Рентгенова снимка на населението на днешна Гърция

Нелегални имигранти, задържани в Гърция. Снимка: елласнау

Колко е постоянното население на Гърция, колко от нейните жители са гърци и колко чужденци, живеещи законно в страната, от кои страни идват, има ли културна пропаст с имигрантите.

Тези и много други подобни въпроси, за които обаче всички имат една объркана представа, непочиваща на официалната статистика, обикновено придобиват особена политическа, икономическа и социална острота в условията на вихрещата се дълбока икономическа криза.

В този смисъл е полезно да бъдат представени в резюме събраните данни от националния статистически институт ЕЛСТАТ във връзка с преброяването на населението на Гърция през 2011 г.

На тази основа обаче нека започнем от най-фундаменталния въпрос – колко хора живеят в Гърция. Отговорът е повече от ясен: 10 815 197 души, от които 5 302 703 са мъже, съставляващи 49 на сто от населението, а 5 512 494 или 51 на сто са жени.

Вторият въпрос, който често буди загриженост, е дали Гърция вече не е станала мултиетническо общество.

Колко са гърците и колко са чужденците, живеещи в страната. Тук трябва да се внесе едно уточнение, че в отговора на този въпрос не е включена голямата част от нелегалните имигранти, които не са били преброени.

От 10,8 млн. души, 9 903 268 са с гръцко гражданство, тоест 91,6 на сто от постоянното население на страната са гърци.

Този процент е много висок и разсейва страховете за това дали е застрашен гръцкият характер на страната. От тази гледна точка, Гърция продължава да е една от европейските страни с най-голяма кохезия между етносите.

Останалите 911 929 жители на страната са чужденци, тоест те имат друго гражданство. От тяхната националност може да се направи заключение, че над 80 на сто от чужденците, живеещи в Гърция са европейци. Това са над 750 хиляди души.

Всички азиатци, африканци и американци са около 150 хиляди. Може да се каже, че тази цифра е незначителна. С други думи Гърция в никакъв случай не е изправена пред проблем да съществува непреодолима пропаст между имигрантите и местното население на страната.

Над 600 хиляди от 750 хиляди европейски имигранти в Гърция са от Балканите, а около 70 хиляди са от европейските републики на бившия Съветски съюз (Грузия, Украйна, Русия, Молдова).

Ако към тях се прибавят и около 40 хиляди западноевропейци – на първо място 15 386 британци и 10 778 германци, пребиваващи постоянно в страната, става ясно, че имиграцията в Гърция е почти европейски въпрос.

На този фон най-големите етнически групи имигранти от азиатски и африкански произход са представени от 34 177 пакистанци, 11 333 индийци и 11 076 бангладешци, плюс 10 455 египтяни и 9 804 филипинци.

Със сигурност тези цифри са досадни, но показват, че няма пропаст между имиграцията и местното население. Най-сериозната особеност на имиграцията е съществуващата от векове „осмоза“ взаимно проникване между гърци и албанци.

Постоянно пребиваващите в Гърция албанци възлизат на близо половин милион и по-точно на 480 824 души. Те съставляват 52,7 на сто от всички чужди жители на Гърция. Този процент е наистина впечатляващ.

На второ място са имигрантите от България – 75 915 души 8,3 на сто от всички чужденци в страната , следвани от румънците – 46 253, които представляват 5,1 на сто от чужденците.

Би било наивно да се твърди, че даже легалната имиграция от съседни страни не буди никакъв проблем. Но присъствието в страната на стотици хиляди албански имигранти, предимно младежи, са по-скоро мощно средство за културно и политическо влияние в една държава, отколкото „заплаха“ за нея, за каквато говорят някои ретроградни сили в гръцкото общество.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.