Идва ли краят на неонацистката „Златна зора“?

Руски неонацисти гостуват на гръцките от „Златна зора“. Снимка: райтуърлд

Натискът срещу крайнодясната гръцка партия „Златна зора“ продължава да нараства дни след като представил се като член на тази партия 45-годишен мъж уби в Атина с нож в нощта на вторник срещу сряда 34-годишен музикант антифашист. Убийството шокира Гърция и предизвика бурни протести в цялата страна.

Гръцкият правителствен говорител призова всички демократични политически сили да издигнат стена пред напрежението и насилието в страната, като даде да се разбере, че това неонацистко, неофашистко образувание „Златна зора“ ще бъде отстранено, съобщава в петък в. „Етнос“.

Не можеш да поставиш извън закона една парламентарна партия, но можеш да поставиш тази организация пред закона, каза Симос Кедикоглу, като изтъкна усилията, които прави правителството, за да се справи по законодателен начин със „Златна зора“ и подчерта, че тези усилия могат да донесат резултата, който искат гражданите.

Правителството вече поиска третата най-голяма партия в страната да бъде съдебно разследвана за доказателства, които може да я свържат със смъртта на музиканта с леви убеждения, убит след като му била устроена засада от 30-ина неизвестни лица. Правителството заяви, че смята партията за престъпна организация и заплаха за обществената безопасност.

Неонацистката партия „Златна зора“ има 18 депутати. Тя увеличи подкрепата си с критики за икономическата криза, пониженията на заплати и безработицата. „Златна зора“ казва, че заподозреният, който се самообяви за привърженик на формацията, не е неин член. Тя неведнъж отрече участие в атаката, а лидерът й Никос Михалолиакос заяви, че партията е жертва на „лов на вещици“.

Гръцката полиция е поискала прокурорско разрешение да провери данните за телефонни разговори на депутати от крайнодясната партия Златна зора в рамките на разследването на убийството на гръцкия рапър Павлос Фисас, предаде Ройтерс.

Полицията очаква разрешение да провери информацията за проведените телефонни разговори на двама депутати на Златна зора и местен партиен ръководител, за да се проследи кой с кого е разговарял в нощта на убийството на Фисас, каза служител на полицията при условие за анонимност.

Отсега нататък всяка престъпна дейност, за която се смята, че е извършвана от членове или симпатизанти на Златна зора, ще бъде отнасяна към отдела за борба с тероризма, съобщи в изявление полицията.

Междувременно министърът на обществения ред Никос Дендиас лиши депутатите на Златна зора от полицейска охрана, която се полага на всички парламентаристи.

Миналата нощ пък неизвестни лица са хвърлили самоделна бомба и са изписали антинацистки лозунги на оградата на жилищна кооперация, в която преди време е живял активист на „Златна зора“ в центъра на град Верия, Северна Гърция, съобщава в. „Етнос“. Според очевидци нападателите били с качулки и са участвали в състояло се в града антифашистко шествие.

В интервю за същия вестник гръцки митрополит осъжда напълно политиката на тази партия, изтъквайки, че с действията си Златна зора създава предпоставки за престъпни деяния. Осъждаме тези действия, които идват от конкретно идеологическо пространство, посочил митрополитът на Месиния Хризостом, като подчертал, че основна грижа на всички в този момент трябва да бъде намаляване на напрежението, което според него крие рискове за политическата стабилност и социалното единство в страната.

Настъплението на „Златна зора“

Под заглавие „Настъпление на Златна зора – как „червени квартали“ в Атина почерняха „Етнос“ разказва как партията е превзела работнически квартали, смятани традиционно за бастиони на левицата. В историческия квартал Никея, дал жертви в битките срещу нацистите, в Перама, където жителите му са начело на протестите срещу безработицата, облечените в черно шпицкоманди на същата тази партия действат смело и се опитват с насилие да наложат своите правила и закони, пише вестникът.

Ситуацията особено в районите на Пирея е изключително тревожна и става все по-напрегната след нападението срещу членове на комунистическата партия преди седмица в предградието Перама.

В работническите квартали на Пирея маргиналите на крайната десница нямаха простор за действие; дори и когато левицата там бе в криза и бе преследвана, нейната роля бе неоспорима, пише „Етнос“.

Сега мутрите на Никос Михалолиакос – лидера на Златна зора, се гордеят със своите подвизи. Характерни в този смисъл са думите на Йоргос Пантелис, секретар на местната организация на Златна зора, казани от него в Никея: „Достойните поборници на Никея с всекидневните си битки и боен дух, военната си дисциплина и сериозна осанка успяха за кратко време да се наложат в един доминиран от комунистите район на Атина“.

Истината е, че Златна зора иска да създаде такива „хардлайнерски“ организации и за това през последните две години местната структура на партията в Никея с подкрепата и на други такива структури в Перама, Пирея и Саламина успя да се издигне на висока почит в редиците на тази формация.

Местните офиси са често посещавани от депутати на партията. В деня на нападението срещу хора, лепящи афиши на комунистическата партия, един от тях говори за „престъпленията на комунистите в Мелигала“, полуостров Пелопонес .

Представители на Златна зора не спират да нападат членове на комунистическата партия, обиждайки ги по всякакъв повод, а на техни прояви звучат речи във военен дух и се скандират лозунги от времето на гражданската война.

Мишени на пренебрежителни квалификации са също премиерът и членове на правителството. Говорителят на правителството Симос Кедикоглу заяви, че привържениците на Златна зора са влезли в Мелигала като германците по време на Втората световна война.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.