Напаст или златна мина? Венецианците спорят за броя на туристите

ДПА

Млади жени, облечени в типичния романтичен и женствен стил, характерен за карнавала във Венеция. Снимки: Светослава Банчева

Трябва ли Венеция да бъде затворена за посетители? Някои активисти призовават за радикално решение на проблема с препълването на града с туристи, но местните власти и други жители се противопоставят решително на идеята.

Дебатът продължава от години, но се разпали с нова сила, след като миналия месец се стигна до фатален сблъсък между гондола и ферибот, при който загина германец. За причина бе посочен прекалено натовареният трафик по Канале гранде, нараснал експоненциално заедно с броя на туристите.

„Италия Ностра“, група за опазване на историческото наследство, казва че градът вече посреща 30 милиона посетители на година. Изследване от 1988 г. сочи, че може да се поддържа равнище от 7,5 милиона на година, а 12 милиона е абсолютният максимум.

„Уличките са препълнени, никой не може да се качи на водните автобуси, става мъчително дори за туристите“, казва Паоло Ланапопи от „Италия Ностра“.

Друго оплакване е, че магазините, които обслужват нуждите на жителите – общност, която се е свила от 66 хиляди през 2001 г. до малко под 58 хиляди тази година – се заменят от евтини магазинчета за сувенири.

„Последната бакалия затвори на Сан Марко“, пише през юли в блога си Петра Рески, германска журналистка, която е живяла във Венеция от 1991 г. Тя се оплаква, че пластмасовите гондолки и чантите от изкуствена кожа са лош заместител на пресните плодове и зеленчуци.

„За да се справим с туризма, някой на високо равнище трябва да признае публично, че скоро ще трябва да бъдат въведени ограничения“, написа през юни Ан Съмърс Кокс, бивш ръководител на британската неправителствена организация „Венеция в опасност“, в „Ню Йорк ривю ъв букс“.

Тя предлага да се принудят посетителите да плащат по 30 евро за поддръжка на града и добави, че „те ще трябва да правят предварителни резервации и ако Венеция е пълна този ден, ще трябва да се върнат друг ден“.

Кметът Джорджо Орсони не иска да чуе и дума за това. „Венеция не е и никога няма да бъде, поне докато имам власт, нещо подобно на музей“, написа той този месец в отговор на Съмърс Кокс, отхвърляйки нейното предложение хората да си плащат, за да влязат, както в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк.

В отделно интервю за ДПА, кметът заяви, че работи, за да направи по-поносимо напрежението, предизвиквано от туристите, като ги окуражи да се разпределят из целия град, „за да не се натъпкват всички на площад Сан Марко“.

Очевидно визирайки Съмърс Кокс, той се надсмя над „така наречените приятели на Венеция“, които според него „не обичат истински“ града, като го смятат само за „много декадентски град в стила на Томас Ман.“

Вместо това, градът трябва да бъде завлечен насила в 21 век, смята той. Той говори за превръщането му в „по-достъпен, по-прост и по-модерен“ както за туристите, така и за местните жители, както и за „по-нормален.“

Дълго обсъжданите планове за модернизиране на града включват строежа на подводна подземна система, както и разработването на транспортен терминал, свързан с пристанището, което вече е голям терминал за пътнически кораби.

Венеция „трябва отново да стане център на активност, иначе красотата й неминуемо ще избледнее: магията на мястото може да процъфтява в близост до истинския живот, не вместо него“, пише в отговора на Орсони на Съмърс Кокс, също публикуван в „Ню Йорк ривю ъв букс“.

Пред ДПА кметът разкри планове за ново населване на града чрез субсидирани жилища за университетски студенти и като се популяризира града като място за разполагане на централите на международни организации.

Матео Секи, собственик на хотел, който е част от протестната група Venessia.com, също е против идеята за прогонване на туристите. Той предлага допълнителен данък на всички покупки в града.

„Разбира се, ограничаването на достъпа би спасило Венеция от нашествието“, каза той за ДПА. „Но ние бихме го превърнали във Венисланд, нещо като Дисниленд, където трябва билет, за да влезеш. А и как можете да спрете хората, когато градът е пълен? С врати на всички подстъпи към града?“

Други венецианци са още по-скептични. Луиджи Фрицо, продавач на книги, чиято живописна книжарница е разположена в бивше депо за кораби, заяви пред ДПА, че всички, които искат да ограничат броя на туристите, са „глупаци“. „Те са нашата златна мина, би трябвало да ги използваме максимално.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.