Как германците загърбиха Зелените заради вурстчета

Големите провали често започват от някоя трудно забележима дреболия. Спадът в рейтинга на германската партия Съюз90 Зелени започна от парченцето месо, което гражданите там желаят да виждат в своите чинии. Всеки ден.

В неделя, 22 септември, Германия ще избере нов парламент. Миналата година Зелените, популярни повече отвсякога, събираха към 23 на сто от гласовете в допитванията – рекорд за страната. Седмица-две преди вота обаче подкрепата за тях намаля двойно. Прочее, германските Зелени (с най-много успехи в Западна Европа, по едно време и с външен министър в кабинета!) изгубиха шанса за нов рекорд на изборите за Бундестаг.

Заради едничкото вегетарианство. По-точно, заради непредпазливото предложение на дама от „зеленото“ ръководство в столовете из цяла Германия да бъде принудително въведен „безмесен ден“ – всеки четвъртък.

Нищо не предричаше беда. До момента и най-оригиналните идеи на Зелените – да се взема депозит за еднократни пластмасови шишета или да се забрани строежът на нова ж. п. гара, печелеха тук-там привърженици в германското посткапиталистическо общество.

Но щом стана дума за принудително вегетарианство, бундесбюргерите обърнаха гръб на своите Зелени. Последните побързаха да уверят, че говорят за доброволни мерки. Без успех.

А всъщност Зелените не предложиха нищо ново. Много германски компании фактически вече са въвели в столовете си безмесни дни. Също и град Бремен. Зелените просто предложиха този пример да бъде последван в цяла Германия чрез законодателна забрана столовете да сервират в четвъртък месни гозби.

Авторката на идеята се мотивира с това, че вегетарианството е ползотворно за здравето, а месото уврежда не само човешкия организъм, но и климата.

Друга партийна активистка я подкрепи – изтъкна, че месото трябва да бъде забранено най-напред в столовете на държавните учреждения. И че според всички допитвания две трети от хората в Германия били морално подготвени да ядат по-малко месо.

Зелените обаче удариха на камък. Екологичната им идея срещна решителен отпор. Огромната страна, чийто средностатистически гражданин изяжда годишно по 60 килограма месо, се вдигна на бой. На бой за прочутите нюрнбергски и тюрингски вурстчета. За вурстчетата с къри (currywurst), „патента“ върху които си оспорват Берлин и Хамбург. За свинския джолан по баварски. И срещу държавната намеса в менютата на германските закусвални.

Германските либерали заявиха: нашите сънародници са достатъчно умни, та сами да решават кога да ядат месо. Германските консерватори ги подкрепиха: в страната има вече достатъчно забрани – стига толкова! Германските социалисти додадоха: долу „зелената“ диктатура! Изказа се дори министърката на селското стопанство (родом от Бавария): едно балансирано меню трябва да съдържа месо.

И Зелените останаха малцинство.

При все че още в началото на годината голяма германска застрахователна компания публикува данни от изследване, според които хората в страната ядат прекалено много месо, най-вече мъжете.

Шестима от всеки десет германски мъже ядат – какъв ужас! – месо и колбаси всеки божи ден. А германското Дружество за здравословно хранене отдавна вече препоръчва бюргерите да минат на растителни продукти. А пък Световният фонд за дивата природа (WWF) с пълно право посочва, че консумацията на месо увеличава селскостопанските площи (за сметка на горите) и емисиите на парникови газове.

Месцето за обяд обаче излезе по-важно от всички екологични аргументи. Месцето не е като разните атомни електроцентрали, разделното събиране на боклука или пестенето на вода. Та нали вурстчетата са нещо свято – дори календарът да сочи четвъртък. Резултатът от изборите за Бундестаг ще стане ясен вечерта в неделя, 22 септември.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.