Послание на Путин до Атина и Брюксел

Руската мечка киха и натиска за налагане на нейните условия в приватизационната програма на Гърция – една страна, която, според председателката на горната камара на руския парламент Съвет на федерацията Валентина Матвиенко, изглежда, че при сегашните условия не може да вземе решения като суверенна и самостоятелна държава.

Посланието на руската представителка и бивша посланичка на руската държава в Гърция, която даде пресконференция в Атина, имаше двама адресати – гръцкото правителство и Брюксел.

Преди това Матвиенко се срещна с премиера Андонис Самарас в рамките на усилията за повторно сближаване между Гърция и Русия след провала на търга за приватизацията на гръцката гадзова компания ДЕПА, и след като изтече новината за писмо на Самарас до Путин, дошла след визитата на гръцкия премиер в САЩ, и след пренебрежителните изявления на руския държавен глава за Гърция като инвестиционна дестинация.

Руската представителка, която е номер три в йерархията на Москва, посети Атина по покана на председателя на гръцкия парламент Евангелос Меймаракис.

На срещата със Самарас Матвиенко изглежда запази „дипломатическите аргументи“, защото на последвалата пресконференция тя използва критичен език както спрямо Гърция, така и спрямо ЕС.

Показателно е, че докато правителството в Атина връчваше на Матвиенко покана за посещение на Владимир Путин в Гърция, руската представителка по-късно подчерта, че „такива визити не бива да се вадят на показ, а да бъдат използвани по същество“, подсказвайки по този начин, че все още не са узрели условията за нещо подобно.

Главното смущение на руската страна се свежда до позицията на ЕС и Гърция относно интереса на Газпром за покупката на гръцката газова компания ДЕПА.

Матвиенко открито каза, че „е странно Европейската комисия да твърди, че продавайки 2,5 млрд. куб. м. газ на Гърция, Газпром ще има доминиращо място в Европа, след като продава 30 млрд. куб. м. на Германия“.

Руската представителка бе повече от ясна. Тя каза: „разбираме, че Гърция е член на ЕС, но Гърция трябва да бъде тази, която ще вземе окончателните решения на търговете“, подчертавайки, че „е невъзможно първо да се формулират условията на търговете в Гърция, а след това да се иска одобрението им от ЕС, което може да отнеме време“.

Ясното послание към гръцкия премиер идва, след като Самарас на два пъти се видя в Атина с президента на Газпром Алексей Милер. Въпреки това обаче, руският приватизационен интерес се превърна във фиаско.

Валентина Матвиенко, която се срещна с редица гръцки бизнесмени, представи пред тях твърдата линия на Москва относно гръцката приватизация. Де факто тя заяви, че Газпром отново ще прояви интерес към продажбата на ДЕПА, но при определени условия, а по отношение на железопътния оператор ТРЕНОСЕ, руската страна поставя като предварително условие искане за Солунското пристанище, въпреки че двата търга са отделни и самостоятелни. С други думи Москва иска и двете.

Хвърляйки мостове към Атина, Матвиенко даде да се разбере, че остава открит интересът на Русия за ДЕПА при условие, че гръцкото правителство пристъпи към изготвянето на новата правна рамка, която предварително ще получи окончателно одобрение от ЕС.

Руската страна оценява Гърция като полезна с оглед на поемането от нея на председателството на ЕС от началото на следващата година. Във връзка с това Матвиенко заяви, че „руският президент й е разпоредил да съдейства за развитие на икономическите и политически отношения между двете страни на всички нива“.

Гръцката страна е в преговори с Газпром, за да постигне намаляване на цената на продавания й руски природен газ.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.