Гърция очаква изборите в Германия с надежда и страх

ДПА

Стоейки пред бюро по труда в центъра на Атина, млад мъж сочи към изписаната с графити стена отсреща на улицата. Виждате ли големите букви, надраскани на стената там – „vasanizomai“, пита 29 годишният Костас Ефтимиадис. На гръцки те означават „аз страдам“ и те перфектно описват моето поколение.

Нивото на безработица в Гърция достигна през юни рекордно ниво от 27,9 процента, оставяйки почти две трети от младите хора без работа.

В тази обстановка страната очаква вероятната победа на канцлера Ангела Меркел на предстоящите избори в Германия със смесица от надежда и страх.

Повече от три години на дългова криза в еврозоната хората в Гърция все повече се тревожат, че един трети мандат за консервативния канцлер ще донесе само ново затягане на коланите и несгоди.

„Няма пространство за оптимизъм, никой не вярва, че Меркел ще смекчи позицията си, тя по-скоро ще поиска още мерки за икономии и мерки за намаляване на дълга от южносредиземноморските страни и в най-лошия сценарий – най-накрая ще пусне Гърция на вълците“, казва Ефтимиадис, който наскоро е загубил работата си в сервиз за коли.

Мнозина експерти са съгласни, предполагайки, че ако Меркел бъде преизбрана за канцлер този месец, тя по-скоро ще засили своя дневен ред за намаляване на бюджета, отколкото да покаже снизходителност в рамките на еврозоната.

„Нашето правителство от месеци култивира големи очаквания от изборите в Германия.., че периодът след изборите в Германия ще донесе блага и облекчение за гръцкия народ, но гърците всъщност не вярват в това“, казва Янис Варуфакис, професор по икономика в университета в Атина.

Никос Констандарас, изпълнителен директор и коментатор във вестник „Катимерини“ – водещо сутрешно издание, вярва, че всяка частица надежда, че Германия вероятно ще промени позицията си по отношение на безкрайните мерки за икономии, изглежда е загубена.

„Ние, гърците, бяхме изненадани от мястото на Гърция в германската изборна кампания“, каза той. „Много е неприятно да бъдеш обсъждан от други без да присъстваш, за да представиш своята гледна точка за нещата, но това показва как случващата се криза засегна отношенията между страните и как тя подкопа  почтеността, която би трябвало да бъде част от общата европейска идентичност“, добави той.

Приказките за трети или дори четвърти спасителен план, който да попълни бюджетната дупка, изиграха голяма роля в кампанията в Германия. Меркел заяви, че на първо място Гърция не е трябвало да бъде приемана в еврозоната.

Гърция получи 250 милиарда евро (350 милиарда долара) в спасителни заеми през последните години. Опасенията сега са, че Германия, най-големият отделен вложител, може най-накрая да реши да вдигне ръце от средиземноморската страна.

В последната си книга „Умиране от мерки за икономии“ Лоренцо Бини Смаги, бивш член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка, твърди, че Меркел се е заиграла с идеята да накара Гърция да излезе от еврото до есента на 2012 г.

Според Бини Смаги, Меркел накрая се убедила, че едно излизане на Гърция ще бъде твърде скъпо за Германия и еврозоната. След това тя подкрепи воденото от консерватори коалиционно правителство в Атина, което бе избрано през юни 2012 г. Но някои експерти вярват, че идеята може в един момент да стане актуална.

„Мисля, че мнозина в Германия сега осъзнават, че Гърция не се е приближила до решаването на своите икономически проблеми и че нещата не могат да продължават по този начин“, заяви гръцки политик от водената от консерваторите управляваща  коалиция.

„Рано или късно германците ще кажат – стига толкова спасителни заеми. Свършено е и е време да напуснете еврозоната“, заяви политикът, който пожела да остане анонимен.

Има надежди в дипломатическите среди, че дълговите проблеми на страната биха могли най-накрая да бъдат решени след изборите в Германия, именно с ново отписване на дълга.

„Гърция се превърна в жертва на предизборната кампания в Германия“, казва Димитрис Друцас, гръцки депутат в Европейския парламент.

„Ясно е, че трябва да има допълнителни неща за Гърция, по-конкретно наистина щедра и смела нова подстрижка…гръцкият дълг е толкова висок, че винаги ще бъде голямо бреме, освен ако това не бъде направено; иначе никога няма да излезе от кризата“.

„Но за германския електорат новината не е приятна…и политиците трябва да бъдат ясни и честни, че подстрижката на дълга ще бъде загуба на парите на данъкоплатците“, заяви Друцас.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.