Кървави боровинки

Берачи на боровинки в Швеция. Снимка: от тв екрана

Хиляди сезонни работници от Тайланд берат боровинки в горите на Швеция при непоносими условия. От една седмица 50 от тях стачкуват в Умео, поемайки обаче голям риск.

Вече два месеца тайландецът Винди Кавкебкам събира боровинки в гората десет до дванайсет часа дневно, а от два месеца не е получил нито крона възнаграждение. Очите му са зачервени, въпреки топлото време носи подплатено яке и ски панталони. Също като останалите 50 тайландски берачи изглежда изтощен. Те са дошли в града от гората и от една седмица са на лагер в коли, паркирани на празен парцел на университета в град Умео, провинция Вестерботен.

„Искаме помощ“, пише на брезента на един камион

Тайланските берачи на боровинки в Швеция извършват работа, за която не се наемат местни работници. Редовно преди сезона на събирането в Швеция протестират берачи, които са работили в робски условия и след това биват измамени със заплащането.

Правото на свободен достъп разрешава на всеки да събира боровинките, покриващи като килим шведските гори. Парите, така да се каже, лежат на земята. Компаниите също се възползват от правото на свободен достъп, като наемат евтина работна ръка, оставят работниците да събират богатството на горите и продават плодовете на промишлеността.

Миналата година компании за събиране на плодове са прибрали 150 000 тона боровинки. Това се посочва във все още непубликуван доклад на неправителствената организация „Суидуоч“, обобщаващ информация от бранша.

„Само 20 % от боровинките остават в Швеция, по-голямата част се изнася за Япония и други азиатски страни, където мултинационални концерни ги използват за медицински и козметични продукти“, посочва авторът на доклада Матс Вингборг.

На практика всяка шведска боровинка е откъсната от сезонен работник. Тази година шведските имиграционни власти са издали над 6000 разрешителни на чуждестранни работници и всички са от Тайланд.

„Нямат топла вода и медицинска помощ“

Винди Кавкебкам и колегите му са наети от тайландската компания Phoenix Enterprises, която би трябвало и да им изплаща заплатите. Боровинките отиват при шведска компания, която пък превежда парите за възнагражденията на Phoenix. Това е направено, твърди собственичката на компанията пред местното издание „Вестерботенс курир“.

Кент Енгщьорм, който представлява интересите на Phoenix Enterprises, заяви пред „Ханделсблат“, че заплатите са били изплатени. От тях обаче са били приспаднати пътните разходи на работниците, разходите за настаняване и храна. Парите са там, внесени на сметка, уверява той.

„Какво искат хората? Те са тук от юли, септември е още в началото си, а те искат заплата за два месеца. Дошли са с погрешни очаквания. Става въпрос за проблем в комуникацията“, казва Енгщьорм.

За Кавкебкам и колегите му обаче става дума за проблем с оцеляването. Phoenix е събрала паспортите и билетите им за връщане. Според обяснението на Кавкебкам те са платили 85 000 бата (2000 евро) за самолетни билети още в Тайланд и би трябвало дневно да получават 180 крони (около 20 евро) за нощувка, храна и транспорт. Това изобщо не е евтино, като се има предвид, че става дума за стая, в която осем мъже спят на евтини постелки. Храната е стара и много лоша, твърдят те.

При това на тях им е провървяло – сънародниците им, които работят в по-южни райони, са подслонени всички заедно в една стая. „Те са стотици. Нямат топла вода и медицинска помощ. И на тях не им е плащано“, казва Кавкебкам. Тези тайландци също са били наети от Phoenix Enterprises.

Адвокатът Енгщрьорм потвърждава, че има работнически лагер с 300 работници. Той обаче допълва, че не може да каже нищо за условията там. „Миналата година нямаше оплаквания, всичко премина безпроблемно“, казва той.

В Швеция няма единна законово задължителна минимална заплата, а вместо това синдикатите и работодателите преговарят независимо от държавата за заплатите по браншове. Автономията в определянето на тарифите от 30-те години е висше благо в Швеция, което двете страни в процеса защитиха отново през 2008 година, противопоставяйки се на единна минимална заплата.

Край на сезона заради „незаконните стачки“

Шведските синдикати могат да си позволят да се държат със самочувствие – две трети от всички наети работници членуват в синдикат. Наистина, степента на организираност през последните години леко се понижи, но въпреки това в момента не се води дискусия за минимална заплата, посочва пред „Ханделсблат“ говорителка на „Комунал“ (Kommunal), шведския синдикат с най-много членове.

Синдикатът е договорил минимално заплащане и за берачите на боровинки – работниците трябва да получават 13 000 шведски крони (1500 евро) бруто месечно, дори когато има малко боровинки или служителите са болни. Компаниите, които искат да наемат чуждестранни работници, от две години трябва да докажат пред имиграционните власти, че финансово са в състояние да изплащат заплатите.

Проблемът: веднъж, след като една компания представи доказателства, вече никой не контролира дали спазва условието. Едва сега, в началото на септември, шведското правителство предложи да бъдат въведени последващ контрол и санкции. Това обаче е от полза само на берачите, които са наети от някоя компания.

„Мнозина пристигат самостоятелно, берат боровинки и ги продават на прекупвачи. За тези хора, повечето от които идват от България, Украйна или Молдова, ситуацията е още по-непоносима“, посочва Матс Вингборг от „Суидуоч“. Хората се настаняват в лагери в гората, без санитарни възли, и нямат права, които биха могли да защитят по законов път.

Спрямо тях тайландските работници са добре. Слаба утеха за Кавкебкам. Компанията Phoenix Enterprises вчера е обявила сезона за приключил заради „незаконни стачки“.

„Сега могат да си резервират обратен полет“, се заявява в изявление, цитирано от „Вестерботенс курир“. Местният синдикат още преговаря с Phoenix, но Винди Кавкебкам ще се върне при жената си и трите деца без да е припечелил и една крона. Друг работник опитал да се самоубие, след като новината била съобщена. Сега е в болница.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.