Санкции за Хърватия за защита на военнопрестъпници

За злоупотреба с „доверието“ в областта на правосъдието Европейската комисия предложи на страните членки да разгледат мерки против Хърватия. Че ще има санкции е почти ясно, заяви еврокомисарката Рединг.

Европейската комисия още в петък, по предложение на председателя на комисията Жозе Мануел Барозу и комисаря по правосъдието Вивиан Рединг, предложи против Хърватия да се предприемат мерки за нарушаване на европейското законодателство с изменението на националния закон за екстрадиране на граждани.

Комисарката по правосъдието на ЕС Вивиан Рединг заяви, че Хърватия веднага след влизането си в ЕС е злоупотребила с пълното доверие, получено по време на присъединителните преговори в последните, най-трудни глави 23 и 24.

Интензивно работихме до момента, когато въз основа на доверието и напредъка, който видях, сложих подпис на главите 23 и 24. Обаче три дни преди присъединяването, цялата тази работа бе застрашена, тъй като законът, който в началото бе напълно в съответствие с европейските процедури, бе променен в нещо противоположно, зави Рединг.

Става дума, естествено, за закона, който е известен като „Лекс Перкович“, с който се възпрепятства предаването на хърватски граждани на европейски държави. Той бе приет с цел да се защити бившият офицер от УДБА държавна сигурност Йосип Перкович, търсен за убийството на хърватски емигрант в Германия през 1983 г.

По този начин законът, с който Хърватия ограничи прилагането на европейската заповед за арести и с това на практика защити една част от своите граждани, които са извършили престъпления на територията на ЕС преди 2002 г., може да бъде причина за пръв път една едва присъединила се страна да бъде санкционирана за нарушение в областта на правосъдието и вътрешната политика.

В Европейската комисия казват, че са задължени да приложат европейския закон и по член 39 на акта за присъединяването е предвидена адекватна акция в такива случаи.

Дали ще има санкции е вече почти ясно, заяви Рединг, която добави: „Засега съществува предложение на Европейската комисия, но това не е решение. За решение трябва да се консултираме с държавите членки и да чуем техните мнения. След това ще публикуваме решението за мерките и начина, по който те ще бъдат приложени“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.