Путин и Меркел не се прегърнаха в Санкт Петербург, но отношенията остават

ДПА

Путин среща Меркел с куче...
На 6-годишна възраст Ангела Меркел е била ухапана от куче. Оттогава досега тя панически се плаши от кучета. Протоколът и пресслужбата винаги предупреждават преди срещи на Меркел да не се допускат кучета.
Снимката е от 2007 г., когато Путин приема Меркел в президентската резиденция „Бочаров ручей“. Снимка: официален сайт на руския президент

През последните месеци наблюдателите на германско-руските отношения се занимаваха с прегръдки, целувки и кучета.

За личните отношения между Ангела Меркел и Владимир Путин се твърди, че са в рязък спад, след като германският канцлер разкритикува репресиите срещу инакомислието в Русия, започнали сред завръщането на Путин в президентството миналата година.

Като доказателство коментаторите посочват, че двамата лидери не се прегърнаха или целунаха, когато се видяха на срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург по-рано този месец.

Според някои публикации в медиите от кабинета на Меркел са поискали Кремъл да не допуска присъствието на кучета по време на срещите й с Путин, след като плъзна слух, че по време на визита през 2007 г. руският лидер ужасил германската си гостенка, оставяйки лабрадора си да тича свободно около нея. Твърди се, че Меркел се страхува от кучета, понеже като дете веднъж била ухапана.

Фактът, че двамата лидери могат да разговарят на един език – Меркел е израстнала в комунистическата Източна Германия и говори руски, а Путин е научил немски по време на службата си като шпионин на КГБ в Източна Германия – не помага много.

Техните отношения коренно се различават от тези между Путин и Герхард Шрьодер, социалдемократическият предшественик на Меркел, който прие назначение в „Газпром“ след като се оттегли от канцлерския пост през 2005 г.

Анализатори твърдят, че двустранните отношения няма да пострадат, ако – както се очаква – Меркел спечели трети мандат. Те отбелязват, че търговските връзки между Германия и Русия са толкова дълбоки, че личната неприязън има значително по-малко значение, отколкото например между Русия и САЩ.

„Не смятам, че някой в Русия е притеснен от нов мандат на канцлера Меркел“, казва професорът в Санктпетербургския държавен университет Никита Ломагин.

Ломагин твърди, че въпреки неотдавнашните вълнения около отказа на Русия да върне германски произведения на изкуството, похитени през Втората световна война и около суровата присъда за членовете от пънк групата „Пуси райът“, Путин е достатъчно прагматичен, за да разглежда Германия като надежден партньор. „Има затруднения, но тонът винаги е конструктивен“, казва Ломагин.

Икономическите връзки процъфтяват, а двустранната търговия възлезе на 72 милиарда долара през 2011 г. Други отбелязват факта, че твърдият курс на Меркел по отношение на дълговата криза в еврозоната е бил добре дошъл за Москва. „От гледна точка на Путин Меркел се справи с кризата перфектно“, казва Владислав Белов, специалист по руско-германските отношения, който работи в Москва. Руснаците държат 40 процента от чуждестранните си влогове в евро, което дава на Москва допълнителна причина да има интерес от стабилността на европейската валута.

Проучванията сочат, че за руснаците Германия е най-уважаваната страна. Изследване на агенцията за проучване на общественото мнение „Левада“ от май установи, че за руснаците Германия е най-приятелската западна страна.

Критици обаче твърдят, че така нареченото партньорство за модернизация, инициирано от Берлин и предлагащо немско „ноу-хау“ за модернизирането на енергозависимата икономика на Русия в замяна на извършването на политически реформи, не работи.

„Многократните опити на Германия да помогне на Русия да модернизира икономиката си – с цел да се модернизира и руската политическа система – досега се проваляха“, писа неотдавна Дмитрий Тренин от московския център „Карнеги“.

Тренин твърди, че при управлението на Меркел Германия е престанала да бъде адвокат на Русия на Запад, а политиката й към Москва досега е била лишена от стратегическа визия.

„Германското лидерство ще бъде от съществено значение както за политиката на Европейския съюз към неговите източни съседи, така и за бъдещето на отношенията с Русия“, казва Белов. Той отива и по-далеч, заявявайки, че нито един чуждестранен лидер в момента няма стратегия за влияние върху Путин.

Самият Путин направи ярка демонстрация, позволявайки да бъде фотографиран как загръща Меркел с топло одеало, за да я предпази от студа на концерт след полунощ в рамките на срещата на Г-20.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.