Убийства в САЩ: Защо човек с досие е запазил достъпа си до военни обекти

Стрелецът Арън Алексис. Снимка: от тв екрана

По повод убийствата във Вашингтон пресата в САЩ пита защо човек с криминално и психиатрично досие е запазил достъпа си до военни обектиВ американската военна база Нейви Ярд във Вашингтон мъж с психични проблеми уби 12 души, преди да бъде ликвидиран от полицията.

„Вашингтон пост“ съобщава, че от оръжеен магазин и стрелбище, разположени на 25 км от базата, са потвърдили, че в неделя стрелецът Арън Алексис е купил оттам пушка „Ремингтън 870“ и две опаковки патрони. Според вестника юридическият консултант на магазина е заявил, че купувачът е преминал успешно проверката в националната база данни за криминално минало. Тоест за Алексис не е имало данни за криминални прояви или психични отклонения, чието наличие би предотвратило продажбата на пушката помпа.

Същевременно вестникът констатира, че затъналата в затруднения система на Пентагона за проверка на миналото на наетите лица не е регистрирала поредицата арести на Алексис заради стрелба и нарушаване на обществения ред. Така Алексис, служител в компания подизпълнител на военноморските сили, е можал да получи пълен достъп до половин дузина военни обекти.

Разкритията за проблемното минало на престъпника и наговата способност да премине успешно правителствените проверки за сигурност предизвикаха във вторник няколко проучвания, пише „Вашингтон пост“. Изследват се подробно системата за проверка на миналото на човека и въпроса какъв е срокът на валидност на допуска без преразглеждането му. Впрочем тази система е обект на щателен анализ още след разкритията на Едуард Сноудън за дейностите на Националната агенция за сигурност.

Не е ясно защо министерството на отбраната е предоставило на Арън Алeксис достъп до секретни обекти след неговия арест през 2004 г. в Сиатъл, защото е прострелял гумите на автомобил, пита реторично вестникът. От службата за човешки ресурси на Пентагона признават, че са правили една проверка за сигурност на Алексис през 2007 г., когато е излязъл наяве арестът му в Сиатъл.

Алексис е запазил допуска си до военни обекти въпреки последвали нарушения на реда още преди да напусне флота и да мине в резерва – арести за нарушение на реда в Джорджия през 2008 г. и заради стрелба по тавана на жилището си в Тексас през 2010 г., пише „Вашингтон пост“.

„Ню Йорк таймс“ съобщава, че месец преди да извърши масовото убийство в Нейви Ярд Алексис се е обадил на полицията в щата Род Айланд, за да се оплаче, че му се наложило три пъти да сменя хотела си, защото бил преследван от хора, които не го оставяли да спи, изпращайки вибрации през стените.

Когато полицаите пристигнали в хотелската му стая на 7 август рано сутринта, Алексис им казал, че един мъж, с когото се били спречкали на летище във Вирджиния, бил пратил трима души да го следят. Арън Алексис казал на полицаите, че работи по договор за бойния флот и че въпросните трима го тормозят с шума на микровълнова печка. Освен това Алексис се оплакал, че чува гласове, които му говорели през стените, тавана и пода са помещението, пише в полицейския доклад, цитиран от „Ню Йорк таймс“.

След този случай, продължава вестникът, Алексис потърсил на два пъти психиатрична консултация в департамента за ветерани. Но от тези прегледи не е произтекла забрана да посещава военните обекти във Вашингтон, където, както съобщават властите, е убил 12 човека, пише изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.