Антиевро партия може да попречи на Меркел

Франс прес

Нова партия противник на еврото в Германия се възползва от неодобрението към спасителните планове за страните от Южна Европа и заплашва да попречи на Ангела Меркел в сформирането на желаната от нея коалиция след парламентарните избори на 22 септември.

Според последното проучване на института „Форза“, публикувано миналата сряда, партията „Алтернатива за Германия“ се радва на едва 3 процента доверие, което е по-малко от 5-те процента, нужни за влизане в Бундестага – долната камара на германския парламент.

Но тези 3 процента „може да се окажат точно онези, които няма да достигнат (на консерваторите на Ангела Меркел) за получаването на мнозинство заедно с либералите от Свободната демократическа партия“, която е сегашният им коалиционен партньор, смята Геро Нойгебауер, политолог в Свободния университет в Берлин.

Според него „Алтернатива за Германия“ „може да се опре на съществуващия в обществото (евроскептичен) климат“.

Ангела Меркел отказа да обсъжда евентуална коалиция с „Алтернатива за Германия“ след като предложение в този смисъл бе отправено от лидера на антиевро партията Бернд Луке. „Този въпрос не стои на дневен ред“, отсече Меркел във всекидневника „Билд“, заявявайки, че „по-малко германци от всякога искат връщане на германската марка“.

Един от приближените й, Фолкер Каудер, предприе още по-директна атака с думите: „Тази партия няма истинска програма.“

„Алтернатива за Германия“ набира гласовете си основно от средната класа вдясно. Това е причината консерваторите да реагират. Опитват се да всеят страх, за да мобилизират подкрепа“, смята Йенс Валтер, политолог от университета в Дюселдорф. Валтер подчертава, че Меркел вече не се задоволява просто да игнорира тази партия.

Някои дори смятат, че „Алтернатива за Германия“ бива подценявана в проучванията на общественото мнение и всъщност би могла да влезе в Бундестага.

„Алтернатива за Германия“, създадена през пролетта от един професор по икономика и често определяна като популистка, иска „регулирано премахване“ на европейската валута и настоява, че „връщането към германската марка не бива да бъде табу“.

Радвайки се на изобилно медийно отразяване, той се възползва от навлизането на темата за нова финансова помощ за Гърция в предизборната кампания в края на август.

Въпреки че мнозинството германци признават, че канцлерката е защитила добре техните интереси, някои от данъкоплатците я упрекват, че е „отишла твърде далеч в спасяването на еврото, вместо да изгони от него една държава“ като Гърция, обяснява Нойгебауер.

Според публикувано миналата сряда проучване на общественото мнение консерваторите на Меркел от Християндемократическия и Християнсоциалния съюз ще получат около 39 процента подкрепа и биха имали парламентарно мнозинство заедно с либералите от Свободната демократическа партия, за която се смята, че ще получи около 6 процента на изборите. Далеч от мнозинството изглеждат социалдемократите (25 процента) и Зелените (9 процента).

Други наскоро публикувани проучвания прогнозират точно обратното: че канцлерката със съвсем малко няма да успее да състави коалицията си и ще бъде принудена да търси друг партьор. Разликата зависи от много малко гласове.

Антиевро партията „изглежда способна да мобилизира протестен вот. Те имат силен потенциал сред въздържащите се от гласуване, от които две трети искат в Бундестага да има евроскептична партия“, разкрива Херман Бинкерт от института за проучване на общественото мнение „Инза“.

Определяйки се като жертва на манипулирането на проучванията, Бернд Луке уверява, че следващата седмица ще поднесе изненада като изпрати депутати в парламента. „Според необработените данни на институтите ние сме доста над 5-те процента“, твърди той.

Валтер признава, че „социолозите трудно могат да предвидят резултата на „Алтернатива за Германия“, понеже тази партия няма история. Възможно е тя да събере един или два процентни пункта повече от предвиденото и да прехвърли петте процента. В такъв случай е много вероятно коалицията на Меркел с либералите да стане невъзможна.“

Във всички случаи при наличието на това антиевро влияние в управлението, Меркел ще трябва да изработи спасителни планове за след изборите, тъй като остава под заплахата от наказателен вот на европейските избори през 2014 г.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.