Египет се бори да съживи туризма си, засегнат тежко от размириците

ДПА

Хотел 4 звезди в египетския курорт Хургада. Тук няма хотел, по-висок от три етажа и без огромна, добре поддържана градина. Снимка: Иван Бакалов

„Става дума за слънце, пясък и море“, казва келнер от Шарм ел Шейх. Само че някога популярният курорт на Червено море, а и останалият затруднен туристическия сектор, са тежко засегнати от продължаващите размирици.

Официални лица и работници в града се опитват да го рекламират като убежище от насилието и политическата безизходица, които обхванаха страната, откакто президентът Мохамед Морси бе свален от власт от армията на 3 юли.

Губернаторът на Шарм ел Шейх – Халед Фуда обяви, че нивото за заетост на хотелите е 20% през последните седмици въпреки инициативите на правителството да насърчи вътрешния туризъм, като предлага евтини пакети за египтяни.

Според официални данни броят на туристите, посещаващи Египет, е намалял с 25% през юли спрямо същия месец на миналата година. Туристическата индустрия – някога опора на египетската икономика – е разклатена от три години. Най-напред бе ударена от бунта срещу президента Хосни Мубарак през 2011 година, когато приходите се свиха с 30% спрямо 2010 година.

На фона на насилието и продължаващата липса на сигурност в цялата страната, секторът още не се бе възстановил, когато свалянето на Морси отприщи нова вълна на политически сътресения. Официални представители твърдят, че най-новият период на вълнения е най-лошият, тъй като е засегнал по-тежко от преди градове на Червено море като Шарм ел Шейх и Хургада.

Министърът на туризма Хишам Зазу е на мнение, че предупрежденията за пътуване, отправени от европейските държави, са основният проблем. През август Германия удължи срока на предупреждението за пътуване до курортите на Червено море за първи път, а няколко скандинавски туристически агенции замразиха пътуванията до Египет за останалата част от годината.

Зазу започна кампания, с която да накара европейските правителства да отменят постепенно предупреждението за градовете далеч от всякаква гореща точка като курортите на Червено море, както и Луксор и Асуан – градове в Южен Египет, известни с фараонските си гробници.

„Почти няма туристи на този етап в тези градове“, отбелязва Зазу. Той допълва, че напоследък има дни, в които само един човек посещава храма Абу Симбел, край Асуан, една от водещите туристически дестинации.

В Шарм ел Шейх и Хургада няма насилие, а Луксор е свидел на малки протести на поддръжниците на Морси. Заетостта на хотелите в Луксор и Асуан е между 3% и 5% през август.

Неотдавна Зазу призова малка група италиански туристи и туроператори в Шарм ел Шейх да поискат от правителството си да отмени ограниченията за пътуване, наложени през август.

И докато Зазу тръгна на обиколка в Европа, започвайки с Великобритания, за да се срещне с правителствени представители и туроператори, френският експерт по сигурността Бернар Жакмар пристигна в Египет, за да провери ситуацията със сигурността в туристическите райони, включително Таба, Марса Алам и Кайро.

„Собствениците на магазини вече не могат да ни плащат заплатите, защото няма приходи. Сега е най-лошото време за бизнеса от януари 2011 година“, казва Мохсен, продавач в магазин в базара Хан ал Халили в Кайро. Европейските посетители са 70% от туристите в Египет, а пътешествениците от страните от Залива покриват 20%, според Зазу.

Министерството на външните работи също се опитва да насърчи хората да посещават Египет и да убеди правителствата да отменят ограниченията за пътуване. В Хургада местните туроператори организираха шествие и поканиха туристи в града да се включат, за изразят послание, че градът е безопасен.

Само че неотдавнашно нападение в Кайро срещу конвой на вътрешния министър Мохамед Ибрахим породи страхове, че Египет се връща към 90-те години, когато имаше покушения срещу правителствени представители и чуждестранни туристи, обвинявани за борбата на радикалните ислямисти срещу правителството.

Зазу опроверга предположенията, че случаят, заедно с почти всекидневните атаки в северната провинция Синай, ще засегне усилията на Египет да възстанови и сигурността и да съживи икономиката си.

„Не можем да кажем, че инцидентите от 90-те години ще се повторят. Правителството е решено да поеме изцяло грижата да гарантира сигурността на египтяните и нашите гости“, заяви Зазу пред ДПА.

„Вярвам, че през идните седмици и месеци ще видите как правителството се справя с този въпрос много твърдо и да не допусне да се повторят тези терористически актове“, допълни той.

Малкото туристи в Шарм ел Шейх изглеждат равнодушни към политическите развития, а сред тях е и италианският пианист Лука, който казва, че не следи новините. „Всичко, което чух за Египет преди да дойда, бе, че е красиво място и морето е удивително“, обобщи той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.