятно ще оглави.

Те включват възможността канцлерката да изостави сегашния си коалиционен партньор – подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия – либерали (СвДП) – и да се обърне към опозиционната Германска социалдемократическа партия (ГСДП), за да състави т.нар. голяма коалиция по модела на правителството, което тя водеше между 2005 и 2009 г.

„Меркел е прекалено съсредоточена върху икономиите“, каза кандидатът за канцлер от ГСДП Пеер Щайнбрюк по време на предавана по телевизията предизборна проява в сряда.

Той отиде по-далеч, като предупреди, че масовата безработица сред младежите в държави, които са в центъра на дълговата криза, като Испания и Гърция е „социално взривоопасна“.

Щайнбрюк отклонява въпросите за присъединяване към голяма коалиция и вместо това настоява, че се е съсредоточил върху съставяне на правителство с партията „Съюз 90 Зелени“.

Хората от страните, засегнати от дълговата криза в еврозоната, които са се надявали, че изборите може да бележат решително скъсване с мерките за укрепване на бюджета, може да бъдат разочаровани.

Въпреки притеснението на ГСДП, че икономиите биха предизвикали социален срив, анализатори също така не очакват ново голямо коалиционно правителство да доведе до сериозна промяна в позицията на Берлин за еврото и дълговата криза.

„Това ще бъде малко по-мека версия на сегашната политика на Меркел“, каза икономистът Хериберт Дитер от Германския институт за международна политика и сигурност. „Това ще е олекотен вариант на Меркел“, заяви той.

Все пак в Берлин вече се извършва промяната от фискална дисциплина към растеж, каза икономистът от Ай Ен Джи Банк Карстен Бжески.

„Ние вече виждаме промени при сегашното правителство към по-голямо съсредоточаване върху растежа“, заяви той.

„Европейската комисия също така дава на някои страни повече свобода в изпълнението на фискалните изисквания“, каза той.

Освен това има много малка разлика между ГСДП и Меркел по въпроса за дълговата криза, като ГСДП подкрепя нейното правителство в парламента по въпроса за кризата във всеки решаващ момент.

Меркел обаче твърдо отхвърля призивите на ГСДП за еврооблигации, насочени към споделяне на цялостното дългово бреме на Европа.

Вместо това едно ново правителство, оглавявано от Меркел, може да подкрепи повече проекти в ЕС за намаляване на високата безработица и укрепване на икономическия растеж, казват анализатори.

В известен смисъл именно продължаващата дългова криза може в крайна сметка да накара Меркел да се опита да изгради нова коалиция с ГСДП след изборите тази седмица.

В момента социологическите проучвания показват, че гласовете, които ХДС на Меркел и СвДП заедно биха събрали, може да стигнат само за крехко мнозинство.

Мнозинство, което се крепи на косъм, може да постави евентуална коалиция между ХДС и СвДП под постоянна заплаха от бунтари в собствените им редици, които биха изоставили правителството при решаващи гласувания, каза Дитер.

По-конкретно това може да включва ключови гласувания по въпроси около дълговата криза в еврозоната, в това число евентуален спасителен план за Гърция или банковия спасителен фонд в еврозоната. Около 17 депутати от ХДС и СвДП са гласували в миналото против мерки за кризата в еврозоната.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.