Не знам кога ще свършат камъчетата от пирамидите

dedo-stefcho.gifНякои мечтаят да видят пирамидите в Гиза поне веднъж в живота си. Виждат ги, снимат се и пазят снимките в албума си докато умрат.
Аз съм ги виждал поне 100 пъти и още се вълнувам. Но все повече ги приемам като планина, като Витоша в София. Като част от пейзажа на Гиза.
Гиза е плато с надморска височина 350 м, което пък е част от Кайро.
От Кайро до пирамидите се стига като се пресече Нил, през няколко острова, свързани с мостове. После се тръгва по Булеварда на пирамидите -8 километра, 5 платна в едната посока. Булевардът пресича целия район Гиза. Платото се вдига постепенно нагоре, едва забележимо. Отгоре се открива панорама към централните части на Кайро. Когато булевардът наближи пирамидите, пътят се качва нагоре малко по-стръмно и пирамидите изникват като някакви хълмове.

Лудницата е страшна – стотици рейсове с туристи, паркират на два паркинга на стотина метра встрани.
Трите пирамиди са на дядо, баща и внук – Хеопс, Хефрен и Микерен.
Разправят, че когато Наполеон дошъл до тук, строил войниците си и им казал: „40 века гледат на вас от тия пирамиди”.
Според някои хипотези, Наполеон наредил да стрелят с оръдия по сфинкса, поради което му бил откъртен носа. Според други – това е абсолютна измислица. Най-достоверна е версията, че ислямски фундаменталисти откъртили част от лицето на сфинкса, за да го унижат, като божество на друга религия.

Изглежда невероятно, като седиш в подножието им – каменни градежи на възраст над 4000 години. Това е съчетано с гледката наоколо – всичко е осрано от камили. Купчинки от камилски тор. Трябва да внимаваш къде стъпваш. Пълно е с бедуини с камили, които канят туристите да се качат. Камилите са двугърби, бели, с татуирани някакви шарки, за да ги различават. Дори полицаите тук са на камили. И с шаячни униформи в жегата. Гонят непрекъснато търговците. И шибат с бич по-нахалните, които са на камили.

Първото усещане, което те обзема, като доближиш пирамидите, е колко са огромни. Полека-лека свикваш и забравяш размера. Но като се опиташ да снимаш някого на фона им, изведнъж откриваш, че трябва да се отдалечиш на стотина метра, за да хванеш в кадър пирамидата. Дори с широкоъгълен обектив не хващаш в кадър Хеопсовата пирамида до върха, ако си в подножието й. Висока е 137 м. Била е 147 метра. 10 метра са се срутили от ерозията на времето. На върха има 10-метров пилон, който показва до къде е стигала височината й. Отдолу пилонът изглежда като карфица.

Бедуини предлагат разходка с камили около пирамидите срещу 5  египетски паунда, но за да слезеш от камилата, могат да ти поискат 10 долара. Снимки: авторът

Бедуини предлагат разходка с камили около пирамидите срещу 5  египетски паунда, но за да слезеш от камилата, могат да ти поискат 10 долара. Снимки: авторътПирамидата на Хефрен, на върха на която е останала част от мраморната облицовка. Снимки: авторътКрай камилата се виждат късове от мраморната облицовка на пирамидата. Тя е била окъртена за около 1000 години от мюсюлманите, за да строят с нея. Снимки: авторътТуристи се снимат на фона на пирамидите. Зад тях в далечината се вижда Кайро. Снимки: авторътТълпи от туристи обсаждат пирамидите, снимат се и си отнасят камъчета, събрани около тях. Снимки: авторътБедуин чака клиенти. Снимки: авторътКрай пирамидите е направен импровизиран открит салон за туристите. Снимки: авторът

Виж още снимки от пирамидите и Египет във фотогалерията в рубриката „Писма от“

Цялата пирамида е била облицована с гранит, както и съседните. Сега няма и следа от облицовката – когато тук възцарява мюсюлманският свят, всичко е окъртено, за да се строи с него.
На това място не можеш да се отървеш от усещането, че тези творения нямат нищо общо със сегашните обитатели на тези земи, а са от съвсем друга цивилизация.

От 119 пирамиди в Египет, тези трите са най-известни. Но само Хеопсовата е едно от Седемте чудеса на света. Най-интересната обаче е средната – на нея е запазен върхът заедно с облицовката. Така се вижда колко е остър. Долната част на гранитната облицовка – червен гранит от Асуан, на стотици километри нагоре по реката – е свалена от султан Саладин Великолепни преди около 1000 години, за да строи с нея част от своята цитадела в Кайро.

Средната част – по-нагоре – е къртена преди около 300 г. от мюсюлманите, за да строят мостове по Нил в Кайро.
Като застанеш под пирамидата на Хефрен, изумяваш – остатъците от облицовка на върха са с дебелина 3-5 метра. Облицовката не е изкъртена докрай към върха, защото е било прекалено трудно.
Значи – древните са могли да я направят, а цивилизацията в късното средновековие не е имала достатъчно сили и умения да я развали докрай.
Сега около цялата пирамида има огромни блокове червен гранит от облицовката, някои тежки по няколко тона. Самата пирамида е от варовит камък, а облицовката – от твърд червен гранит.

Туристите събират като луди камъчета в подножието й и си носят за спомен. Не знам кога ще свършат. Засега има достатъчно. Иначе държавата преследва само туристите, които трошат и отнасят корали от Червено море – глобите са яки. Но камъни от пирамидите – може.
Около пирамидите и между тях е пълно с бедуини, които се опитват да качат на камила някой турист. Качването е 5 египетски паунда, а на слизане могат да поискат 10 долара. Някои изнудват и за 50 долара да те свалят. Жертви са жените, защото няма как да скочат от гърба на камилата.

Дечица преследват туристи с картички, фараончета, каменни фигурки – котки, статуетки на Анубис. Тракат ги една в друга и повтарят „Базалт, базалт”, да видиш, че не са от гипс. Най-големите боклуци се продават около пирамидите. Тук има, на панорамната площадка, от която се виждат Кайро и трите пирамиди, има и нещо като пазар от сергии. Подобно на сергиите у нас до „Св. Александър Невски”. Продават се наргилета, батерии, кърпи, галабеи (б. р. – арабска дреха като расо), статуетки от всякакъв материал.

Не препоръчвам да влизате вътре в Хеопсовата пирамида през тесния проход. Входът е около 30 лв. в български пари, а се върви дълго в тесен тунел. И да не страдаш от клаустрофобия, докато влезеш вътре, ще те хване. Тунелът е висок около 1,30 м и вървиш надупен около 50 м в пълна задуха. И ако поискаш да се върнеш – няма как – след теб идват още десетина. Като влезеш в погребалната камера, оставаш разочарован – помещение колкото хол, с височина на тавана 6 м, в което няма нищо.

Писмо отПисмо от Кайро
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.