Китай погна любовниците на партийните кадри

В навечерието на конгреса на ККП на подсъдимата скамейка застават всички, които не водят образцов живот

Китайската комунистическа партия подгони любовниците на своите членове като част от борбата си с корупцията. Образцовият живот на комунистите трябва да ги избави от гнева на народа заради повишаването на цените. Снимка: chinesemission-vienna.at

Мао обичаше да се обгражда с млади жени, но сега, няколко месеца преди конгреса на комунистическата партия, на подсъдимата скамейка застават любовниците на партийните кадри. Основното обвинение срещу тях е „подпомагане на корупцията”.

„Миналата година в 70 на сто от случаите на корупция, подкупите бяха получени от членове на семействата на партийните кадри, дори от метресите,“ изрази безпокойството си по темата Лю Сиджун. Той е номер две в дисциплинарната комисия на Китайската комунистическа партия и е натоварен със задачата да преследва „корумпираните“.

Феноменът на любовниците не е нов – според свидетелствата на лекаря на Мао Ли Чжъсуй той не подминал и самия Вожд. Сега обаче, в резултат на икономическия бум в страната, той получава нов тласък на всички нива.

„Антикорупционният натиск на централното правителство е все по-силен. Пряката корупция намалява, но непряката – чрез семейството или любовниците – нараства,“ смята Ху Синдоу, специалист по въпросите на Китай и професор в Технологичния институт в Пекин.

От няколко месеца, с наближаването на партийния конгрес през есента, вестниците и списанията на партията изобилстват със статии, в които към ръководните кадри се отправят призиви да водят образцов живот. Така те ще избегнат гнева на народа, който е с изострена чувствителност заради поскъпването на живота – жилища, разходи за здравеопазване, храна.

Китайски работници почистват статуя на Мао. Вождът на китайския народ се обграждаше с млади жени, но това не е позволено на наследниците му. Снимка: made-in-china-book.net

Неотдавна шегобиец, сърфиращ из Интернет, състави списък с награди по подобие на Оскарите, в който включи случаи от светските хроники през последните десет години. Списъкът „Голямото национално състезание за извънбрачни връзки“ беше публикуван преди няколко седмици дори от официалния всекидневник „Южен вестник“ на страницата с мнения на читатели.

„Наградата за бройка“ беше връчена на бившия служител от Цзянсу (източен Китай) Су Цяо, който имал общо 146 любовници. Ян Фън, бивш партиен секретар на град от бедната провинция Анхуей (централен Китай) получи отличието „награда за добро управление“. След като завършил магистърска програма по бизнес администрация в Пекин той решил да приложи усвоените знания на практика и назначил една от шестте си любовници да „ръководи“ другите. Всяка от тях получила място в йерархията според способностите си. До срив в системата се стигнало, след като се появила нова любовница и предизвикала ревността на останалите.

На последно място от 12-те наградени е Мън Цинпин, бивш партиен лидер номер две на Хубей (централен Китай), който излежава двегодишна присъда за корупция. Той получава приза за „тежък труд“, тъй като „обичаше да прави секс със секретарката си на голямата маса в заседателната зала“.

В редакционна статия, публикувана на 22 юли, пекинският младежки вестник се присъединява към медиите и общественото мнение и разкрива личните тайни на партийните кадри и призовава да се обърне внимание на „задния им двор“.

Въпреки това някои местни кадри се чувстват недосегаеми. 20-годишната Ван Цзин се прочу през 2005 година, когато порица пред Комисията по партийна дисциплина баща си, партиен кадър от Шандун. Той настанил любовницата си в апартамент в сградата, където живели тя и майка й. Две години по-късно съпругът получи развод и остави жена си и дъщеря си без издръжка.

„Когато дъщеря ми го разобличи, той й каза: цял Шандун знае, че имам любовница. Но аз съм недосегаем, дори и за У Гуанчжън – ръководителя на Комисията по дисциплината“, разказа бившата му съпруга.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.