Монголски махмурлук за чуждестранните инвеститори

Франс прес

Границата между Монголия и Русия. Снимка: Байкал24

След обрата в тенденцията на силно впечатляващия си растеж, стимулиран от минните богатства, Монголия се събужда с махмурлук, принудена да свика на извънредна сесия депутатите си, за да се опита да успокои разтревожените чуждестранни инвеститори.

Това заседание на Великия държавен хурал (еднокамарния парламент на Монголия) започна в понеделник на фона на неяснота и стрелба пред сградата, както и с ареста на демонстранти, протестиращи срещу щетите, нанесени на околната среда от мините.

Протестиращите са част от „Страната гори“, организация, решена да защитава животновъдите номади. Земеделието е източник на заетост на 40 % от близо трите милиона монголци.

Мините обаче са центъра на вниманието и то най-вече находището „Ою Толгой“ („Тюркоазения хълм“), което е в основата на острия спор между правителството и англо-австралийската група Rio Tinto.

„Ою Толгой е огромно находище на мед и злато в пустинята Гоби и предопределено да се превърне в манна за Монголия, бивш сателит на СССР, поел по пътя на капитализма от двайсетина години.

Според Rio Tinto тази мина би могла да осигури над 30 % от монголския брутен вътрешен продукт до 2020 година.

Над 6 милиарда долара потънаха при първата фаза от изпълнението на проекта на тази открита мина. За първите доставки на мед от нея бе съобщено през юли тази година.

Само че отношенията между властите и Rio Tinto се обтегнаха през 2013 година до степен блокиране. Под въпрос е финансирането на подпочвената експлоатация, за която трябва да се вложат 5 милиарда долара допълнително, и условията за репатриране на печалбата.

През август минният гигант обяви, че уволнява 1700 души.

В същото време котировките на суровините спадат и това усложнява нещата за Монголия, която освен минните си ресурси (20 на сто от БВП) и кашмирената вълна не изнася почти нищо.

С територия, равна на три Франции, страната преживя тежък възпиращ удар срещу невероятния растеж, спаднал от 17.5 % през 2011 година на 12,4 % през 2012 година, съпътстван освен това от тревожно дисбалансиране на търговията.

Китай, който е пазар за близо 90 % от монголския износ, силно намали доставките на монголски въглища.

През април Световната банка преразгледа към спад прогнозата си за растежа на Монголия през 2013 година от 16.2 % до 13 %. Това равнище, разбира се, е високо, но има голяма несигурност за ключови сектори от икономиката, допълни финансовата институция.

Междувременно курсът на монголската национална валута – тугрик – спадна с близо 17 % тази година спрямо долара. И най-вече преките чуждестранни инвестиции се свиха с 43 % през първата половина на 2013 година.

В Улан Батор служителите на многонационалните компании поставят под въпрос стратегически закон, приет миналата година. Той налага правителството, а и парламентът, да дават одобрение за инвестиране в страната. И тези бизнесмени твърдят, че са съкрушени от аферата „Ою Толгой“.

„Задънената улича в преговорите с Rio Tinto накара редица чуждестранни инвеститори да се отдръпнат“, признава в интервю за АФП Халтмаа Батулга, бивш световен шампион по джудо, станал министър на земеделието на Монголия.

Парламентът сега трябва да уреди проблема с Rio Tinto и да върне доверието сред инвеститорите, които са изкушени да изтеглят парите си от „Минголия“, другото име на „Страната на синьото слънце“.

„Бъдещият закон ще даде на инвеститорите повече гаранции в дългосрочна перспектива“, твърди пред АФП икономистът Жаргалсайхан Дамбадариаа, „така че, ако едно (чуждестранно) предприятие подпише споразумение, то да има гаранцията, че всички приети закони след това „няма да го засегнат“.

Правителството си дава сметка, че е в много деликатна ситуация, тъй като уволненията в Rio Tinto настроиха част от монголците срещу минните компании.

„Прекалената зависимост от чуждестранните инвеститори ни поставя в трудно положение, когато те се изтеглят, а именно това става в момента“, коментира пред АФП г-жа Байармаа Биамбазурен, директор на неправителствената организация „Отговорна минна инициатива“, която следи дейността на минната промишленост в страната.

Проектът Ою Толгой породи огромни надежди сред населението и днес те са попарени, казва Биамбазурен. „Приятелите се познават в трудни моменти. А Rio Tinto предпочете да ни обърне гръб“.

Не е изненадващо, че министър Халтмаа Батулга е на обратното мнение: „Rio Tinto направи проучванията, изпълни дейностите по откриването на находището, вложи пари. Как де не е добър партньор?“

След 70 години в съветската орбита Монголия стана силно зависима от Китай, продължава той. „Rio Tinto влива свежа кръв в икономиката ни“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.