Още чалготеки вместо библиотеки замисля ректорът на УНСС

Студенти протестират срещу положението в студентските градчета. Снимка: Булфото

Вместо да изненада приятно първокурсниците при откриването на новата учебна година с нова библиотека или реновирана спортна площадка, академичното ръководството на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) реши да се погрижи за увеличаването на броя на нощните клубове и ресторанти на територията на Студентски град, които и без това са няколко десетки, констатират с изненада от Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

С две съвсем скорошни заповеди на ректора на УНСС проф.д.ик.н. Статев, които вече са качени на сайта на вуза, се дава зелена светлина за откриването на поредните питейни заведения в студентския кампус в държавни имоти, предоставени на висшето училище.

Със своя заповед № 1665 от 09.08.2013 г. ректорът на УНСС проф. Стати Статев е обявил търг с тайно наддаване за отдаване под наем за срок от 5 години и с възможност за удължаване с още 5 г. на недвижим имот на университета в блок 55 в Студентски град, който ще се използва като „Клуб – ресторант”.

Заповедта на Ректора и цялата тръжна документация за участие в търга, който ще се проведе на 17 октомври т.г., са качени на интернет сайта на УНСС, обявата вече е публикувана и в столичен всекидневник.

На същия този 9 август 2013 г. ректорът на УНСС проф. Статев успява да издаде и заповед № 1663, с която обявява търг с тайно наддаване за отдаване под наем за срок от 5 години и с възможността за удължаване с още 5 г. и на друг университетски недвижим имот в бл. 55 в Студентски град, който обаче ще се използва като „Кафе-бар”.

В скандалните заповеди на Ректора на УНСС Ст.Статев се твърди, че клуб-ресторантът и барът с обща площ от 341 кв.м ще служат „за осигуряване на място за развлечение и отдих на живущите в община Студентска”, отбелязват от родителската организация.

Изключително похвална е загрижеността на ректора на УНСС за осигуряване на терени за „отдих и развлечения” на зачислените му студенти и на живущите в района, но защо е нужно с ударни темпове да се отварят нови и нови кръчми, чалга дискотеки и нощни барове в държавни имоти в Студентски град, именно на местата, където се лее твърд алкохол до ранни зори, ли трябва да релаксират в извънучебно време младите хора, които са бъдещето на нацията, питат се в Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

„Оказва се, че всички интервюта, които щедро даваха ректори на големи столични университети в последната година, и в които те твърдяха, че затягат режима в общежитията в Студентски град и ще настояват за ограничаване на броя на нощните клубове, дискотеки и кръчми в академичното градче, очевидно са били 100-процентова демагогия и чисто залъгване на лековерната публика!“, възмущават се активисти на Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”, докато смаяно четат въпросните заповеди на Ректора на УНСС, с които той е определил за клуб-ресторанта и за нощния бар начална минимална тръжна месечна наемна цена 6,00 лв. за кв.м. без ДДС.

Най-тъжното е, че бързо забравихме, не си взехме поука от трагичния инцидент от 2012 г. с жестокото убийство на 19-годишния Марио Данчев от Перник в Студентски град, отбелязват от родителската организация. От Сдружението на майките срещу насилието припомнят, че до убийството на 19-годишния студент от УНСС Марио Данчев се стигна след като двамата братя бяха обикаляли цяла нощ и се черпели в многобройните заведения и дискотеки в Студентски град, след което се върнали в нетрезво състояние в малките часове в общежитието.

От Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град” ще настояват скандалните търгове в УНСС за новите питейни заведения и нощни барове да бъдат незабавно отменени и разчитат, че министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова ще изземе още до края на 2013-а г. от ректорите на столичните университети всички обекти държавна собственост, които те са отдали неправомерно под наем за чалготеки и нощни клубове.

„Срамно и обидно е, че ректори на престижни столични университети са най-активни в насаждането и пропагандирането на чалга културата и нощния живот, в стремежа си към бързи печалби от тлъсти наеми те изгубиха мярка и отварят нови и нови питейни заведения в студентския кампус”, заявяват от Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентския град”.

От неправителствената организация се надяват депутатите в 42-то НС по-скоро да гласуват поправки в Закона за висшето образование, които ще пресекат рентиерската дейност на ректорите на държавните университети. „Развиването на стопанска дейност чрез нощни клубове и чалготеки не бива да се превръща в основна цел и грижа на академичните ръководства на държавните висши училища!”, смятат от Гражданско сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.