Как се прави висококачествено вино – фотогалерия
Гроздоберът в страната е в разгара си. Тази година, подобно на реколтата от жито, гроздето е много и изкупните цени падат. Кампанията започна с цени около 80 ст. на килограм, за да падне на около 50 ст. на килограм за качествени вина. Лозари недоволстват, но реалните разходи за поддръжката на 1 декар лозе са около 200-250 лв. годишно. Средният добив е 1200 кг на декар. Дори при цена 50 ст. те са на прилична печалба.
Въпреки падащите цени обаче производителите изкупуват ограничено, защото имат значителни количества непродадени вина от предишни реколти. Само няколко големи износители на вина и големи производители за вътрешния пазар са основните купувачи на гроздето, но те също ограничават изкупуването.
Има обаче малки винарни, които развиват т. нар. микровинарство с вина от висок клас. Те работят със собствени лозя и не изкупуват грозде оттук и оттам. Такава е новата изба „Анжелус Естейт“, която тази година прави трета реколта от собствените си лозя. Избата е недалеч от Кортен, лозята й са общо 1000 декара на няколко парцела недалеч от самата изба, край язовир Жребчево, което е дало и името на вината – „Стелиън“ (от англ. – жребец). Освен строгия контрол на лозята (добивът е ограничен до 500 кг на декар, което рязко вдига качествата на гроздето)., винарната използва и последната дума на техниката. При този тип вина от висок клас е важен подборът на зърната грозде. Обичайната практика е при разтоварването на касетките с грозде върху поточната линия, след като то мине през машината за отделяне на чепките, 6-8 чифта ръце да пресяват дефектни зърна.
В „Анжелус Естейт“ са се съоръжили със съвсем нова машина, каквато имат най-модерните и престижни изби във Франция. Тя контролира зърната автоматично с фото-лазерна технология. Засега избата комбинира и традиционния начин на работа с ръчен подбор, но в перспектива високотехнологични машини ще изместят изцяло ръчния труд.
Вината на „Анжелус Естейт“ се правят в метални ферментатори по 7 тона и отлежават във френски дъбови бъчви. Червените вина „Стелиън“ са от т нар. бордо бленд – купаж от каберне совиньон, каберне фран, мерло и сира.