Химия и мир

Русия и САЩ постигнаха исторически пробив по сирийското направление – в събота руският външен министър Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери одобриха в Женева план за поставяне под международен контрол на химическите оръжия, притежавани от правителството на Башар Асад.

Москва се надява, че миротворческите усилия на президента Владимир Путин и на руската дипломация ще спомогнат да бъде предотвратен удар срещу Сирия от страна на Вашингтон и съюзниците му. Както научи „Комерсант“, сирийските химически арсенали няма да се извозват в Русия. Москва обаче ще финансира част от предстоящите работи. По изчисления на САЩ операцията за ликвидиране на сирийските химически арсенали ще струва 150 милиона долара.

* * *

Тридневните преговори в Женева ще влязат в учебниците по история на дипломацията – Русия и САЩ договориха мирен сценарий за уреждане на проблема със сирийските химически оръжия в момент, когато военна интервенция на Запада изглеждаше неизбежна.

След края на срещата Сергей Лавров заяви: „Значението на договореностите по този крайно сложен въпрос е трудно да бъде надценено. Осъществяването им ще позволи да се избегне военен сценарий, който би станал катастрофа за региона и за международните отношения като цяло“. Американската страна – в лицето на държавния секретар Джон Кери, за пръв път от много години заяви, че САЩ и Русия са „двете най-мощни сили в света“.

Руската делегация впрочем до последно не бе съвсем сигурна, че американците ще приемат московския план за поставяне на сирийските химически арсенали под международен контрол. Неясноти все още имаше дори в събота сутринта, когато всичко вече бе съгласувано, оставаше само преговарящите да обявят това пред журналистите.

Джон Кери от доста време правеше поправки в словото си, отлагайки все повече брифинга. Тогава Сергей Лавров направи нестандартен ход – излезе сам в пресцентъра, седна при своя екип и отвори някаква приказка „за времето навън“. Тутакси бе обкръжен от смаяните западни журналисти. Един го запита какво значи това и Лавров отвърна: „Убивам си времето, просто няма какво да правя“. Не след дълго пристигна и Джон Кери.

Според източник на „Комерсант“, близък до руската делегация, за преговарящите е било най-трудно да се разберат какво ще стане, ако една от страните в конфликта наруши договореното. САЩ настоявали, че отговорност може да носи само режимът на Башар Асад и ако не действа според руския сценарий, той трябва да бъде наказан, както посочва чл. 7 от Устава на ООН, предвиждащ употреба на сила. Русия пък поставила изискване за евентуалния провал на плана да отговаря и опозицията; същевременно Москва възразила категорично срещу каквито и да било автоматично налагани санкции.

В крайна сметка руската делегация успяла да наложи своята позиция. Според нашия събеседник страните договорили следната схема: руският план (смятан вече за руско-американско рамково споразумение) ще бъде внесен в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), която ще го оформи юридически. А Съветът за сигурност на ООН ще подкрепи този план в специална резолюция, където няма да бъде споменат чл. 7.

Ако пък процедурите бъдат нарушени и една от петте постоянни членки на Съвета сметне за необходимо да употреби сила или санкции, ще е необходима още една резолюция. „Русия обаче ще я подкрепи, само ако е 200 на сто убедена, че наистина е имало нарушение“, обясни събеседникът на „Комерсант“.

Точка първа от руския план започна да се осъществява още преди старта на преговорите в Женева: сирийските власти подадоха молба за присъединяване към Конвенцията за забрана на химическите оръжия. А според договореното между Русия и САЩ Дамаск трябва още тази седмица да подаде на ОЗХО пълна информация за своите химически арсенали. След което инспектори от организацията да посетят Сирия и допълнително да проверят тези данни. И като следваща стъпка да бъдат унищожени химическите оръжия, средствата за доставка и местата за производството им.

Както научихме от нашия събеседник, по предварителна оценка на страните Сирия притежава близо хиляда тона химически оръжия и прекурсори, включително експлозивите и парливите газове. Междувременно в. „Ню Йорк таймс“ цитира американски източници, според които Русия и САЩ имат разногласия по повод броя на обектите, използвани за сирийската химическа програма. По данни на изданието американската делегация твърдяла, че става дума за близо 45 обекта и че властите контролират почти всички зони, където има такива. Русия била на различна позиция. На пресконференцията впрочем държавният секретар Кери за пръв път публично призна, че химически оръжия има и опозицията.

В руско-американското споразумение пише, че всички химически оръжия на сирийска територия трябва да бъдат ликвидирани до средата на 2014 г. Това е безпрецедентно кратък срок. По думите на Джон Кери част от химическите оръжия може да бъдат унищожени в Сирия, но друга част със сигурност ще трябва да бъде извозена извън страната. Според източник на „Комерсант“, близък до руската делегация, американците предлагали сирийските химически оръжия да бъдат откарани в Русия. Москва разполага с необходимите мощности, за да бъдат ликвидирани. Руската страна обаче отхвърлила идеята. Въпросът къде да бъдат унищожавани химическите арсенали бе отложен за по-късно. Това може би ще стане в страни съседки на Сирия – Турция или Йордания.

Запитан от „Комерсант“ кой ще плати съответните дейности, Джон Кери отговори, че във финансовото им осигуряване са готови да участват и Русия, и САЩ. Същевременно изрази надежда, че средства ще бъдат отпуснати и от други държави. В коментар по същия въпрос Сергей Лавров заяви, че „щом имаше страни, готови да платят войната (държавите от Персийския залив, бел. на „Комерсант“), ще се намерят и страни – било същите, било други, готови да платят за мирно решаване на проблема“. По данни на „Комерсант“ САЩ са стигнали до извода, че цялата операция ще струва сравнително евтино – към 150 милиона долара. Русия смята, че крайната сума ще е по-висока.

Официален Дамаск приветства вчера договореностите между Русия и САЩ, като ги нарече „победа за Сирия“, тъй като са „предотвратили войната“. Сирийската опозиция обаче разкритикува руско-американския план, възмутена, че той не предвижда Дамаск да бъде наказан за химическата атака от 21 август. Противниците на Башар Асад настояха Западът да наложи над Сирия зона без полети и да забрани използването на всякакви ракети от правителствените войски.

Белият дом пък разпространи вчера изявление на президента Барак Обама, според което за женевските договорености е спомогнала главно твърдата позиция на САЩ и заплахата им да употребят военна сила. Американският лидер намекна, че не изоставя идеята за удар срещу Дамаск. По думите му, Вашингтон ще използва сила, ако режимът на Асад наруши споразуменията от Женева. „Ако дипломацията се провали, САЩ остават готови да действат“, предупреди стопанинът на Белия дом.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.