Как се прави висококачествено вино – фотогалерия

На монитора на машината за подбор се виждат зърната на гроздето. Такива машини с компютърен контрол има само в най-отбрани изби в Бордо и др. из Франция, у нас е единствена. Снимки: Иван Бакалов

Гроздоберът в страната е в разгара си. Тази година, подобно на реколтата от жито, гроздето е много и изкупните цени падат. Кампанията започна с цени около 80 ст. на килограм, за да падне на около 50 ст. на килограм за качествени вина. Лозари недоволстват, но реалните разходи за поддръжката на 1 декар лозе са около 200-250 лв. годишно. Средният добив е 1200 кг на декар. Дори при цена 50 ст. те са на прилична печалба.

Въпреки падащите цени обаче производителите изкупуват ограничено, защото имат значителни количества непродадени вина от предишни реколти. Само няколко големи износители на вина и големи производители за вътрешния пазар са основните купувачи на гроздето, но те също ограничават изкупуването.

Машина за подбор на зърната на гроздето с компютърен контрол. Такива има само в най-отбрани изби в Бордо и др. из Франция, у нас е единствена. Снимки: Иван Бакалов

Машина за подбор на зърната на гроздето с компютърен контрол. Такива има само в най-отбрани изби в Бордо и др. из Франция, у нас е единствена. Снимки: Иван БакаловЛозята на "Анжелус Естейт" са 1000 декара. Снимки: Иван БакаловРъчно пресяване на зърната - алтернативата на машината с компютърен контрол. Снимки: Иван БакаловЗа вина от висок клас е нужен внимателен подбор на зърната от гроздето. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловЛозята на "Анжелус Естейт" са 1000 декара. Снимки: Иван БакаловЛозята на "Анжелус Естейт" са 1000 декара. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловНа монитора на машината за подбор се виждат зърната на гроздето. Такива машини с компютърен контрол има само в най-отбрани изби в Бордо и др. из Франция, у нас е единствена. Снимки: Иван БакаловЛозята на "Анжелус Естейт" са 1000 декара. Снимки: Иван БакаловРъчно пресяване на зърната - алтернативата на машината с компютърен контрол. Снимки: Иван БакаловШефът на избата Александър Канев на обиколка из лозето. Снимки: Иван БакаловРъчно пресяване на зърната - алтернативата на машината с компютърен контрол. Снимки: Иван Бакалов

Има обаче малки винарни, които развиват т. нар. микровинарство с вина от висок клас. Те работят със собствени лозя и не изкупуват грозде оттук и оттам. Такава е новата изба „Анжелус Естейт“, която тази година прави трета реколта от собствените си лозя. Избата е недалеч от Кортен, лозята й са общо 1000 декара на няколко парцела недалеч от самата изба, край язовир Жребчево, което е дало и името на вината – „Стелиън“ (от англ. – жребец). Освен строгия контрол на лозята (добивът е ограничен до 500 кг на декар, което рязко вдига качествата на гроздето)., винарната използва и последната дума на техниката. При този тип вина от висок клас е важен подборът на зърната грозде. Обичайната практика е при разтоварването на касетките с грозде върху поточната линия, след като то мине през машината за отделяне на чепките, 6-8 чифта ръце да пресяват дефектни зърна.

Проба от миналогодишната реколта, отлежала в дъбови бъчви. Снимки: Иван Бакалов

Проба от миналогодишната реколта, отлежала в дъбови бъчви. Снимки: Иван БакаловЕдна от наградите за виното "Стелиън" - сребърен медал от Сан Франциско. Реколта 2011 г. от същото вино за 2013 г. има златен медал на същия конкурс в Сан Франциско. Снимки: Иван БакаловВиното във ферментаторите се преточва по четири пъти на ден. Всеки ферментатор е с вместимост 7 тона. Това е размер за микровинарство. В големите винпроми има съдове за ферментация и по 50 тона. Шефът на избата Александър Канев взима проби за дегустация от миналогодишната реколта. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловРаботник в избата проверява на аромат ферментиращото вино. Снимки: Иван БакаловВиното във ферментаторите се преточва по четири пъти на ден. Всеки ферментатор е с вместимост 7 тона. Това е размер за микровинарство. В големите винпроми има съдове за ферментация и по 50 тона. В избата има и рядка серия френски бъчви CULTE, които са специална селекция около два поти по-скъпи от обикновени бъчви. Снимка: Иван БакаловСнимка: Иван БакаловРаботник в избата проверява на аромат ферментиращото вино. Снимки: Иван Бакалов Шефът на избата Александър Канев в кабинета си. Снимка: Иван БакаловСнимка: Иван БакаловРаботници в избата записват резултати от проверка на алкохолен градус, захарност,  химически показатели. Снимка: Иван Бакалов

В „Анжелус Естейт“ са се съоръжили със съвсем нова машина, каквато имат най-модерните и престижни изби във Франция. Тя контролира зърната автоматично с фото-лазерна технология. Засега избата комбинира и традиционния начин на работа с ръчен подбор, но в перспектива високотехнологични машини ще изместят изцяло ръчния труд.

Вината на „Анжелус Естейт“ се правят в метални ферментатори по 7 тона и отлежават във френски дъбови бъчви. Червените вина „Стелиън“ са от т нар. бордо бленд – купаж от каберне совиньон, каберне фран, мерло и сира.

Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.