Соята превзема Южна Америка, подкрепена от китайското търсене

Франс прес

Страховит поглед отвисоко – огромна площ изсечени дървета в Амазонка. Годишно около 10 000 кв.м. земя се приспособява за отглеждане на соя. Снимка: Грийнпийс

Полетата със соя продължават да се увеличават в плодородните равнини на Южна Америка: реколта 2013 подобри рекордите, за да отговори на силно растящото търсене от Китай и Европа.

С над 82 милиона тона добив на соя Бразилия се изравни по този показател със САЩ, които са пионери в производството на соя и чиято последна реколта бе засегната от сушата, сочат данни на американското министерството земеделието (USDA).

Соята, както е известно, има хранителната стойност на месото, но е растение и измервано на хектар тя е най-евтиният за производство протеин в света“, посочи Марк-Анри Андре, автор на книгата „Аржентина, Бразилия, новото Ел Елдорадо на агробизнеса“, обяснявайки треската за „зелено злато“.

Цената на соята на борсата в Чикаго непрекъснато нараства, консолидирайки Бразилия-Аржентина-Парагвай като първата световна сила в добива на соя. „Досега предлагането се увеличи значително, но търсенето нарасна повече от предлагането, което обяснява защо цената на тон соя стигна от 100 долара в началото на хилядолетието до над 500 долара днес „, отбелязва аржентинският икономист Лусиано Коан.

Китай внася соя на зърна (60 милиона тона през 2012 2013, 70 милиона според прогнозите за 2013 2014), която след това превръща в растително масло или брашно, докато Европа купува предимно генномодифицирано соево брашно за своите промишлени ферми за пилета, прасета и говеда. Соята в региона като цяло е генетично модифицирана, „но това не предизвиква голям дебат. Ползите за държавата са такива, че това се възприема като положителна технология,“ посочва аржентинският икономист.

Детонаторът на бума на соята е иновацията на американския гигант Monsanto: пускането на пазара през 1996 година на вид генномодифицирана соя, която е устойчива на глифосфат. Това е хербицид, който е колкото мощен, толкова и спорен.

Безпокойство за околната среда

„Соята заема централно място в сегашното селско стопанство,“ отбеляза френският агроном Марсел Мазойе. Крава, хранена със соев шрот, произвежда нетно значително повече мляко в сравнение с крава, хранена със сено „.

Екологичните организации критикуват съсредоточаването върху тази култура за сметка на отглеждането на добитък и пшеница, обезлесяването, въздушното пръскане с пестициди, замърсяването на водите. Пчеларите се боят, че заради нашествието на соята няма да има цветя за пчелите им. Отглеждането на соя съживи конфликти около собствеността на земята.

Бразилия постигна същите обеми, каквито Съединените щати, тъй като бяха култивирани нови пространства, понякога получени за сметка на горите, особено в района на платото Сераду, което е част от Мату Гросу, соевата житница на страната.

Соята, която изисква малко работна ръка, има й социална цена. Малките фермери напускат полетата, за да увеличат населението в гетата на големите градове.

В Бразилия соята заема трето място в износа на страната (11%) след рудата и петрола.

В Парагвай благодарение на „Brasiguayos“, бразилските фермери, които са се настанили там, производството на брашно и олио от соя е нараснало четири пъти за една година. Тази малка страна от седем милиона души, без излаз на море, намираща се между Бразилия и Аржентина, е сочена за шеста по големина страна производител и четвърта по износ след Бразилия, САЩ и Аржентина.

В Аржентина реколта за 2013 година не бе рекордна, но соята представлява 25% от износа, като остава основният източник на чуждестранна валута и стълб на икономиката. За това пък реколта 2014 е обявена за най-значимата в историята – 53,5 милиона тона.

Аржентинските проспериращи фермери протестират срещу данъчния натиск на правителството – 35% ставка върху износа на соя – и не са засели толкова, колкото са могли. Те са на мнение, че Аржентина е излязла от икономическата криза през 2001 година благодарение на тях и на повишаващите се цени на соята.

Южна Америка събира рекордни реколти, а прогнозите за 2013 2014 година сочат, че южноамериканският добив ще нарасне още повече, посочва експертът по соята от Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) Питър Тоенес.

Аржентинецът Густаво Гробокопател, известен като „краля на соята“, е на мнение, че силният растеж на соята ще продължи още 10 до 15 години преди да улегне. Марсел Мазойе очаква удвояване на продукцията на соя през следващия половин век.

„Ако светът продължи да се развива както сега, сигурно е, че търсенето на месо ще се увеличи. Нуждата от соя трябва да нарасне по-бързо от населението, за да се покрие търсенето на месо. Колкото повече хора ядат месо, толкова повече царевица и соя са необходими за изхранването на животните, посочи той. Мазойе добави, че при това темпо ще трябва да бъде разорана част от Амазония.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.